Home Review JPlay Femto (2019)

Review JPlay Femto (2019)

3

Voordelen

  • Klinkt bijzonder goed
  • Eenmaal geïnstalleerd 'hassle free'
  • Veelzijdig

Nadelen

  • Netwerkinstallatie kan een uitdaging zijn
  • Geen eigen app

Prijs: € 150

Inzetbaarheid
Gemak
Weergave
Prijs
Jplay mini-speler

Weergave

Inhoud

De instellingen van JPlay zijn wat technisch. Op hun website wordt echter het meeste uitgelegd. Wij lopen ze kort langs:

  • Playing via: kies hier uw geluidskaart en modus. (Wasapi, KS (Kernel Streaming), ASIO. Wij vinden Kernel Streaming het beste. Het ligt echter heel dicht bij elkaar.
  • Engine: de ‘renderer’ die JPlay gebruikt. ULTRAstream is de beste, maar de zwaarste. Indien het te veel vraagt, kan Classic of Xtream ook werken.
  • DAC Link: frequentie van de dac-link. Hier is geen ‘beste’. Gewoon proberen om te kijken wat beter klinkt.
  • AudioPC: welke pc moet gebruikt worden: lokaal of netwerk
  • XtreamSize: geheugen buffer
  • Bitstream: aantal bits (eventuele resampling). Native is de beste optie
  • Throttle: snelheid van pc. Lagere snelheid zou beter klinken.
  • Bitperfect volume: Hoeveel db moet native aan te passen zijn (werkt alleen met 32bit)
  • Hibernate mode: zet alles uit wat niet nodig is. Nogal experimenteel.

Beter?

Foobar

Wij hebben de software getest in combinatie met onze werk-pc (Gigabyte X399, Threadripper 1920X, 64GB RAM, GTX1070 en 3 x m.2 nvme ssd) die over een semi-professionele Maya44 eX geluidskaart beschikt. Deze heeft eigen ASIO-drivers, waardoor een direct vergelijk gemakkelijk is. Immers: appels met appels! Als afspeelsoftware gebruiken we grotendeels Foobar, maar ook de speler van JPlay die over het netwerk te gebruiken is. We gebruiken onze trouw Focal Elear over-ear hoofdtelefoon om de weergavekwaliteit te bepalen.

Klinkt JPlay beter? Zeker! JPlay klinkt beter dan de standaard ASIO-drivers. En wij hebben grotendeels getest zonder throttling of geavanceerde Hibernate-modi of dac-instellingen. In feite ‘out of the box’. Met tuning is dus een nog beter resultaat te bereiken. Als we dat aanzetten, horen we nog een extra (subtiele) verbetering. Met name throttling kan helpen. Al blijft een 12-core processor totaal overkill en in feite ongeschikt voor muziek (te veel rotzooi uit de cpu). Wij raden een low-voltage quad-core aan. Of wellicht zelfs een dual-core, al zijn die niet echt meer future-proof.

Wat opvalt is de rust en de extra texturen in de muziek die JPlay brengt. Het geheel klinkt bijzonder vloeiend, vrij van korrel en gul. Met name via Foobar klinkt JPlay echt ontzettend prettig. Gek genoeg via de netwerkspeler iets agressiever. Geen idee hoe dit precies mogelijk is, maar Foobar klinkt gewoon prettiger. Gelukkig is de ASIO driver van JPlay in menig software gewoon te gebruiken. Denk aan JRiver of in sommige gevallen zelfs in ROON.

JPlay VS ROON

Ai… dat is een lastige. Allereerst is JPlay goedkoper (eenmalig 150 euro). Echter heeft ROON aanzienlijk meer mogelijkheden, al blijft de basis gelijk: een server, een speler en een bedienings-app. ROON heeft een eigen app én kan services integreren. Tevens kan ROON bijzonder veel merken aan elkaar knopen. Dat is een grote pré, want zo hebt u één systeem om allerhande streamers te bedienen. Dat kan JPlay niet.

Maar heel eerlijk: JPlay klinkt op onze pc via de geluidskaart net zo goed, of zelfs iets beter; net wat meer rust en vloei. Wij zijn écht onder de indruk van de weergave van JPlay via Foobar. En dat is op een gewone pc.

Conclusie

JPlay zet met de Femto server en player een interessant stuk software in de markt. De weergave is van bijzonder hoog niveau. Beter dan menig softwarepakket dat we in handen hebben gehad. Het speelt zelfs iets beter dan ROON in bepaalde gevallen. Heel knap, want voor ons is ROON toch wel een benchmark.

Het enige wat nog beter kan is de bediening. JPlay heeft geen eigen app. En hoewel er talloze apps zijn, is een eigen app in zo'n ecosysteem wel een pré. Geen must... maar wel erg fijn. En professioneel.

3 REACTIES

  1. Ik heb de JPlay femto software geïnstalleerd op een klassieke Windows 10 laptop.
    Als app heb ik de mconnect gebruikt op iPhone.
    Enkele bedenkingen hierbij
    Het heeft toch veel uitproberen van mogelijke combinaties gevraagd om de speler aan de praat te krijgen.
    Een bijkomende ondersteuning hiervoor zou welkom zijn.
    De klank is duidelijk beter dan andere software zoals JRiver of audirvanaplus.
    Een probleem met de mconnect app was toch dat deze zeer frekwent de verbinden verloor met de renderer of PC.
    Ik heb dit op verschillende plaatsen om zodoende een ander netwerk te hebben geprobeerd maar het euvel bleef.
    Ook in Roon heb ik de jplay femto als fictieve asio geluidskaart kunnen gebruiken, klank was terug zeer helder transparant, kortom zeer goed.

    Conclusie
    Gemengde gevoelens gezien de zeer goede klank maar zwakke bediening via de iOS app mconnect
    Bediening vanop de laptop en niet via een iOS app zou beter zijn.
    Dit kan vanuit Roon of audirvanaplus maar het nadeel is dan weer dat er geen wasapi versie bestaat van jplay.

  2. Er is dan wel net wat elementaire info niet genoemd, dat JPlay is dus alleen van toepassing op Windows, en daar moet het blijkbaar zoveel aanpassen om tot een luisterbaar geheel te komen. En dus een beperkte inzet mogelijk, en Vortexbox is (Fedora 24 Linux) toch echt wel eenvoudig te noemen, en heeft dan geen problemen en kan perfect draaien met software alleen bedoeld voor muziek.
    Roon daarentegen is dan voor meerdere platforms, en als server op Windows zal het best goed komen, maar als speler duidelijk minder als je zoveel moet omzeilen/uitzetten/deactiveren. Dan is het met een eenvoudige opzet, een Mac of Linux speler toch wel veel gunstiger voor het een uiteindelijke resultaat. Persoonlijk heb ik dan wel de voorkeur voor Linux (de ervaring), maar net als de Mac, de drivers zijn zonder grappen en grollen beter in staat een goed signaal af te geven, en dat is dan ook te constateren.

×