web analytics

Review JPlay Femto (2019)

Voordelen

 • Klinkt bijzonder goed
 • Eenmaal geïnstalleerd 'hassle free'
 • Veelzijdig

Nadelen

 • Netwerkinstallatie kan een uitdaging zijn
 • Geen eigen app
 • Jplay mini-speler

  Inleiding

  Inhoud

  JPlay is een welbekende bij Alpha Audio. Ze hebben zowel hard- als software in het assortiment. We hebben in het verleden de JCAT Femto netwerkkaart én usb-kaart getest. Mooie producten voor wie een high-end audio-pc wil samenstellen. Maar zoals u weet bent u er niet met alleen hardware. Er is ook software nodig. Deze keer bekijken we de JPlay software. Een apart pakket, aangezien het zowel een server is als een speler die een ASIO-driver kan ’emuleren’. 

  Als u denkt dat JPlay Femto gewoon weer één of andere speler is… fout. JPlay is meer dan alleen een speler. Het is in feite een compleet ecosysteem: speler, driver en netwerkserver. Dat maakt JPlay toch anders dan bijvoorbeeld Foobar of Kodi waar we het vooral over een speler hebben. Waar we het wellicht een beetje mee kunnen vergelijken is JRiver. Die beschikt ook over custom drivers en een servermogelijkheid om te streamen naar externe locaties. JPlay claimt echter de ultieme oplossing te zijn… Een oplossing voor de moderne audiofiel die écht no-compromise wil streamen.

  Set-up

  U kunt JPlay voor ongeveer 150 euro aanschaffen via de website van JPlay. Als u dat hebt gedaan is het tijd voor installatie. Tijdens de installatie van de Femto-variant van JPlay, zult u zien dat u kunt kiezen voor een ‘single pc’ of ‘dual pc’ set-up. In feite vraagt JPlay of u een aparte pc voor de muziekbibliotheek hebt, of dat u de muziek en speler op één pc wilt hebben. Wij hebben een single-pc setup gemaakt.

  Een stap verder vraagt JPlay de locatie van de muziekbibliotheek. Dit is om de server van JPlay zijn werk te laten doen. Immers: de JPlay-server moet wel weten waar de muziek staat. Als u een netwerklocatie – denk aan een NAS – gebruikt, moet u wel de map mounten via een speciale opdracht van PsExec. Dit programma mount de drive voordat JPlay start. En dat is nodig, want anders denkt JPlay dat de map niet beschikbaar is.

  Na de installatie is het nodig om het pakket te activeren. Dat gaat via een extra programmaatje waarin u de serial-code invult. Eenmaal geactiveerd is het pakket klaar voor gebruik.

  App

  JPlay heeft geen eigen app, maar is met élke UPnP-app te bedienen. De server komt als JPlay femtoserver naar boven. De speler JPlay Femto. Wij hebben zonder problemen BubbleUPnP gebruikt. Weet wel dat u de speler / software niet kunt aanpassen als deze speelt: de settings openen niet.

  Gerelateerde berichten

  HEOS 5 en HEOS 7

  User Review Heos 5 en Heos 7

  Inleiding InhoudAl jaren heb ik een grote CD collectie (ruim 400 cd?s) in de woonkamer staan die ik bij gebrek aan beter moest afspelen op een DVD speler met het geluid over de TV. Zodra de gekozen CD was afgelopen moest er een andere uitgezocht worden. Uiteraard was het dan zoeken in de grote collectie […]

  Video Review JCAT Netwerkkaart

  Inleiding InhoudDe htpc en computer audio transport zijn niche-producten. En dat is ook vrij logisch als u ziet hoeveel kennis er nodig is om een htpc of cat goed te laten klinken. Maar juist daarom vindt Alpha Audio het leuk. Immers: audio blijft ook een stuk hobby. En aangezien wij van zowel audio als computers […]

  1 reactie

  1. Er is dan wel net wat elementaire info niet genoemd, dat JPlay is dus alleen van toepassing op Windows, en daar moet het blijkbaar zoveel aanpassen om tot een luisterbaar geheel te komen. En dus een beperkte inzet mogelijk, en Vortexbox is (Fedora 24 Linux) toch echt wel eenvoudig te noemen, en heeft dan geen problemen en kan perfect draaien met software alleen bedoeld voor muziek.
   Roon daarentegen is dan voor meerdere platforms, en als server op Windows zal het best goed komen, maar als speler duidelijk minder als je zoveel moet omzeilen/uitzetten/deactiveren. Dan is het met een eenvoudige opzet, een Mac of Linux speler toch wel veel gunstiger voor het een uiteindelijke resultaat. Persoonlijk heb ik dan wel de voorkeur voor Linux (de ervaring), maar net als de Mac, de drivers zijn zonder grappen en grollen beter in staat een goed signaal af te geven, en dat is dan ook te constateren.

  Geef een reactie