web analytics

Review JPlay Femto (2019)

Voordelen

 • Klinkt bijzonder goed
 • Eenmaal geïnstalleerd 'hassle free'
 • Veelzijdig

Nadelen

 • Netwerkinstallatie kan een uitdaging zijn
 • Geen eigen app
 • Prijs: € 150

  Inzetbaarheid
  Gemak
  Weergave
  Prijs
  Jplay mini-speler

  Inleiding

  Inhoud

  JPlay is een welbekende bij Alpha Audio. Ze hebben zowel hard- als software in het assortiment. We hebben in het verleden de JCAT Femto netwerkkaart én usb-kaart getest. Mooie producten voor wie een high-end audio-pc wil samenstellen. Maar zoals u weet bent u er niet met alleen hardware. Er is ook software nodig. Deze keer bekijken we de JPlay software. Een apart pakket, aangezien het zowel een server is als een speler die een ASIO-driver kan ’emuleren’. 

  Als u denkt dat JPlay Femto gewoon weer één of andere speler is… fout. JPlay is meer dan alleen een speler. Het is in feite een compleet ecosysteem: speler, driver en netwerkserver. Dat maakt JPlay toch anders dan bijvoorbeeld Foobar of Kodi waar we het vooral over een speler hebben. Waar we het wellicht een beetje mee kunnen vergelijken is JRiver. Die beschikt ook over custom drivers en een servermogelijkheid om te streamen naar externe locaties. JPlay claimt echter de ultieme oplossing te zijn… Een oplossing voor de moderne audiofiel die écht no-compromise wil streamen.

  Set-up

  U kunt JPlay voor ongeveer 150 euro aanschaffen via de website van JPlay. Als u dat hebt gedaan is het tijd voor installatie. Tijdens de installatie van de Femto-variant van JPlay, zult u zien dat u kunt kiezen voor een ‘single pc’ of ‘dual pc’ set-up. In feite vraagt JPlay of u een aparte pc voor de muziekbibliotheek hebt, of dat u de muziek en speler op één pc wilt hebben. Wij hebben een single-pc setup gemaakt.

  Een stap verder vraagt JPlay de locatie van de muziekbibliotheek. Dit is om de server van JPlay zijn werk te laten doen. Immers: de JPlay-server moet wel weten waar de muziek staat. Als u een netwerklocatie – denk aan een NAS – gebruikt, moet u wel de map mounten via een speciale opdracht van PsExec. Dit programma mount de drive voordat JPlay start. En dat is nodig, want anders denkt JPlay dat de map niet beschikbaar is.

  Na de installatie is het nodig om het pakket te activeren. Dat gaat via een extra programmaatje waarin u de serial-code invult. Eenmaal geactiveerd is het pakket klaar voor gebruik.

  App

  JPlay heeft geen eigen app, maar is met élke UPnP-app te bedienen. De server komt als JPlay femtoserver naar boven. De speler JPlay Femto. Wij hebben zonder problemen BubbleUPnP gebruikt. Weet wel dat u de speler / software niet kunt aanpassen als deze speelt: de settings openen niet.

  Gerelateerde berichten

  NAD C338

  Review NAD C338 versterker

  Inleiding InhoudNAD staat met name bekend om betaalbare spullen die bovengemiddeld goed presteren. Denk aan de befaamde 3020. Of – naar onze mening – de M2. En zo zijn er vast nog meer voorbeelden te verzinnen. Wij pakken nu de bijzonder betaalbare NAD C338 en zetten hem in het rek. Hoe goed kan een versterker […]

  Review Raumfeld Stereo M V2

  Inleiding Inhoud1. Inleiding2. WeergaveReactiesIn 2011 testte Alpha-Audio de eerste versie van de Raumfeld Speaker M. Eind 2014 is Raumfeld met een update van deze actieve stereospeakers en streamer gekomen. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking. We testen de nieuwe Speaker M mét Spotify Connect.  Lees verder: Weergave

  3 reacties

  1. Ik heb de JPlay femto software geïnstalleerd op een klassieke Windows 10 laptop.
   Als app heb ik de mconnect gebruikt op iPhone.
   Enkele bedenkingen hierbij
   Het heeft toch veel uitproberen van mogelijke combinaties gevraagd om de speler aan de praat te krijgen.
   Een bijkomende ondersteuning hiervoor zou welkom zijn.
   De klank is duidelijk beter dan andere software zoals JRiver of audirvanaplus.
   Een probleem met de mconnect app was toch dat deze zeer frekwent de verbinden verloor met de renderer of PC.
   Ik heb dit op verschillende plaatsen om zodoende een ander netwerk te hebben geprobeerd maar het euvel bleef.
   Ook in Roon heb ik de jplay femto als fictieve asio geluidskaart kunnen gebruiken, klank was terug zeer helder transparant, kortom zeer goed.

   Conclusie
   Gemengde gevoelens gezien de zeer goede klank maar zwakke bediening via de iOS app mconnect
   Bediening vanop de laptop en niet via een iOS app zou beter zijn.
   Dit kan vanuit Roon of audirvanaplus maar het nadeel is dan weer dat er geen wasapi versie bestaat van jplay.

  2. Er is dan wel net wat elementaire info niet genoemd, dat JPlay is dus alleen van toepassing op Windows, en daar moet het blijkbaar zoveel aanpassen om tot een luisterbaar geheel te komen. En dus een beperkte inzet mogelijk, en Vortexbox is (Fedora 24 Linux) toch echt wel eenvoudig te noemen, en heeft dan geen problemen en kan perfect draaien met software alleen bedoeld voor muziek.
   Roon daarentegen is dan voor meerdere platforms, en als server op Windows zal het best goed komen, maar als speler duidelijk minder als je zoveel moet omzeilen/uitzetten/deactiveren. Dan is het met een eenvoudige opzet, een Mac of Linux speler toch wel veel gunstiger voor het een uiteindelijke resultaat. Persoonlijk heb ik dan wel de voorkeur voor Linux (de ervaring), maar net als de Mac, de drivers zijn zonder grappen en grollen beter in staat een goed signaal af te geven, en dat is dan ook te constateren.

  Geef een reactie