web analytics

Review JCAT USB Femto

Prijs: € 435

Inzetbaarheid
Prijs
Prijs
Weergave
JCAT USB Femto

De sound

Waar het natuurlijk allemaal om draait, is of het een hoorbare verbetering oplevert. En daarmee bedoelen we niet een verschil in weergave, maar een verbetering in weergave. Anders is niet altijd beter.

Meer rust

Gelukkig horen we niet alleen een verandering, maar ook een verbetering op ons systeem dat bestaat uit de Dion Audio T92 buizen pre-amp, SD60 eindtrap, Chord Qutest dac, Henry-dac en luidsprekers van zowel Harbeth als de Stenheim. Kabels zijn van zowel Audioquest als Art Speak. Energiefilters zijn van Van Medevoort.

Met name in de rust en definitie. Overigens gaat dat vaak samen, want hoe groter de rust in een systeem, hoe meer details en verfijning we kunnen waarnemen. Immers: er wordt minder versluierd. Deze toename is rust is erg knap, want besef dat ons pci-express filter verwijderd is. Deze kaart weet ondanks die extra filtering toch meer definitie en ‘zwart’ te brengen in de weergave.

Wat we ook bemerken is dat het gehele systeem nu met meer autoriteit speelt. Deze pc speelde al op opvallend hoog niveau, maar nu durven we hem toch we naast de grote jongens te zetten. Maar goed: de prijs is er ook naar… inmiddels kost deze pc – in onderdelen – al een ruwe 2750 euro zonder besturingssysteem. Het gaat dus alleen maar om de kast, voeding, optische drive, basis hardware, filters, ssd’s en extra ethernet en usb-kaart. Met alle software en rand-hardware (toetsenbord, muis) komen we dus op zo’n 3000 euro aan hardware. Zonder bouwkosten. En in feite hebben we nu ook nog een usb-dac nodig. Denk aan de Henry-dac (usb gevoed) en Chord Qutest dac (Sbooster gevoed) waar we mee hebben getest. Juist… met de Chord loopt het systeem richting 4400 euro zonder usb-kabel en sbooster. Met deze extra accessoirs… 4900 euro als we een Audioquest Carbon pakken. Slik…

Is een all-in-one streamer als de Lumin D2 dan duur? Nee… ineens is dat gewoon een koopje. Speelt dit beter dan de Lumin D2? Ja… dat dan weer wel. Er zijn talloze vergelijkingen te maken… En het feit dat we deze vergelijkingen maken, zegt genoeg over het niveau waarop deze pc nu speelt. Dat is gewoon bizar hoog. Indrukwekkend.

En de Sotm en Elfidelity?

We hadden beloofd deze kaart naast de Sotm TX USB en Elfidelity te zetten. Wie wint? De JCAT… de Elfidelity echter wint op gebied van prijs. De Sotm is een fractie goedkoper dan de JCAT, maar haalt echt het niveau niet waardoor de JCAT gewoon interessanter is. Daarbij is de JCAT de beste kaart die we tot nog toe hebben geprobeerd. Dat maar deze kaart het beste product als we die awards zouden hebben. En de Elfidelity de beste prijs / kwaliteit.

Het verschil tussen deze kaarten zit hem vooral in de rust. En ook een stuk verstaanbaarheid en definitie. Bij de JCAT kunnen we gemakkelijker volgen wat er gezongen wordt en stijgt de PRaT een level hoger. Bass kicks, drums… het is allemaal wat strakker.

Gerelateerde berichten

Video NAD M10 all-in-one

De sound InhoudEen tijdje terug heeft NAD de M10 aangekondigd: een compacte all-in-one binnen de welbekende Master Series. Deze M10 is wezenlijk anders dan de M32 en wel op meerdere fronten. Denk aan de aanwezigheid van Dirac, een hdmi ARC koppeling en prijs; de M10 kost 3000 euro. De M32 minimaal 4500 euro. Wat dacht […]

Dali Callisto

Review DALI Callisto wireless system

De sound InhoudHet is de droom van menig audioliefhebber: een compleet draadloos systeem. Correctie: een écht, serieus hifi-systeem zonder draadjes. Geen concessies dus. Menig fabrikant probeert deze behoefte in te vullen met een oplossing die soort van draadloos is. Dynaudio heeft de Xeo. KEF heeft de LS50 Wireless… DALI heeft nu de Callisto. Wij bekijken […]

4 reacties

 1. Interessant! Ik speel met en windows pc + (SOtM usb kaart) en een HFX fanloze pcu. Als software gebruik ik JRiver. Kort geleden een Auralic Aries G2 getest, maar kon er echt geen verschillen qua klank in ontdekken. Dit kan ook aan mijn gehoor liggen hoor, maar dan is het toch ook goed :-)

   1. Hi Jaap,
    In which aspects will you describe the Jcat USB card much better than the elfidelity USB card – is this USB card money worth – you mention about roon vs kodi – but keep in mind I never use tidal like service I only play music from my own server (NAS).
    can you please help me

    thanks
    [email protected]

Geef een reactie