Review JCAT USB Femto

Voordelen

 • Brengt veel rust...
 • En definitie
 • Twee poorten

Nadelen

 • ... Prijs...
 • Inbouwen voor sommigen wellicht lastig
 • Prijs: € 435

  Inzetbaarheid
  Prijs
  Prijs
  Weergave
  JCAT USB Femto

  Computer Audio is niet voor iedereen. Dat zit hem niet zozeer in de prestaties, want die zijn tot ongekend hoog niveau te krijgen. Het zit hem meer in het ‘hobby-gehalte’. Bent u graag en vaak bezig met het bouwen en tweaken van pc’s… prima. Dan is het zonder meer interessant om met pc-audio aan te slag te gaan. En dan is dit artikel ook zonder meer interessant. Bent u meer van plug-and-play… klik maar weg… We gaan met de JCAT USB Femto usb-kaart aan de slag. 

  We spelen in onze Alpha Audio PC al tijden met een Elfidelity usb-kaart. En met goede resultaten. Zeker als we naar de prijs kijken: rond de 70 dollar bent u kwijt voor deze usb-kaart. Een SOTM kost 379 euro. En ja: hij is een fractie beter, maar het prijsverschil is veel te groot om dat goed te praten.

  JCAT

  We hebben eerder een product van JCAT getest: de JCAT NET Card Femto. Een pittige geprijsde netwerkkaart. Zeker als we de voeding meerekenen. Maar toch: het geeft een goed hoorbaar verschil op gebied van openheid, souplesse en rust. Gaat deze usb-kaart weer zo’n stap brengen? We gaan het bekijken.

  [nextpage title=”Inbouwen”]

  Het inbouwen van de kaart gaat vrij eenvoudig. In ons geval moeten we wel onze filterkaart weghalen, omdat er niet meer ruimte is in de streacom-behuizing. Dat probleem hadden we al met de Elfidelity. Echter het verschil tussen de Elfidelity en de JCAT, is dat de JCAT via een pci-express koppeling zijn data ontvangt en verstuurd. De Elfidelity werkt op de usb-header. Kortom: we zijn de koppeling met de filterkaart kwijt, omdat deze naar de JCAT USB kaart gaat. Jammer. Maar het is niet anders.

  In de onderstaande video leggen we kort de basis van de kaart uit én laten we wat beelden zien van de binnenkant van de pc waarin we de JCAT hebben getest. Wij hebben uiteindelijk de kaart met een sbooster getest, omdat dit het maximale uit de kaart haalt. Hij is ook met molex te voeden en ook dan wordt er gefilterd. Let er wel op dat u dan de jumper omzet. Anders werkt de kaart niet. Tevens zijn de filters uit te zetten als er problemen met data zijn. Maar ja: dan hebt u geen filtering meer. Wel nog de strakkere clocking. Dus alsnog is er winst te behalen.

  Korte bespreking JCAT USB Femto

  [nextpage title=”De sound”]

  Waar het natuurlijk allemaal om draait, is of het een hoorbare verbetering oplevert. En daarmee bedoelen we niet een verschil in weergave, maar een verbetering in weergave. Anders is niet altijd beter.

  Meer rust

  Gelukkig horen we niet alleen een verandering, maar ook een verbetering op ons systeem dat bestaat uit de Dion Audio T92 buizen pre-amp, SD60 eindtrap, Chord Qutest dac, Henry-dac en luidsprekers van zowel Harbeth als de Stenheim. Kabels zijn van zowel Audioquest als Art Speak. Energiefilters zijn van Van Medevoort.

  Met name in de rust en definitie. Overigens gaat dat vaak samen, want hoe groter de rust in een systeem, hoe meer details en verfijning we kunnen waarnemen. Immers: er wordt minder versluierd. Deze toename is rust is erg knap, want besef dat ons pci-express filter verwijderd is. Deze kaart weet ondanks die extra filtering toch meer definitie en ‘zwart’ te brengen in de weergave.

  Wat we ook bemerken is dat het gehele systeem nu met meer autoriteit speelt. Deze pc speelde al op opvallend hoog niveau, maar nu durven we hem toch we naast de grote jongens te zetten. Maar goed: de prijs is er ook naar… inmiddels kost deze pc – in onderdelen – al een ruwe 2750 euro zonder besturingssysteem. Het gaat dus alleen maar om de kast, voeding, optische drive, basis hardware, filters, ssd’s en extra ethernet en usb-kaart. Met alle software en rand-hardware (toetsenbord, muis) komen we dus op zo’n 3000 euro aan hardware. Zonder bouwkosten. En in feite hebben we nu ook nog een usb-dac nodig. Denk aan de Henry-dac (usb gevoed) en Chord Qutest dac (Sbooster gevoed) waar we mee hebben getest. Juist… met de Chord loopt het systeem richting 4400 euro zonder usb-kabel en sbooster. Met deze extra accessoirs… 4900 euro als we een Audioquest Carbon pakken. Slik…

  Is een all-in-one streamer als de Lumin D2 dan duur? Nee… ineens is dat gewoon een koopje. Speelt dit beter dan de Lumin D2? Ja… dat dan weer wel. Er zijn talloze vergelijkingen te maken… En het feit dat we deze vergelijkingen maken, zegt genoeg over het niveau waarop deze pc nu speelt. Dat is gewoon bizar hoog. Indrukwekkend.

  En de Sotm en Elfidelity?

  We hadden beloofd deze kaart naast de Sotm TX USB en Elfidelity te zetten. Wie wint? De JCAT… de Elfidelity echter wint op gebied van prijs. De Sotm is een fractie goedkoper dan de JCAT, maar haalt echt het niveau niet waardoor de JCAT gewoon interessanter is. Daarbij is de JCAT de beste kaart die we tot nog toe hebben geprobeerd. Dat maar deze kaart het beste product als we die awards zouden hebben. En de Elfidelity de beste prijs / kwaliteit.

  Het verschil tussen deze kaarten zit hem vooral in de rust. En ook een stuk verstaanbaarheid en definitie. Bij de JCAT kunnen we gemakkelijker volgen wat er gezongen wordt en stijgt de PRaT een level hoger. Bass kicks, drums… het is allemaal wat strakker.

  [nextpage title=”Voor de knutselaars”]JCAT USB Femto

  Het feit dat we dit soort vergelijkingen maken, zegt genoeg over het niveau dat haalbaar is met dit soort accessoires.

  Natuurlijk kunnen we allemaal gaan roepen en proberen uit te leggen dat het onzin is. Bits zijn bits, bytes zijn bytes, data is data… en met galvanische scheidingen moet het allemaal niets uitmaken.

  De realiteit is: als we al die kaarten en filters verwijderen uit onze ultieme audio-pc, klinkt deze pc als… een pc: ruw, onrustig… niet verfijnd als je een direct vergelijk maakt met een apparaat als de NAD M50(.2), Auralic, Aurender of Lumin. En we hebben het inmiddels talloze keren geprobeerd. Met deze kaarten – Sotm, Elfidelity, JCAT – is het niveau van een topstreamer te behalen. Feit.

  Wil dat zeggen dan iedereen moet overstappen op pc-streaming. Nee, natuurlijk niet. Computer Audio is voor een selecte doelgroep. De liefhebber die graag zelf aanklooit met computers. De liefhebber die genoeg haalt uit dit geknutsel. Daarbij kan het soms bijzonder frustrerend zijn als iets niet werkt. Maar goed: als je het dan voor elkaar hebt… heerlijk gevoel.

   

  4 reacties

  1. Interessant! Ik speel met en windows pc + (SOtM usb kaart) en een HFX fanloze pcu. Als software gebruik ik JRiver. Kort geleden een Auralic Aries G2 getest, maar kon er echt geen verschillen qua klank in ontdekken. Dit kan ook aan mijn gehoor liggen hoor, maar dan is het toch ook goed 🙂

    1. Hi Jaap,
     In which aspects will you describe the Jcat USB card much better than the elfidelity USB card – is this USB card money worth – you mention about roon vs kodi – but keep in mind I never use tidal like service I only play music from my own server (NAS).
     can you please help me

     thanks
     [email protected]

  Geef een antwoord