Review Jcat Optimo S-ATX – Next Level computer power

Voordelen

 • Klinkt super!
 • Geen ruis richting lichtnet
 • AUX-uitgangen

Nadelen

 • Prijzig
 • Groot!
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Sound
  Prijs

  Uw auteur heeft meerdere hobby’s. Te veel eigenlijk. Om er een paar te noemen: video / foto-apparatuur, auto’s, gamen, computers en natuurlijk hifi en muziek luisteren. En ja: alle hobby’s zijn duur als u ze serieus neemt. Een beetje lens kost zo €2000. Gaat u voor een Zeiss cinemalens, dan mag er gewoon een ‘0’ achter. Een Arri-model gaat soms nog een ‘0’ achter. Een serieuze race-sim set-up kost ook al heel snel 20.000 Euro. Auto’s en hi-fi hoeven we niet echt aan te stippen, schatten we in. The sky is the limit. En pc-audio? Nou… een degelijke, lineaire ATX-voeding kunt u dus ook gewoon 5250 Euro op stukslaan. We bekijken de Jcat Optimo S ATX linaire voeding.

  Jcat is een Poolse fabrikant van ultra-high-end computer audio producten. Nu verschillen de meningen over het inzetten van een pc voor audiotoepassingen. En deels zijn we het eens met mensen die het maar niets vinden. Immers: een computer is complex, kan onvoorspelbaar eruit knallen en heeft talloze bronnen van ruis en ellende.

  Echter, besef dat élke streamer in basis een computer is. En dat op élke streamer software draait die ook updates krijgt en dus eruit kan klappen. Ook de high-end modellen van alle bekende merken. We hebben het zelf ook meegemaakt dat een streamer van 20.000 euro gewoon plat gaat en praktisch gereanimeerd moet worden.

  De grootste bron van ellende bij een gewone pc is echter niet zozeer de software – ook Windows kan geweldig klinken, geloofd u ons maar – maar de voeding. Een gewone ATX-voeding werkt uitstekend. Maar het gooit een gigantische hoeveelheid rotzooi terug het lichtnet op. Dat laten we in de metingen zien. Die rotzooi gaat uw systeem in; weet dat. Filters helpen daar natuurlijk. Maar beter is de bron aan te pakken. En dat is het doel van de luxe Jcat Optimo S ATX.

  Complexer dan u denkt

  Een ATX voeding bouwen is in principe niet heel lastig. Genoeg partijen die dat doen. Echter, een compleet lineaire ATX voeding bouwen wel, meldt Jcat. Met name de inschakelsnelheid en -volgorde van de voedingslijnen bleek erg uitdagend. Zeker omdat deze voeding compleet lineair is. Wat Jcat dus heeft moeten doen, is een bepaalde lading al beschikbaar maken, zodat de piek geleverd kan worden zodra de microcontroller aangeeft dat een bepaalde voedingslijn open moet. We praten hier over microseconden.

  Nu we het toch over de techniek hebben: onder de kap zitten drie custom ringkernvoedingen. Eén ringkern is voor 12 volt, één ringkern is voor 5 en 3,3 volt. En de derde is voor andere spanningen, denk aan -12 volt en standby. Alle voedingslijnen zijn geïsoleerd. Net als de aardingen voor de voedingslijnen. Bij elkaar is 400 watt beschikbaar, wat ruim voldoende is voor een (erg) krachtig systeem.

  Om ruis binnen de perken te houden, zijn de tranformators afgeschermd en is er een flinke hoeveelheid condensators ingebouwd die ruis moeten drukken. Zowel naar binnen als naar buiten toe. We kunnen dat ook in de metingen zien.

  (NB: er zat een warranty-seal op de kap en onze unit moest door naar een ander persoon, dus we hebben besloten deze unit niet te openen). 

  Installeren

  Het installeren van de Jcat Optimo S ATX is niet heel complex. Echter zien we bij onze pc wel een issue. Wij gebruiken voor de Alpha Audio PC een kast van Streacom. Die heeft geen standaard ATX voeding. Daar zit een soort pico-model in, waardoor de backplate anders is. En die vinden we (nog) niet terug in de doos. Maar goed: we schatten in dat Jcat daar wel een mouw aan kan passen. Voor normale kasten zijn wél nette backplates beschikbaar, waardoor alle kabels netjes doorgelust kunnen worden.

  De kabels zijn netjes gesleeved, afgeschermd en passen perfect. Achterop de Jcat voeding zijn alle uitgangen van een naam voorzien, zodat u kunt zien welke kabel waar naartoe moet op het moederbord. Neem gewoon de tijd, dan komt het gewoon goed.

  Wat mooi is, is dat de Jcat voeding automatisch inschakelt op het moment dat de pc inschakelt. En hij gaat automatisch in standby op het moment dat de pc uitgaat. Heel fraai gedaan.

  [nextpage title=”De Set-up”]

  Jcat Optimo S ATX

  We sluiten de Jcat Optimo S ATX aan op onze Alpha Audio PC. Die pc bestaat uit en Intel Core i3, Gigabyte uATX moederbord, Jcat XE netwerkkaart, Jcat XE usb-kaart, 16GB ram, Samsung Pro SSD en een Jcat Optimo Nano voeding / filter voor de SSD en Netwerkkaart. De usb-kaart is gevoed met een Sbooster.

  De PC heeft zowel op Windows met ROON bridge gedraaid, als Ubuntu 20 met Roon bridge als nu ROON Rock, puur als endpoint. Er zit wel degelijk klankverschil in die drie besturingssystemen, waarbij Ubuntu verreweg het slechtst klinkt. Rock en Windows zijn anders, maar we moeten nog bepalen welke beter is. Onze voorkeur gaat vooralsnog uit naar Windows (echt waar…).

  Verder bestaat het testsysteem uit:

  [nextpage title=”De Sound”]

  Dat een voeding veel doet, weten we inmiddels wel. Maar dat een voeding zoveel kan doen met een PC… poe. Wie had dat gedacht! We horen echt direct dat het geheel schoner klinkt. En rustiger, gedetailleerder en groter.

  Nu moet dat ook. Want laten we eerlijk zijn: we gaan van een standaardvoeding van hooguit 100 Euro naar een high-end voeding van 5250 Euro. Als dat niet direct hoorbaar is, dan doet Jcat iets gruwelijk fout.

  Bijzonder hoog niveau

  Nu zijn we al aardig verwend met de Alpha Audio PC met Jcat XE-kaarten. Dat klinkt schoon, detailrijk en geeft erg veel inzicht in de opnames. Soms is het wellicht wat analytisch, maar uw auteur houdt daar in zekere zin wel van.

  Met de Optimo S ATX voeding eraan lijkt het wel alsof de streamer meer grip heeft op de muziek. Het geheel voelt stabieler, robuuster en veel meer gecontroleerd. Het is niet direct dat de klankbalans verschuift (dat zou ook best gek zijn), maar er is wel meer rust en minder scherpte in de weergave. En daardoor kunnen we gemakkelijker horen wat er allemaal gebeurt. Het kost minder energie om diep te luisteren. Best wel verslavend, eerlijk gezegd.

  Geen pc meer

  We hebben een paar weken gespeeld met de Jcat Optimo S ATX. Hij is onbewust in best veel tests meegegaan in die tijd. De reden is dat we na een tijdje compleet gewend raakten aan deze set-up. Mede doordat we helemaal niet het idee meer hadden naar een pc te luisteren, wat natuurlijk wel het geval is. Maar ja. Nogmaals: een streamer is ook gewoon een computer. De Alpha Audio PC met al die modificaties en nu luxe, lineaire voeding klinkt gewoon steengoed. Rust, resolutie, stabiliteit en vloei… het zit er allemaal in. Maar het kost wel wat.

  Als we nu gaan rekenen, komt het totaalplaatje op 8500 Euro, waarbij de voeding verreweg het duurst is. Als we de Mutec meerekenen (niet nodig, maar feit is: het is onze usb-interface), dan komen we op 9600 Euro. Heel veel geld en in het vaarwater van de high-end Aurenders, Lumins… et cetera. Dan is natuurlijk de vraag: is dit een concurrent?

  Klankmatig: ja… zeker. Maar u moet allereerst weten wat u doet in termen van software, hardware en onderhoud; er kan een keer wat fout gaan. En een tweede punt is: u moet van hobby’en houden. Immers: dit is geen all-in-one eenvoudige oplossing.

  [nextpage title=”Metingen en conclusie”]

  We hebben de Jcat Optimo S ATX gemeten op onze Prism dScope III. We hebben op de 12 volt lijn een variabele weestand aangesloten om zo tot een bepaalde belasting te komen: 0,5 watt, 1 watt en 2 watt (6, 12 en 24 Ohm).

  We hebben ter vergelijk ook de standaard Streacom ATX voeding gemeten. U vindt de screenshots hieronder.

  Jcat Optimo S ATX metingen

  Streacom stock PSU metingen

  We moesten even goed analyseren. Want wat zien we hier nu? En wat is belangrijk? Wij schatten in dat we vooral geen rotzooi vanuit de pc naar het lichtnet willen zien gaan. En daar gaat het behoorlijk fout bij de schakelende voeding, zien we. De noise gaat bij 15 kHz en verderop behoorlijk omhoog bij de standaard Streacom voeding. Bij de Jcat gebeurt er gewoon niets. (vergelijk hier de referentiemeting en dan de meting met voeding: het lichtnet verandert in ons pand per minuut namelijk).

  Als we kijken naar de voedingslijnen zelf, dan is een schakelende voeding eigenlijk niet slechter in termen van ruis op de voedingslijnen (12 volt en 5 volt gemeten, u ziet de metingen van 12 volt). Sterker nog: het is in bepaalde gevallen zelfs lager dan bij de Jcat. Dit komt vooral door de opzet van een schakelende voeding: die richt alles gelijk en bouwt een sinus opnieuw op. Een lineaire voeding gebruikt een transformator wat in feite ruis gewoon doorlaat. Zeker ringkernen zijn breedbandig (wij gebruiken een ringkern om 230 naar 10 volt om te zetten om zo op de dScope lichtnetruis te meten). Natuurlijk filtert Jcat wel, maar de vraag is: hoeveel kan je filteren?

  Echter is de vraag: is dat belangrijk voor een pc? Wij schatten in van niet, aangezien op een moederbord talloze voltageregelingen zitten die het eigenlijk niets uitmaakt wat er ingaat. Als er maar een stabiele spanning uit komt zodat het systeem niet crasht. En één ding wat de Jcat erg goed doet, is een stabiele spanning leveren: ook onder zwaardere belastingen. Dat zit dus wel snor. Hoe het op een dynamische belasting reageert, hebben we helaas nog niet kunnen meten. Die test gaan we zeker opzetten bij toekomstige voedingen.

  Wat we dus zien in dat de Jcat een stuk stiller is naar buiten toe. En dat is van belang voor de overige componenten binnen uw systeem. En wat prettig is, is dat er twee aux uitgangen beschikbaar zijn (12 en 5 volt) die het mogelijk maken andere apparaten te voeden. Die zijn geïsoleerd van de computervoeding.

  39 reacties

  1. Ok, mail gerust als ik je kan helpen met wat testjes of iets dergelijks. Ik heb de cookies van de browser al een keertje weggegooid en delen van de virusscanner uitgezet. Dat leek niets uit te maken.

  2. Goedemorgen Jaap, de browser Chrome en de eerste en laatste tablet van Huawei.
   Ook nu één paar keer getoetst op ‘Beantwoorden’ maar zoals je ziet, dit antwoord verschijnt boven jouw bericht.

    1. Fantastisch werkt prima.
     Jaap wat ik elke dag steeds meer waardeer, is de test van de RME ADI-2 DAC FS en het advies van de sBooster.
     Mocht ik ooit de loterij winnen dan de https://www.alpha-audio.nl/review/review-sonnet-audio-pasithea-d-a-converter-stilte-in-de-storm/
     De audiofiel heeft geen idee hoe belangrijk ‘n DAC eigenlijk is, deze Sonnet maakt van elk apparaat met digitale uitgang, een weergave mogelijk vergelijkbaar met die van de allerbeste analoge installatie.
     En de RME komt ‘n heel end in de buurt 😉

  3. “Quote” Wat mooi is, is dat de Jcat voeding automatisch inschakelt op het moment dat de pc inschakelt. En hij gaat automatisch in standby op het moment dat de pc uitgaat. Heel fraai gedaan.” eind quote.

   Toch wel leuk lezen zo, 😉

   Toch wel knap als het anders kan, de voeding schakelt in als de PC aan gaat, heb het vandaag maar eens uitgeprobeerd, maar dat doe tie bij mij ook. smile / LOL.

  4. https://www.ebay.com/itm/184685139541

   De lineaire voeding voor de M1 Mac mini (’22)
   Dat is ‘n schijntje van de ‘jcat’ die (ook) zorgt voor ‘n veel betere weergave.

   Het is off-topic maar denk dat dit te vergelijken is met de D classe versterkers die nu ook high-end zijn.

   Voor minder dan 1/3 aanschafprijs, ‘n audio server die te vergelijken is met de ‘Alpha-Audio’ audio pc.

   Apple verslaat straks Spotify/Tidal etc. Lossless audio voor €9,99 per maand.
   Ben benieuwd of Jaap het gaat testen en of het echt niet?!! te vergelijken is.
   De NAD eigentakt purifi D classe kost ook ‘n schijntje, in vergelijking met de setup die Alpha-Audio gebruikt voor de reviews.

  5. Duur, maar een zeer interessant en gedurfd product. Ik vraag me echt af: ‘Wie zou dit nou kopen?’ Als je alleen al kijkt naar de hardware investering. Wat was het 9.500? Dan lijkt het mij dat zelfbouw haast niet kan concurreren met streamers, van bijvoorbeeld Auralic Aries G2.1. De hardware in de Aries zelf is ook nog helemaal afgeschermd en geoptimaliseerd met allerlei tweaks. Die mogelijkheid heb je als zelfbouwer, lijkt mij, veel minder.

   Dan heb je ook nog de software. De ene build van het OS image (firmware), is de andere niet. Het komt maar zelden voor dat de firmware upgrade van mijn streamer ook hetzelfde of beter klinkt. Bijna altijd moet ik teleurgesteld de firmware terugzetten. Heel raar, maar nog vervelender als je zoveel geld in een zelfbouwstreamer steekt. Hoe los je dit op?

  6. Goedemorgen Jaap, Mee eens! Volgens mij kan noise (in ieder geval over koper) geen grote afstanden overbruggen, daarvoor zou een bepaald vermogen nodig zijn. Alleen als het actief versterkt wordt, is dit mogelijk. Wat mij wel opgevallen is, is dat de geleverde routers een klankverschil laten horen (dit was bij dezelfde provider).

   Op e.o.a. manier werkt het knopje “Beantwoorden” niet goed dus waarschijnlijk komt dit antwoord als reactie bovenaan terecht 😉

  7. Hallo Flymo2,

   Zijn dat ervaringen of gedachten? Mijn ervaring is dat een lineaire ATX voeding erg veel brengt. Hoe de internet provider zijn zaken voor elkaar heeft is slechts een fractie van de keten. Het gaat er voor >90% om hoe men zelf zijn zaken voor elkaar heeft. Denk aan voedingen op de router bekabeling in huis etc. Een lineaire ATX voeding stuwt nauwelijks noise terug het lichtnet op. Dit geldt wel voor de standaard schakelende voedingen

   1. Dat is precies wat we met onze metingen hebben kunnen laten zien. Ik heb nog nooit verschillen in provider kunnen horen. Als ik m’n smartphone als router inzet hoor ik geen verschil… Dat zegt genoeg lijkt me.

  8. “ Een gewone ATX-voeding werkt uitstekend. Maar het gooit een gigantische hoeveelheid rotzooi terug het lichtnet op. Dat laten we in de metingen zien. Die rotzooi gaat uw systeem in.”
   En dan €5250 uitgeven voor een voeding…? Serieus ?
   Je kan dat geld vele malen beter uitgeven aan een goede streamer met DAC c.q. computer, met een hoogwaardige CPU.
   Aanschaf van dit dure kastje met niks, is puur geldverspilling en scheppen een illusie bij de potentiële koper.
   Je bent tenslotte volledig afhankelijk van je provider c.q. streamer-dienst, of die zijn zaakjes in orde heeft.
   Zo’n “kastje” voegt dan niets toe.

  9. @Jaap Ging het telefoonboek/handleiding nu met aandacht lezen. Deze beantwoord mijn vorige vraag.

   ‘The ADI-2 DAC supports sample rates between 44.1 kHz and 768 kHz. Furthermore, RME’s SteadyClock FS guarantees exceptional performance in all clock modes. Thanks to a highly efficient jitter suppression, the DA-conversion always operates on highest sonic level, being completely independent from the quality of the incoming clock signal.’

  10. Beste @Jaap dat dacht ik ook, maar tegen beter weten in toch gevraagd. Dan blijven de volgende vragen over, Apple lossless audio is alleen mogelijk met ‘n Apple device en kan geen duizenden euries extra betalen. Met het oog op jitter (USB) de klok van de RME blijft de master, dan krijg je toch? problemen met de klok van de Mac mini, is het inderdaad veel beter dan toslink coax van de Bluesound 2i. Denk dat meerdere benieuwd zijn naar jouw ervaring/gedachte over hoe dit precies zit.

  11. @Jaap heb het antwoord al. @alex heeft ‘n MacBook dus die komt hier ook. De processor M1 is Supersnel, dan wordt het pas echt genieten met Lossless audio van Apple. Spotify 320kB/s is straks geschiedenis.

  12. Hoi Alex,

   In het verleden heb ik veel computers en laptops getest. Eén van de sleutels zit in het type CPU. Snelle CPU’s met een laag vermogen (warmte afgifte) lijken het beste te werken. Hoe efficiënter de CPU hoe lager de ruisvloer.

   Zowel Intel als Amd hebben een paar interessante types.

  13. Gave review en testresultaten! Sinds een jaar of 8 maak ik zelf ook gebruik van lineaire computervoedingen. De belangrijkste factor lijkt voor mij de creatie van een ruisvrije stream. Hoe schoner de stream hoe beter de dac chip kan presteren. Ruis op de dac chip geeft meetbare afwijkingen in analoge signaal.

   Doordat een lineaire ATX voeding een vrij complex ding is, blijft het het erg moeilijk om echt “schone stroom” te leveren. Interne interferentie is een belangrijke factor. Een losse lineaire voeding voor de outputkaart gaat vaak nog wat verder en kan een duidelijke verbetering brengen.

   Een zware lineaire ATX voeding bevat een paar zware transformatoren. Deze stralen een sterk elektromagnetisch veld vanuit de kern. Het is sterk aan te bevelen om niets (wat met audio te maken heeft) direct boven of onder (>50cm afstand) deze transformatoren te plaatsen.

   Voor wat betreft de OS ik ben zelf wel fan van Audiolinux

  14. Dag Jaap,

   Bedankt voor de duidelijke review.
   Is er mogelijkheid om ook de 2 tussenliggende modellen van JCAT te testen?
   Namelijk de Initio 3 van 850 Euro en de Optimo 3 duo van 1725 Euro.
   Meer betaalbare modellen maar klankmatig sterk verschillend?
   Met de Optimo nano van 435 Euro heb je reeds een groot verschil kunnen ervaren.

   Gr
   Bart

  15. Ik gebruik ook een computer voor de audio. macbook pro 2017. die klinkt al veel beter dan de dell windows laptop via usb. Voordat alles naar de mutec mc3 usb gaat zitten er twee jitterbugs fjm en een intona 5kV isolator tussen die nog apart gevoed kan worden. Maar daar hoor ik geen extra verschil op. of denk te horen (totaal 1020 e met 2 goede usb kabels). De voeding van de laptop zit op een andere groep. Maar direct op de zelfde audio groep hoor ik geen verschil eigenlijk. Een andere laptop geeft echt verschil. Dat is goed hoorbaar.
   Ik heb de aurender n100h op mijn systeem gehoord. Op dat niveau zit ik nu of zelfs nog schoner.
   Dan vraag ik me af. hoe zich dit nu verhoud met de schone computer en voeding van dus een meervoud van de 1020 euro plus laptop. Kan het nog fors schoner?

   Filtering van de audio bestaat uit 3 sns pluggen en het kemp plus stekkerblok.
   Maar als ik het zo lees valt er dus nog heel veel te winnen. Het stereo gedeelte laat opzich alles horen (35k met bekabeling enz).

   Hoe zit dat nou?

  Geef een antwoord