Home Review Jcat NET CARD XE – Optimo 3 Duo – Clean Stream

Review Jcat NET CARD XE – Optimo 3 Duo – Clean Stream

21

Voordelen

  • Het werkt gewoon!
  • Werkt direct op bijna alle systemen
  • Intern en extern te voeden

Nadelen

  • Prijzige upgrade
  • Installatie niet voor iedereen te doen

Prijs: € 800

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

De test set-up

Inhoud

Dit is een wat complexere test. Zeker voor als u niet thuis bent in streaming audio met zelfbouw servers of streamers.

We hebben in feite twee set-ups getest en daar als referentie de Ambre naast gezet. Eenvoudig uitgelegd is de keten als volgt:

Set-up 1

  • Roon server met Jcat NET Card XE
  • Alpha Audio PC met Jcat Femto NIC en USB
  • Jcat Optimo Duo voeding op Femto NIC en Femto USB
  • Mutec MC3+ als usb interface naar de Pavane
  • Verbinding via het netwerk. Zowel via fiber als via koper.

Set-up 2

  • Roon server met Jcat NET Card XE
  • Alpha Audio PC met Jcat Femto NIC en USB
  • Jcat Optimo Duo voeding op Femto NIC en Femto USB
  • Mutec MC3+ als usb interface naar de Pavane
  • Directe verbinding tussen Roon server en Audio PC

Vergelijk

  • Metrum Acoustics Ambre stereamer, verbonden via het Fiber netwerk

En verder:

21 REACTIES

  1. Beste Jaap,

    Sinds enige tijd kom ik de Mutec MC-3+ tegen in jullie testopstelling. Sinds de aanschaf in 2017 is dit apparaat (zeker in combinatie met een zeer goede wordclock) in mijn basisopstelling een blijvertje maar ik vraag mij een beetje af waar je nu tijdens de luistersessies naar zit te luisteren. De Mutec heeft zelf een bepaalde signatuur en als deze tussen streamer/insteekkaart en de dac zit dan heeft dit behoorlijk invloed op het uiteindelijke resultaat. Ik wil niet beweren dat de Mutec van een standaard rpi of nuc een geweldige streamer maakt maar de impact is juist met mindere bronnen enorm. Neem je dit wel voldoende mee tijdens de luistersessies?

  2. Ik denk dat ik dan liever zou gaan voor een andere oplossing, en die zou ik nog wel beter kunnen betalen in de combinatie met de andere opzet. Minder in plaats van meer, het is dan ook niet nodig.

    De zogenaamde audiofiele oplossingen maken de hobby onnodig duur, en de praktische oplossingen zijn dan ook wel te doen. Mijn HP Microserver heeft 2 netwerk aansluitingen, maar ook nog plaats voor een SFP netwerk kaart, en dat maakt het nog leuker.
    https://www.amazon.nl/10Gtek%C2%AE-Network-Broadcom-BCM57810S-Warranty/dp/B01GHTXFJ0/ref=sr_1_2?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=1Z9COC0VXF1H4&dchild=1&keywords=sfp+network+card&qid=1627765972&sprefix=sfp+network%2Caps%2C153&sr=8-2

    • SFP is zeker interessant. Maar ook dat is niet heilig, zoals we wel hebben gehoord. Ja, het is VEEL beter dan bijna alle koper-oplossingen die we nu hebben gehoord. Deze Jcat gaat echter écht verder dan onze fiber-oplossing. Mogelijk door gewoon betere componenten. Echter: het is géén bang for the buck oplossing. Wil je dat, dan is fiber zonder twijfel de way to go.

    • Hallo hannesie, ik zou zeker voor een andere oplossing gaan! Less-is-more 😉
      Wat ik niet begrijp is dat er nog steeds mensen zijn die een PC ombouwen naar een (multimedia) streamer. Omdat er Windows op draait en we van Next, Next, OK zijn geworden? Een PC is ongeschikt, of minder geschikt, voor high-end streaming. Heb het zelf getest met een Intel NUC en dat zijn dan nog de minst slechte. Je moet extreem dure componenten gebruiken om er nog iets van te maken. Een probleem met een probleem oplossen noem ik dat. Als de basis goed is hoef je niet meer te (over)compenseren …

        • Hoi Jaap, ik denk dat jij mij beter begrijpt en kent gezien je antwoord 😉

          Ik heb een NUC en ook andere kostbare op PC gebaseerde hardware tot het uiterste “gedreven” met optimale BIOS instellingen, de in mijn ogen beste RT-Linux (low-latency) image en 19VDC Keces P8 LPS. Als je het hele plaatje bij elkaar optelt en dat vergelijk met een “simpele” op Raspberry gebaseerde streamer met vergelijkbare software dan is het echt een no-brainer! Zeker gezien het enorme prijsverschil tussen een PC en SBC oplossing. Ik wil het je met alle plezier laten horen …

          • Ik begrijp je helemaal. En je hebt gelijk dat een pc niet nodig is om een goede streamer te maken. En nee: Windows is niet de beste oplossing. Daarom ga ik binnenkort een zeer minimalistische Linux op de Alpha Audio PC zetten. Moet beter gaan dan wat we nu doen… dat was meer ‘lekker gemakkelijk’.

            Een Rpi is zonder meer ook zeer interessant. Ga ik binnenkort ook mee klooien. Eens wat vergelijken… Blijft interessant!

            Wat ik echter bedoel met: je kan die NIC ook in de Roon server kan zetten. Ik was geschokt wat voor verschil dat maakt. Nog mooier dan de fiber-oplossing. Ultraclean…

          • Ik gebruik dan de hele slanke oplossing met Linux (< 8 GB), en speel hier ook wel met ROON Rock op een kleine Intel Thin Mini ITX, maar raid en netwerkkaarten werken dan niet, ook een link naar een een Merging HAPI met AES67 krijg je er niet mee aan de praat, wel met een Linux als Debian/Ubuntu/Mint enz.
            De Arm processor heb ik al met een 10 tal apparaatjes aan de praat gemaakt met de V7 en V 8 niveau. De Pine64 heb ik hier ook erg stabiel met ook HDMI (I²S) uit, geen probleem om daar mee te draaien. Daarnaast ook dan de Mac Mini al wel degelijk aan de praat met Linux.

      • Ik werk niet met Windows, en ook, niet met een Raspberry. Ik gebruik een schone voeding en een aparte groep voor de Audio waar ik de Voorversterker en DAC met streaming gebruik.
        Tussen de server en Netgear switch kan ik, dan nog wat doen met die SFP+ netwerkkaart.
        Ik kan eventueel dan nog wat aan Galvanische scheiding doen, maar ik zoek niet naar spoken of niet te definiëren mogelijke suggestieve oplossingen.

        Op het ROON forum deze info:
        https://community.roonlabs.com/t/showing-off-your-roon-setup-description-and-photos-2015-2021-03/235/5717
        Aan de rechterkant van de groene lijn is er geen voedingsruis of vuil signaal meer te ontdekken, zal dan volgens mij echt niet beter of meer zijn als de Jcat oplossing.

  3. Interessant om hier te lezen over nieuwe mogelijkheden die bij mij al zo’n twee jaar draaien, met andere componenten maar exact dezelfde uitgangspunten.
    Ook ik blijf mij verbazen over de onvergelijkbaar betere plaatsing van de muziek, detaillering, helderheid van hoog tot laag, etc. Genieten dus! Daar gaat het om.
    Mijn muzieksmaak loopt van opera’s van Mozart, via subtiele jazz en Philip Glass tot Roger Waters en wat mijn zoon mij zoal aangeeft. Alles krijgt nieuwe dimensies.
    Ik begrijp de techniek, maar ben niet in staat dit zelf samen te stellen. Dat heeft Theo Kraai van Lentus Audio voor mij gedaan.

    • Aanvulling: ondanks alle overeenkomsten met de streamer die hier is besproken, is de basis van mijn systeem geen aanpaste PC maar een stand alone unit op basis van een RPi2 met IAN reclocker.
      Wat de streamer niet nodig heeft (van de PC) zit er dus ook niet op. Besturing gaat met de laptop of een tablet. De streamer draait op basis van LMS/squeezelite.

  4. Ik had er twee in zitten…. dus dubbele warmte. 1 zat direct op de BluOs en de ander kreeg het inkomende signaal. Door het gebruik van 2 kaarten kon met verschillende snelheidsinstellingen gewerkt worden dit had een voordeel. Die voor de BluOs had een betere PF klok. Nu gebruik ik de standaard poort op het moederbord en speel niet meer met de BluOs, maar op AES/EBU. Dit loste een eerder warmte probleem op. Ik ga nadenken over het nieuwe model. De audio PC blijft nu echt koel… nog net geen last van condens ;-). Zou een fan geen noise kunnen veroorzaken?

    Wat je schrijft over de phase noise van de klok. Ik ben hier juist erg overtuigd over. Dit door een test met een externe voeding alleen voor de klok. Iedere verandering bijvoorbeeld een andere voedingskabel was direct hoorbaar.

    Bedankt voor de test!

  5. Hoi Jaap, gaaf deze uitslag! ik ben benieuwd of de nieuwe kaart wat minder warmte genereert. Het eerste type werd/wordt ontzettend warm en dat veroorzaakt problemen met naastgelegen kaarten. Een probleem waar ik erg lang mee opgezadeld zat… na maanden zoeken bleek het door warmte diverse klokken in mijn systeem van de leg raakte… ook de AES/EBU.

×