Home Review JBL SB 200

Review JBL SB 200

4

Prijs: € ?299

jBL SB200 soundbar

Soundbars zijn een uitkomst voor wie het geluid wil verbeteren van de (wellicht net aangeschafte) platte tv. Fabrikanten verbeteren keer op keer het beeld van de steeds dunner wordende tv’s, maar vergeten vaak (bewust?) het geluid. Het resultaat is dat de nieuwslezer nog net te verstaan is, maar films en muziek klinken gewoonweg bar en boos.  

We zijn nog niet heel veel goede soundbars tegengekomen. En we testen ze eigenlijk zelden. JBL wilde ons verrassen met de SB 200. Een soundbar van 299 euro. Dat is al een verrassing op zich, want veel soundbars zijn duurder. En de SB 200 biedt niet alleen analoog en optisch in, maar ook bluetooth. Leuk voor wie een deuntje vanaf de telefoon wil spelen.

Compact

De SB 200 is geen goot model. Met 90 centimeter breed, ongeveer 13 centimeter hoog en 12 centimeter diep, moet hij wel onder elke tv passen. In die kleine ruimte heeft JBL 120 watt aan (klasse-D) vermogen verwerkt en een viertal units: 2 x 3,5″ voor midden en laag en twee 1″ tweeters voor het hoog. De DSP komt bij Harman vandaan, wat niet gek is, gezien het feit dat JBL onderdeel is van de Harman-groep.

De JBL is geschikt om op een meubel te plaatsen én om aan de muur te hangen. JBL levert de beugel mee. Wel even een schakelaartje achterop omzetten: die regelt de equalizer. En aangezien een luidspreker anders reageert als u hem neerzet of ophangt, is dit belangrijk niet te vergeten. Wij testen de SB 200 op een meubel.

HDMI

jBL SB200 soundbar
Geen HDMI… waarom niet! Wanneer gaan fabrikanten het begrijpen?

Waarom vergeten alle fabrikanten hdmi? Het is toch zonde? De meeste gebruikers hebben een hd-tv en willen dus ook hd afspelen. Er zijn al genoeg settopboxen die hdmi als verbinding gebruiken. Om over gaming consoles en blu-ray spelers maar te zwijgen. Wij vinden het dus vreemd dat soundbars niet over een hdmi-loop beschikken.

Ook de JBL houdt het op optisch en analoog in. Dat betekent dat de SB 200 geen DTS en Dolby in hoge resolutie ondersteunt. Nu denken wij niet dat dit verschil hoorbaar gaat zijn, maar toch: jongens: ga mee met de tijd!

Easy

Het installeren is erg gemakkelijk. Wij gebruiken de htpc om de SB 200 aan te sturen. We pakken daarvoor een optische kabel. Via hdmi gaat de htpc naar de tv. We zetten de soundbar aan en kiezen de juiste ingang. Dat kan met zowel de afstandsbediening als op de SB 200 zelf. Overigens zitten alle knoppen zowel op de JBL SB 200 zelf als op de meegeleverde afstandsbediening.

Al na de eerste noten weten we één ding zeker: wij vinden de SB 200 beter dan de Harman-concurrent. De SB 30 komt gewoonweg platter over. Met name bij muziek. Daar presteert de SB 200 echt beter, wat opmerkelijk is gezien de prijs én het feit dat de JBL een dsp heeft van Harman. De SB 200 is aanzienlijk goedkoper dan de SB 30. Daarbij komt dat de SB 30 wel een subwoofer heeft. Al gaat die niet onder de 40 Hz. De SB 200 stopt bij 60 Hz, maar we missen het eigenlijk niet.

jBL SB 200 soundbar
Afgezien van het te dikke laag is de SB 200 geen slecht product. Zeker niet gezien de prijs van 299 euro.

Wel is het zo dat de JBL het laag echt teveel aanzet. Alles is gepompt en dat kan storend worden. Nu is een beetje warmte geen misdaad, maar JBL neemt het aanzetten van de lage frequenties wel heel erg serieus. Dat is iets om rekening mee te nemen, want het is niet aan te passen via de soundbar zelf.

Ruimtelijk

Maar goed: een sterk punt is de ruimtelijkheid waarmee de SB 200 speelt. Het geluid komt prima los van de soundbar en weet een illusie van stereo op te wekken. Het is niet zo dat er een superstrak gefocusseerd beeld staat, maar dat zal ook niemand eisen bij een soundbar van 299 euro. De Harman SB 30 weet dit ook niet te bereiken. Sterker nog: daar blijft het veel meer plakken dan bij deze SB 200.

De illusie van ruimtelijkheid weet de JBL zowel bij film als bij muziek prima op te wekken. En dat is een prettige eigenschap. En als we even tussen de luidsprekers van de tv (een Sharp LE-705) en de JBL schakelen, worden we goed met twee benen op de aarde geplaatst: de JBL biedt echt meerwaarde! Vocalen zijn beter te verstaan, krijgen meer body en er is veel meer ruimtelijkheid en ambiance dan via de tv zelf.

Conclusie

Is een soundbar dé oplossing voor wie een allround oplossing zoekt voor geluid bij de tv? Ja… dat zou best kunnen. Mits u rekening houdt met de beperkingen van een soundbar. Het is en blijft geen oplossing voor muziek. Echter: het verbetert het geluid van de tv aanzienlijk. En dat een fatsoenlijk model niet stervensduur hoeft te zijn, bewijst JBL. De SB 200 is prima… voor het geld natuurlijk. De SB 200 heeft ons wel een beetje verbaasd. Wel jammer van het te dikke laaggebied. Verder prima product!

4 REACTIES

×