vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Isotek Titan (EVO3)

Review Isotek Titan (EVO3)

4

Voordelen

  • Brengt echt meer rust...
  • zonder in te boeten op dynamiek
  • Kan zonder moeite een forse Bryston voorzien van stroom
  • Wordt geleverd met mooi netsnoer

Nadelen

  • Saai kastje
  • Effect blijft lastig te voorspellen

Prijs: € 4199

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Isotek Titan EVO3

Inleiding

Inhoud

Stroom – energie – spanning – blijft een lastig onderwerp in ons wereldje. Stroom is stroom, toch? Helaas is dat niet zo. Energie wordt meer en meer vervuild door schakelende voedingen van bijvoorbeeld LED-lampen, dimmers, pc’s, laptops (adapters) of opladers van smartphones. En als u bedenkt dat een hifisysteem in feite niets meer doet dan energie moduleren om het vervolgens om te zetten in bewegende lucht, dan kunt u beredeneren dat vervuiling uiteindelijk hoorbaar wordt. Zonde. Maar op te lossen! Wij testen de brute aanpak: de Isotek Titan (EVO3). Een filter, gemaakt voor krachtpatsers. 

Sexy? Nee… Dat is de Isotek Titan EVO3 niet. Het is eigenlijk gewoon een flink blok metaal met aan de bovenzijde een discreet blauw ledje als hij aan staat en aan de achterzijde een tweetal netaansluitingen en een grote schakelaar voor aan- en uit. Simpel. Doeltreffend. Wie de Titan echter even uit de doos haalt en op zijn plek zet, zal merken dat er binnenin wel heel wat moet zitten. Want zwaar is de Titan zeker. En als we hem open maken, zien we ook waarom: er zit een zeer forse transformator in. En op de bodemplaat zien we ook nog een viertal kleine trafo’s bovenop een plaat waaronder nog meer electronica moet zitten.

Direct Coupled

Isotek noemt regelmatig de Direct Coupled technologie. Dit houdt in dat het aangesloten apparaat in feite een direct verbinding maakt met het lichtnet. Nu is dat natuurlijk niet helemaal het geval, want dan zou u net zo goed niet kunnen filteren. Waar we het in feite over hebben is een galvanische scheiding zonder enige componenten extra. Dus alleen een trafo. Wel een grote. En ja: dat werkt.

Wat we naast deze galvanische scheiding zien, is een viertal extra trafo’s en onder die trafo’s nog een plaat met daaronder extra filters (parallel). Dit noemt Isotek het ‘nine stage conditioning network’. Dit is een serieel netwerk dat parallel aan de stroomtoevoer staat. In feite een soort Parallelfilter On Steroids… Met daarvoor een dikke galvanische scheiding. Dat klinkt wel stoer, toch?

Common mode en Differential Mode

De Isotek EVO3 Titan onderdrukt zowel Common Mode als Differential Mode ‘vervuiling’. Common Mode vervuiling zit tussen de aarde en nul/fase en stroomt in gelijke richting. Differential Mode vervuiling zit tussen de fase en aarde in tegengestelde richting. De Titan kan beide vormen van vervuiling onderdrukken met 82dB. En dat kan het tot een frequentie van 5 Hz. Dus ook laagfrequent wordt grondig aangepakt, wat belangrijk is in audiotoepassingen.

High Current

De Titan – en dit is cruciaal – is een filter gemaakt voor het leveren van veel stroom: 20A bij 230V is geen probleem. Juist: 4600 Watt is geen probleem. En natuurlijk kan dat niet uit één stopcontact komen. Maar we zien liever een overgedimensioneerd apparaat, dan een model dat direct een bottleneck oplevert.

Winkels met Isotek

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

4 REACTIES

  1. Tsja, ik had een reactie gepost, maar die is denk ik met de overstap naar de nieuwe vormgeving verloren gegaan:-(
    In het kort:
    In Nederland liggen alle stroomkabels tot het adres onder de grond! Alleen die hoogspanning ligt bovengronds.
    In het buitenland is dat niet zo. Daar lopen tot aan het adres de 230V kabels bovengronds, vaak langs de gevels. Dat deze als antenne zaken oppikken is niet uit te sluiten.
    Zaken die in huis de boel verstoren. Ik zet de setupbox en de TV gewoon uit. Geen dimmers aan en klaar.
    Scheelt veel geld en gedoe.