web analytics

Review Isoacoustics Gaia en Aperta

Voordelen

 • Zonder twijfel hoorbaar, positief verschil
 • Mooi gemaakt
 • Redelijke prijs

Nadelen

 • Nu alleen M6 of M8 voor Gaia
 • Voetjes passen niet altijd op het statief
 • Speaker staat stuk hoger met Aperta
 • Prijs: € Varieert

  Bouwkwaliteit
  Montage
  Weergave
  Prijs
  Isoacoustics

  De test set-up

  Inhoud

  We hebben een tijdje kunnen spelen met deze tweaks die moeten helpen de speaker optimaal te ontkoppelen. We hebben talloze varianten geprobeerd om te kijken wat de invloed is op de weergave. Onder speakers, onder statieven, onder speakers op statieven… En met diverse speakers. We hebben zowel de Focal Sopra No1 als de Dynaudio Special Forty als de DALI Epicon 2 gebruikt.

  We hebben bij het installeren van de voeten wel wat gemerkt. De Isoacoustics laten de speakers minder ‘zwalken’ dan de Townshend-voeten. Dat komt doordat Townshend een ander systeem gebruikt. Een veersysteem dat een stuk minder stug is dan de rubberen voeten van Isoacoustics. Wat is beter? Eerlijk: we weten het niet. Beiden ontkoppelen en beiden passen dezelfde theorieën toe.

  M6 of M8

  De Gaia-voeten worden geleverd met M6 en M8 bouten voor montage onder bijvoorbeeld vloerstaanders. Nu gebruikt DALI M10 bij de Epicon-statieven. Kortom: wij kunnen ze niet vastschroeven. We klussen het op een andere manier eronder voor de test. Gelukkig blijkt dat stabiel genoeg te zijn voor de test. Bij de statieven van de Focals hebben we ook niet de juiste maten, maar kunnen we geen alternatieven verzinnen voor montage. Kortom: daar heeft Isoacoustics nog wat te doen.

  Elektronica

  De sets variëren tijdens de testperiode. Dat is echter niet erg, aangezien het hier niet om de elektronica gaat, maar om de speaker. En het gaat erom of er verschillen tussen gebruik met en zonder de Isoacoustics hoorbaar zijn.

  Gerelateerde berichten

  Pass Labs XP-22

  Review Pass Labs XP-22

  De test set-up Inhoud 1. Inleiding2. De test set-up3. Effect?4. Video IsoacousticsReactiesEr zijn van die apparaten die je gewoon een keer gehoord moet hebben. Denk aan een Spectral-set. Of een set Wilson Audio luidsprekers. Of wat te denken van de legendarische Nautilus van Bowers & Wilkins? In geval van auteur in kwestie hoort een Pass […]

  ProAc Tablette 10 Signature

  Review ProAc Tablette 10 Signature

  De test set-up Inhoud 1. Inleiding2. De test set-up3. Effect?4. Video IsoacousticsReactiesNiet iedereen heeft de ruimte om een grote vloerstaander te zetten en dus kiezen nogal wat mensen bewust voor een monitor- of bookshelfspeaker. Monitors zijn over het algemeen gemakkelijker te plaatsen en hebben minder last van een imperfecte ruimte. Soms mag het zelfs een […]

  30 reacties

  1. Het is een wat oudere discussie. Hoogtijd om het over vloeren te gaan hebben.
   Vloeren zijn bepalend hoe de muziek klinkt. Éen grasvloer is wat exotisch, heeft iemand een grasvloer waarop een set luidsprekers staan?

      1. De iso pucks kan je niet bevestigen,ze zijn een andere versie van isoacoustics . Hebben een hoogte van 35mm en kunnen in principe onder speaker of stands. De aperta is 75mm hoog en dat vind ik persoonlijk te hoog.

  2. Ik heb de Isoacoustics Gaia 3 nu al een tijdje onder de stands van mijn Epicon 2 speakers staan.( met de m10 bouten)
   Het geluid kan ik omschrijven als meer open , meer detail en een beter laag .
   Met dank aan Jaap en zijn team !!

   1. Dag Franky,

    Ik denk aan aperta stands voor onder mijn nieuwe audiovector qr1 monitorspeakers. Goed dat je even terugkoppelt en ook ondervindt dat er een duidelijke verbetering merkbaar is met jouw épicons.

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

  3. Twee vragen n.a.v. dit interessante item.
   Toelichting: Ik speel met Quad ESL63 op Target stands met spikes op een een 60 x 60 vloertegel (ondergrond houten vloer op houten ondervroeg op houten balken. Koppeling en verheffing van de ESL met bijna 30 cm geeft al een heel mooi resultaat. De Target stands staan wat mij betreft niet ter discussie.
   1. Is aannnemelijk dat in deze set-up ontkoppeling (in mijn geval met de pucks (Gaia III?) een beter resultaat geeft dan koppeling?
   2. Wie importeert dit product/ welke retailers laten me dit thuis uittesten/ als ik kies voor de pucks, is dan M6 voor de Target stands de juiste bout?

    1. Jan van Huizen van Twinstatics onderschrijft je veronderstelling. De door hun modificatie met 7 kg staal verzwaarde frames in combinatie met de spikes zorgen overigens al voor een perfecte verticale koppeling.
     Het van ultradun mylar gemaakte diaphragm van deze elektrostaat vraagt anders dan een boxspeaker nauwelijks om ontkoppeling van de vloer omdat er geen kast is die vibraties doorgeeft.

  4. Ik mis 1 belangrijk aspect in dit verhaal
   Op wat voor een vloer is dit getest?
   Ik kan mij levendig voorstellen dat als je een klassieke vloer constructie hebt (houten vloerdelen op houten draagbalken) m.a.w. licht en stijf dus makkelijk in trilling te brengen het resultaat veel groter is dan b.v. bij een betonnen vloer in gietbouw uitgevoerd dus zeer zwaar.
   Kan het zijn dat Alpha op een houten vloer test?

   “daardoor gaat de energie de kamer in en niet de voet of de vloer. Tevens kan de vloer of de stand minder meewerken in de weergave, wat kleuring tegengaat. Wederom winst…”

   Dat “wederom” begrijp ik niet.
   Ontkoppelen is voorkomen dat de kinetische energie de ondergrond in trilling brengt. 1x winst lijkt mij.

   1. Nee, bij de DALI’s hebben we de Gaia’s onder de voet gedaan. Ook dat geeft een hoorbaar (positief) verschil.
    De speaker kan trouwens niet vast aan de stand gemaakt worden. Niet dat ik weet in ieder geval. Heb toch echt goed gekeken ;-).

  Geef een reactie