web analytics

Review Isoacoustics Gaia en Aperta

Voordelen

 • Zonder twijfel hoorbaar, positief verschil
 • Mooi gemaakt
 • Redelijke prijs

Nadelen

 • Nu alleen M6 of M8 voor Gaia
 • Voetjes passen niet altijd op het statief
 • Speaker staat stuk hoger met Aperta
 • Prijs: € Varieert

  Bouwkwaliteit
  Montage
  Weergave
  Prijs
  Isoacoustics

  Inleiding

  Luidsprekers zijn de grootste smaakmakers in een hifisysteem. Samen met de akoestiek: de ruimte waarin ze spelen. Nu leveren veel fabrikanten al aparte voetjes mee om de luidsprekers van de grond te halen of de vloer niet te beschadigen. Veel fabrikanten leveren spikes met cups. Of wellicht een soort spike in een cup. Echter: spikes koppelen. En er zijn theorieën die zeggen dat je een luidspreker juist moet ontkoppelen. Wij testen de Isoacoustics Gaia en Aperta. 

  We hebben eerder ervaring opgedaan met speaker-ontkoppeling. Met de Townshend isolation bars om precies te zijn. Een prachtige ervaring, omdat het gewoon werkt. De speaker klinkt écht beter met deze ‘bars’ eronder.

  Same?

  Isoacoustics claimt hetzelfde te doen. Maar dan voor minder geld. De Isoacoustics Gaia en Aperta kosten een heel stuk minder dan de Townshend varianten. Voor zo’n 249 euro hebt u al een duo Aperta voor onder de (bookshelf) speakers. En voor 349 hebt u een soort van ‘heavy duty’ versie. Deze mogen onder behoorlijk zware monitors.

  En hebt u vloerstaanders? Dan zijn de Gaia’s een goede keuze, want deze kunt u er gewoon onder schroeven. In de doos zitten M6 en M8 boutjes om ze mee vast te zetten. En ook hier zijn varianten: er is een Gaia 1, 2 en 3 (I, II en III), waarbij de I voor de zwaarste modellen geschikt is – tot 100 Kg – en de III tot zo’n 32 Kg te belasten is (totaal bij gebruik van 4 voetjes).

  32 reacties

  1. Heb een set Gaia 2 rechtstreeks onder mijn B&W 702 speakers geinstalleerd (zonder de bodemplaat). Resultaat is duidelijk merkbaar in de positieve zin zowel bij lage en hoge tonen.
   Het monteren was wel niet eenvoudig. Heel tevreden met deze upgrade.

  2. Het is een wat oudere discussie. Hoogtijd om het over vloeren te gaan hebben.
   Vloeren zijn bepalend hoe de muziek klinkt. Éen grasvloer is wat exotisch, heeft iemand een grasvloer waarop een set luidsprekers staan?

      1. De iso pucks kan je niet bevestigen,ze zijn een andere versie van isoacoustics . Hebben een hoogte van 35mm en kunnen in principe onder speaker of stands. De aperta is 75mm hoog en dat vind ik persoonlijk te hoog.

  3. Ik heb de Isoacoustics Gaia 3 nu al een tijdje onder de stands van mijn Epicon 2 speakers staan.( met de m10 bouten)
   Het geluid kan ik omschrijven als meer open , meer detail en een beter laag .
   Met dank aan Jaap en zijn team !!

   1. Dag Franky,

    Ik denk aan aperta stands voor onder mijn nieuwe audiovector qr1 monitorspeakers. Goed dat je even terugkoppelt en ook ondervindt dat er een duidelijke verbetering merkbaar is met jouw épicons.

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

  4. Twee vragen n.a.v. dit interessante item.
   Toelichting: Ik speel met Quad ESL63 op Target stands met spikes op een een 60 x 60 vloertegel (ondergrond houten vloer op houten ondervroeg op houten balken. Koppeling en verheffing van de ESL met bijna 30 cm geeft al een heel mooi resultaat. De Target stands staan wat mij betreft niet ter discussie.
   1. Is aannnemelijk dat in deze set-up ontkoppeling (in mijn geval met de pucks (Gaia III?) een beter resultaat geeft dan koppeling?
   2. Wie importeert dit product/ welke retailers laten me dit thuis uittesten/ als ik kies voor de pucks, is dan M6 voor de Target stands de juiste bout?

    1. Jan van Huizen van Twinstatics onderschrijft je veronderstelling. De door hun modificatie met 7 kg staal verzwaarde frames in combinatie met de spikes zorgen overigens al voor een perfecte verticale koppeling.
     Het van ultradun mylar gemaakte diaphragm van deze elektrostaat vraagt anders dan een boxspeaker nauwelijks om ontkoppeling van de vloer omdat er geen kast is die vibraties doorgeeft.

  5. Ik mis 1 belangrijk aspect in dit verhaal
   Op wat voor een vloer is dit getest?
   Ik kan mij levendig voorstellen dat als je een klassieke vloer constructie hebt (houten vloerdelen op houten draagbalken) m.a.w. licht en stijf dus makkelijk in trilling te brengen het resultaat veel groter is dan b.v. bij een betonnen vloer in gietbouw uitgevoerd dus zeer zwaar.
   Kan het zijn dat Alpha op een houten vloer test?

   “daardoor gaat de energie de kamer in en niet de voet of de vloer. Tevens kan de vloer of de stand minder meewerken in de weergave, wat kleuring tegengaat. Wederom winst…”

   Dat “wederom” begrijp ik niet.
   Ontkoppelen is voorkomen dat de kinetische energie de ondergrond in trilling brengt. 1x winst lijkt mij.

   1. Nee, bij de DALI’s hebben we de Gaia’s onder de voet gedaan. Ook dat geeft een hoorbaar (positief) verschil.
    De speaker kan trouwens niet vast aan de stand gemaakt worden. Niet dat ik weet in ieder geval. Heb toch echt goed gekeken ;-).

  Geef een reactie