Review Isoacoustics Gaia en Aperta

Voordelen

 • Zonder twijfel hoorbaar, positief verschil
 • Mooi gemaakt
 • Redelijke prijs

Nadelen

 • Nu alleen M6 of M8 voor Gaia
 • Voetjes passen niet altijd op het statief
 • Speaker staat stuk hoger met Aperta
 • Prijs: € Varieert

  Bouwkwaliteit
  Montage
  Weergave
  Prijs
  Isoacoustics

  Inleiding

  Luidsprekers zijn de grootste smaakmakers in een hifisysteem. Samen met de akoestiek: de ruimte waarin ze spelen. Nu leveren veel fabrikanten al aparte voetjes mee om de luidsprekers van de grond te halen of de vloer niet te beschadigen. Veel fabrikanten leveren spikes met cups. Of wellicht een soort spike in een cup. Echter: spikes koppelen. En er zijn theorieën die zeggen dat je een luidspreker juist moet ontkoppelen. Wij testen de Isoacoustics Gaia en Aperta. 

  We hebben eerder ervaring opgedaan met speaker-ontkoppeling. Met de Townshend isolation bars om precies te zijn. Een prachtige ervaring, omdat het gewoon werkt. De speaker klinkt écht beter met deze ‘bars’ eronder.

  Same?

  Isoacoustics claimt hetzelfde te doen. Maar dan voor minder geld. De Isoacoustics Gaia en Aperta kosten een heel stuk minder dan de Townshend varianten. Voor zo’n 249 euro hebt u al een duo Aperta voor onder de (bookshelf) speakers. En voor 349 hebt u een soort van ‘heavy duty’ versie. Deze mogen onder behoorlijk zware monitors.

  En hebt u vloerstaanders? Dan zijn de Gaia’s een goede keuze, want deze kunt u er gewoon onder schroeven. In de doos zitten M6 en M8 boutjes om ze mee vast te zetten. En ook hier zijn varianten: er is een Gaia 1, 2 en 3 (I, II en III), waarbij de I voor de zwaarste modellen geschikt is – tot 100 Kg – en de III tot zo’n 32 Kg te belasten is (totaal bij gebruik van 4 voetjes).

   
   

  Winkels met Isoacoustics

  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  38 reacties

  1. Zie ook de eerdere thread.
   Ik heb Quad ESL 63 speakers op target stands met konische spikes op 60 x 60 cm tegels op een 0,6 cm dikke rubberen tegel op een houten vloer over een oudere houten vloer op balken.
   Ik hoor dat de energie die voorheen in de vloer gingen zitten nu zonder resonantie afstraalt.

   1. Goedenavond Hank dat had ik gelezen en hoef niet overtuigd te worden van de fantastische weergave. Als de Quad’s goed staan klinkt het fantastisch, had zelf de 57 en de 63 zijn nog beter. Schreef de reactie niet met de bedoeling het af te kraken. Maar piepschuim kost peanuts en houdt absoluut trillingen tegen. Dat is de reden dat bijna alles wat breekbaar/teer is verpakt wordt in piepschuim. Het heeft absoluut het zelfde effect. Er is absoluut geen contact met de vloer, of tussen de sub en midden/hoog.

  2. Heb een set Gaia 2 rechtstreeks onder mijn B&W 702 speakers geinstalleerd (zonder de bodemplaat). Resultaat is duidelijk merkbaar in de positieve zin zowel bij lage en hoge tonen.
   Het monteren was wel niet eenvoudig. Heel tevreden met deze upgrade.

  3. Het is een wat oudere discussie. Hoogtijd om het over vloeren te gaan hebben.
   Vloeren zijn bepalend hoe de muziek klinkt. Éen grasvloer is wat exotisch, heeft iemand een grasvloer waarop een set luidsprekers staan?

      1. De iso pucks kan je niet bevestigen,ze zijn een andere versie van isoacoustics . Hebben een hoogte van 35mm en kunnen in principe onder speaker of stands. De aperta is 75mm hoog en dat vind ik persoonlijk te hoog.

    1. Het zouden minstens m12 bouten moeten zijn voor de Gaia3 bij de sopra’s en zijn nog steeds niet beschikbaar!
     Dan toch maar voor de aperta gaan tussen speaker en stand?!

  4. Ik heb de Isoacoustics Gaia 3 nu al een tijdje onder de stands van mijn Epicon 2 speakers staan.( met de m10 bouten)
   Het geluid kan ik omschrijven als meer open , meer detail en een beter laag .
   Met dank aan Jaap en zijn team !!

   1. Dag Franky,

    Ik denk aan aperta stands voor onder mijn nieuwe audiovector qr1 monitorspeakers. Goed dat je even terugkoppelt en ook ondervindt dat er een duidelijke verbetering merkbaar is met jouw épicons.

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

  5. Twee vragen n.a.v. dit interessante item.
   Toelichting: Ik speel met Quad ESL63 op Target stands met spikes op een een 60 x 60 vloertegel (ondergrond houten vloer op houten ondervroeg op houten balken. Koppeling en verheffing van de ESL met bijna 30 cm geeft al een heel mooi resultaat. De Target stands staan wat mij betreft niet ter discussie.
   1. Is aannnemelijk dat in deze set-up ontkoppeling (in mijn geval met de pucks (Gaia III?) een beter resultaat geeft dan koppeling?
   2. Wie importeert dit product/ welke retailers laten me dit thuis uittesten/ als ik kies voor de pucks, is dan M6 voor de Target stands de juiste bout?

    1. Jan van Huizen van Twinstatics onderschrijft je veronderstelling. De door hun modificatie met 7 kg staal verzwaarde frames in combinatie met de spikes zorgen overigens al voor een perfecte verticale koppeling.
     Het van ultradun mylar gemaakte diaphragm van deze elektrostaat vraagt anders dan een boxspeaker nauwelijks om ontkoppeling van de vloer omdat er geen kast is die vibraties doorgeeft.

      1. Naar aanleiding van de overwegingen van Hans Beekhuyzen over de Townshend Seismic podiums en de IsoAcoustics Gaia 3 isolatoren ben ik gaan nadenken over een ontkoppeling van de ESL 63’s (met de Townshend Maximum Supertweters).

       Deze staan op Target stands met konische spikes stabiel op een 60x 60 cm vloertegel van 66 mm op een zwevende houten vloer. Op deze wijze gaat er toch voelbaar energie naar de vloer.

       De Gaia’s zijn relatief kostbaar en wellicht minder geschikt voor de ondiepe Target stands (te instabiel ben ik bang).

       Mijn gedachten gingen in eerste instantie uit naar Sorbothane sheets 60×60 cm van ca 0,5 cm voor onder de tegels. Ook kostbaar en niet in de gewnste afmetingen te vinden.

       Na enig zoeken wel een passend alternatief gevonden: BAUHELD maakt antivibratiematten van gerecycled rubber met die afmetingen voor subwoofers, 3 D Printers, Wasmachines, -drogers etc. Voor nog geen 35 Euro binnen 3 dagen bezorgd.

       Het is werkelijk ongelofelijk hoe de weergave hiervan opknapt. In de orde van wat HB beschreef als het effect van de Seismic Podiums!

       1. Hank het kost niets maar heeft absoluut hetzelfde hoorbare effect.
        Bij mij staan de KRK12s op dik piepschuim, op deze subwoofers bevindt zich ook piepschuim en daarop staan de KEF R3.
        Niet lachen gewoon ‘n keer proberen.

  6. Ik mis 1 belangrijk aspect in dit verhaal
   Op wat voor een vloer is dit getest?
   Ik kan mij levendig voorstellen dat als je een klassieke vloer constructie hebt (houten vloerdelen op houten draagbalken) m.a.w. licht en stijf dus makkelijk in trilling te brengen het resultaat veel groter is dan b.v. bij een betonnen vloer in gietbouw uitgevoerd dus zeer zwaar.
   Kan het zijn dat Alpha op een houten vloer test?

   “daardoor gaat de energie de kamer in en niet de voet of de vloer. Tevens kan de vloer of de stand minder meewerken in de weergave, wat kleuring tegengaat. Wederom winst…”

   Dat “wederom” begrijp ik niet.
   Ontkoppelen is voorkomen dat de kinetische energie de ondergrond in trilling brengt. 1x winst lijkt mij.

  7. Dus bij de Epicon2 werd de Aperta tussen de speaker en de
   stand geplaatst met een hoorbaar verschil?
   Nadeel lijkt mij dat de speaker aan de stand niet meer vastgemaakt worden.

   1. Nee, bij de DALI’s hebben we de Gaia’s onder de voet gedaan. Ook dat geeft een hoorbaar (positief) verschil.
    De speaker kan trouwens niet vast aan de stand gemaakt worden. Niet dat ik weet in ieder geval. Heb toch echt goed gekeken ;-).

  Geef een antwoord