web analytics

Review Illusonic IAP8

Prijs: € 17500

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Illusonic-IAP8

Conclusie

De Immersive Audio Processor van Illusonic is een uniek apparaat in de audioketen. Dat zeggen we niet vaak. Want het is niet alleen een uitmuntende voorversterker, DAC en streamer; het is ook een meetinstrument waarmee u de zwakke punten van uw luisterruimte in kaart kunt brengen. Vervolgens kunt u de instellingen calibreren zodat de ongewenste effecten in uw luisterruimte worden geneutraliseerd. Dat kan stereo tot 16-kanaals. En hoe meer kanalen, hoe meer luisterruimtes u kunt instellen.

U kunt de metingen en aanpassingen laten uitvoeren door Illusonic of de importeur. Maar wij hebben ervaren dat het nog veel leuker is om dit zelf te doen. Daar waar room correction bij andere merken – voor zover we dat kunnen overzien – iets is dat zich aan de waarneming van de eindgebruiker onttrekt, is dit bij Illusonic een zeer transparante zaak. U zit letterlijk aan de knoppen van de processor en leert al doende om te spelen met de audio-algoritmes waar Illusonic al jaren zijn sporen mee heeft verdiend.

Het luisteren naar muziek wordt hiermee letterlijk spelen. Het is een beetje alsof u de mastering engineer bent die ervoor kan kiezen om muziek stereo af te spelen, of meerkanaals. Om te spelen met de EQ, de delay, de ruimtelijkheid. Als u het verslag hebt gelezen van ons bezoek aan de Wisseloord studio’s kunt u zich voorstellen hoe dit is…

Specificaties Illusonic IAP8

Volume Control Digitale volumeregeling, 32-bit floating point met dithering.
Tone Control Advanced bass/treble control with gain and frequency parameters.

 

Calibration

 

 

delay and gain trim

80 fully parametric equalizers

high precision (32/64 bit float)

 

Depth/Immersion Control

 

Actively modifies early reflections and diffuse sound to control spaciousness.

 

Crossovers

 

Up to four-way active crossovers.

 

Bass Management

 

Parametric crossovers

Up to four subwoofers

 

Center/Surround/Height

 

Receives (HDMI) and alternatively also generates center, surround, or height channels

 

Inputs

 

4 HDMI 1.4a

1 Ethernet (UPnP AV 2.0)

1 USB audio class 2

1 USB control

4 S/PDIF (2 coax, 2 optisch)

1 stereo analoog RCA

1 stereo phono (MC/MM)

 

Outputs

 

1 HDMI 1.4a

8 analog XLR balanced

 

Gerelateerde berichten

Spectral SDR-4000

Specificaties Illusonic IAP8 InhoudHet is nogal wat: een nieuwe Spectral cd-speler. En als je die speler dan mag beluisteren voordat hij op de markt is…ik voel me aardig bevoorrecht!

5 reacties

 1. Goed verhaal Yung. Wat me wel verbaast is het feit dat je kennelijk de meetbestanden via email moet opsturen waarna je de instellingen van hen terug krijgt. Ik vraag me af hoe dat in z’n werk gaat als je zelf aan het “pielen” bent en gewoon 20-30 metingen achter elkaar wil doen. Ik denk allen al aan luidsprekers beetje indraaien, de zitbank in de andere hoek, gordijnen dicht, vrouw buiten, vrouw toch maar weer binnen… De prijs vind ik persoonlijk nogal aan de hoge kant, temeer het feit dat je met een Deqx of een Trinnov minimaal soortgelijke correcties kan verwachten. Ik heb zelf een Trinnov, omdat ik gewoon een leuke maar a-koestische cleaute woonkamer heb en ik kan je vertellen dat de restultaten verbluffend zijn. En dat praat je over een slordige 4000 eurootjes. En die kist rekent zelf alles uit, on-the-spot en snel. Misschien kunnen jullie daar ook ‘ns wat tijd aan besteden. Het is immers waanzinnig interessant om te zien hoe een simpele ruimte de performance van een luidspreker volledig de nek kan omdraaien. De oplettende lezer kan dat overigens oom al uit jullie luidspreker test halen. Warme groet uit de polder…

  1. Beetje rommelige reactie, maar toch nog even dit: Ik heb dus mijn zelf gebouwde open baffles… Jullie hebben daar een tijdje geleden nog over geschreven. Daar een “kamer oplosser” op loslaten geeft ook hele interessante resultaten. Zelf had ik de ervaring dat na correctie van de fase en timing ik bij het luisteren het idee had dat m’n rechter oor verstopt zat. Alsof er met een kurkentrekker aan werd getrokken. Na een meting zonder enige filtering whatsoever bleek dat er een phase draai was van exact 360 graden, die redelijk recht evenredig was met de frequentie. Op m’n Phasebook pagina zie je het plaatje. Wat haal ik daar nou onder meer uit…? Allereerst dat een open baffle natuurlijk stijf staat van fase problemen. Daarom klinken ze ook zo ruimtelijk… Maar ook zie je dat het gedrag van lage en hoge frequenties (of hun respectievelijke drivers) nogal uiteenloopt qua uitstraling. Wat je ook ziet is dat bijvoorbeeld grote (glazen) ramen alle energie uit de lage tonen halen. Vriend Ruitenberg (Metrum) wees me hier eerder al op. Reden temeer om zo’n kastje als kamer correctie te rechtvaardigen, zelfs voor de diehard audiofiel.

   1. Hey Ronald!

    We gaan binnenkort (zeer binnenkort) met een paar systemen aan de gang: Dirac en Trinnov beginnen we mee. Illusonic hebben we dus al gedaan (klinkt erg goed). Ook gaan we ARC (Anthem Room Correction) eens aan de tand voelen. Er zijn er meer, dat weten we, maar we gaan eens met deze drie aan de slag komende tijd. Ben erg benieuwd!

  2. Dag Ronald, dank voor je reactie.
   Zeker interessant om een Trinnov te gaan testen, die idd alles automatisch doet. En dat is ook precies het verschil met de Illusonic; daar zit je zelf achter de knoppen en kan je aan de metingen zien wat het effect is van modificaties in de instellingen. Het is een steile leercurve maar voor audioliefhebbers zeker de moeite waard.
   De 2 en 4-kanaalsversie is overigens een stuk minder prijsonvriendelijk dan de 8-16 kanaalsversie. En omdat de IAP’s nog maar kort op de markt zijn sluit ik niet uit dat de prijs op den duur zal gaan zakken. Op de High End Swiss was er een ‘beursaanbieding’ waarbij de IAP in combinatie met actieve monitors van PSI voor CHF 10.000 werden aangeboden (dat is in euro’s ongeveer hetzelfde bedrag).
   En het is inderdaad erg interessant dat met dit soort systemen van Trinnov en Illusonic niet alleen de apparatuur, maar ook de omgeving de aandacht krijgt die deze verdient.

Geef een reactie