web analytics

Review Illusonic IAP8

Voordelen

 • Klinkt goed
 • Flexibel inzetbaar

  Zowel stereo als multichannel...

 • En multiroom
 • Goede support

Nadelen

 • Het is veel geld
 • Inmeten is voor een leek complex
 • Geen microfoon meegeleverd
 • Geen eigen app voor streaming
 • Prijs: € 17500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Illusonic-IAP8

  De klank

  We zijn zeer onder de indruk van de klankmatige prestaties van de ingebouwde streamer. Vergeleken met andere streamers die we via HDMI of andere ingangen op de IAP8 aansluiten wint de eigen streamer van Illusonic met gemak. Ook hier blijkt weer hoe belangrijk de implementatie van digitale audio is. Een goede voeding, een goede klok, receiverchipset, het speelt een rol in de weergave. Via upnp-apps als Bubble Upnp laat de IAP zich probleemloos en snel bedienen.

  Ook de digitale ingangen presteren uitstekend. Het is heel prettig dat Illusonic de IAP’s voorziet van HDMI-in- en uitgangen, naast de meer gebruikelijke USB, optische en coaxiale ingangen.

  We hebben verschillende systemen aangesloten op de gebalanceerde analoge uitgangen; actieve speakers, eindversterkers en voorversterkers. We hebben de IAP8 gebruikt als referentie-DAC en voorversterker bij de multitest van high end luidsprekers. Daarbij hebben we ervaren dat de IAP8 heel goed past in het rijtje van Zwitserse high end: no nonsense, tot in detail afgewerkt, subliem presterend en met een eigenschap die onderscheidend is van andere merken. In het geval van de Illusonic is dat de room correction en de mogelijkheid deze desgewenst zelf te kunnen aanpassen.

  De transparantie van de room correction interface is wat de IAP’s naar onze mening zo bijzonder maakt. Daar waar bij andere merken de room correction een ‘black box’ is waar de gebruiker weinig meer kan doen dan het in- of uitschakelen en kiezen voor een aantal varianten, maakt Illusonic het mogelijk om zelf metingen uit te voeren en met de resultaten ervan de akoestische prestaties te beïnvloeden. Naarmate we meer inzicht kregen in de achtergrond van de grafieken neemt ons plezier toe in het instellen van de verschillende parameters.

  En dan hebben we ons in deze test nog beperkt tot stereo. Illusonic beweert namelijk dat het plaatsen van een centerspeaker tussen links en rechts een aanzienlijk effect heeft op het ruimtelijk effect van de IAP. In landen als Zwitserland en Duitsland, waar de IAP’s al enige tijd worden verkocht, blijkt een dergelijke opstelling erg populair te zijn. We komen hier later wel op terug, omdat we op dit moment geen geschikte centerspeaker beschikbaar hebben. In onze multiroomtest zullen we de IAP8 op zijn multiroom-eigenschappen gaan testen.

  Gerelateerde berichten

  Achterkant Aria Kit Oppo 105-D

  Review OPPO BDP-105D met Aria Kit

  De klank Inhoud 1. Inleiding2. Installatie3. Room correction: de metingen4. Multiroom, surround5. De klank6. Immersive audio7. Specificaties Illusonic IAP8ReactiesToen Jaap mij vertelde dat hij een misschien wel bijzondere Blu-Ray-speler annex streamer had die ik zou kunnen testen, was mijn eerste reactie niet al te enthousiast. Blu Ray? Wie heeft het daar nog over en wat […]

  AVM M30

  Review AVM 30-series

  De klank Inhoud 1. Inleiding2. Installatie3. Room correction: de metingen4. Multiroom, surround5. De klank6. Immersive audio7. Specificaties Illusonic IAP8ReactiesEen verjaardag vraagt om een feestje. En dat doet AVM dan ook. De AVM 30-series is een ode aan het 30-jarig bestaan van AVM. En CEO Udo Besser – ja: ooit actief bij Burmester – is los […]

  5 reacties

  1. Goed verhaal Yung. Wat me wel verbaast is het feit dat je kennelijk de meetbestanden via email moet opsturen waarna je de instellingen van hen terug krijgt. Ik vraag me af hoe dat in z’n werk gaat als je zelf aan het “pielen” bent en gewoon 20-30 metingen achter elkaar wil doen. Ik denk allen al aan luidsprekers beetje indraaien, de zitbank in de andere hoek, gordijnen dicht, vrouw buiten, vrouw toch maar weer binnen… De prijs vind ik persoonlijk nogal aan de hoge kant, temeer het feit dat je met een Deqx of een Trinnov minimaal soortgelijke correcties kan verwachten. Ik heb zelf een Trinnov, omdat ik gewoon een leuke maar a-koestische cleaute woonkamer heb en ik kan je vertellen dat de restultaten verbluffend zijn. En dat praat je over een slordige 4000 eurootjes. En die kist rekent zelf alles uit, on-the-spot en snel. Misschien kunnen jullie daar ook ‘ns wat tijd aan besteden. Het is immers waanzinnig interessant om te zien hoe een simpele ruimte de performance van een luidspreker volledig de nek kan omdraaien. De oplettende lezer kan dat overigens oom al uit jullie luidspreker test halen. Warme groet uit de polder…

   1. Beetje rommelige reactie, maar toch nog even dit: Ik heb dus mijn zelf gebouwde open baffles… Jullie hebben daar een tijdje geleden nog over geschreven. Daar een “kamer oplosser” op loslaten geeft ook hele interessante resultaten. Zelf had ik de ervaring dat na correctie van de fase en timing ik bij het luisteren het idee had dat m’n rechter oor verstopt zat. Alsof er met een kurkentrekker aan werd getrokken. Na een meting zonder enige filtering whatsoever bleek dat er een phase draai was van exact 360 graden, die redelijk recht evenredig was met de frequentie. Op m’n Phasebook pagina zie je het plaatje. Wat haal ik daar nou onder meer uit…? Allereerst dat een open baffle natuurlijk stijf staat van fase problemen. Daarom klinken ze ook zo ruimtelijk… Maar ook zie je dat het gedrag van lage en hoge frequenties (of hun respectievelijke drivers) nogal uiteenloopt qua uitstraling. Wat je ook ziet is dat bijvoorbeeld grote (glazen) ramen alle energie uit de lage tonen halen. Vriend Ruitenberg (Metrum) wees me hier eerder al op. Reden temeer om zo’n kastje als kamer correctie te rechtvaardigen, zelfs voor de diehard audiofiel.

    1. Hey Ronald!

     We gaan binnenkort (zeer binnenkort) met een paar systemen aan de gang: Dirac en Trinnov beginnen we mee. Illusonic hebben we dus al gedaan (klinkt erg goed). Ook gaan we ARC (Anthem Room Correction) eens aan de tand voelen. Er zijn er meer, dat weten we, maar we gaan eens met deze drie aan de slag komende tijd. Ben erg benieuwd!

   2. Dag Ronald, dank voor je reactie.
    Zeker interessant om een Trinnov te gaan testen, die idd alles automatisch doet. En dat is ook precies het verschil met de Illusonic; daar zit je zelf achter de knoppen en kan je aan de metingen zien wat het effect is van modificaties in de instellingen. Het is een steile leercurve maar voor audioliefhebbers zeker de moeite waard.
    De 2 en 4-kanaalsversie is overigens een stuk minder prijsonvriendelijk dan de 8-16 kanaalsversie. En omdat de IAP’s nog maar kort op de markt zijn sluit ik niet uit dat de prijs op den duur zal gaan zakken. Op de High End Swiss was er een ‘beursaanbieding’ waarbij de IAP in combinatie met actieve monitors van PSI voor CHF 10.000 werden aangeboden (dat is in euro’s ongeveer hetzelfde bedrag).
    En het is inderdaad erg interessant dat met dit soort systemen van Trinnov en Illusonic niet alleen de apparatuur, maar ook de omgeving de aandacht krijgt die deze verdient.

  Geef een reactie