web analytics

Review Illusonic IAP8

Voordelen

 • Klinkt goed
 • Flexibel inzetbaar

  Zowel stereo als multichannel...

 • En multiroom
 • Goede support

Nadelen

 • Het is veel geld
 • Inmeten is voor een leek complex
 • Geen microfoon meegeleverd
 • Geen eigen app voor streaming
 • Prijs: € 17500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Illusonic-IAP8

  Multiroom, surround

  Illusonic-IAP8

  En dan de vraag wat u moet met 4, 8 of zelfs 16 kanalen? Nou, u kunt de IAP8 gebruiken als 7.1 of 14.2 surroundprocessor waarbij u elk kanaal kunt optimaliseren, en zelfs per film of genre een op maat gemaakte instelling kunt (laten) programmeren. U kunt daarbij zelfs de verhouding tussen de subwoofer(s) en de midden/hogetonen luidsprekers instellen (de crossover). Maar u kunt de meerkanaals IAP ook gebruiken als multiroom controller. Gebalanceerde XLR-kabels kunnen tot 100 meter zonder signaalverlies worden gebruikt en u kunt er ook voor kiezen om dit via een ethernetkabel te doen; deze zijn ook in staat om een gebalanceerd audiosignaal te transporteren. De mogelijkheden zijn eindeloos en om dat te onderstrepen is sinds kort de multiroomfunctie zo bijgewerkt dat u in één ruimte 5.1 surround kunt luisteren, en in een andere stereo. Elke kamer kan uiteraard apart worden ingesteld. Te gek!

  Omdat de IAP bijna geheel via software wordt aangestuurd, zijn toekomstige toepassingen en aanpassingen mogelijk. Dat maakt de IAP naar onze mening ook bijzonder. Het is een open systeem waarbij de gebruiker in staat is om zelf aan de knoppen te draaien. Daniel Weiss vertelde het ons al eerder:

  “we are able to manufacture near-perfect audio devices; now it is the room the audiosystem has to adapt to”.

  Illusonic doet dit via software en audio-algoritmes en is erin geslaagd om een gebruikersinterface te maken die zeer transparant en toegankelijk is. Daarmee willen we niet zeggen dit het calibreren en optimaliseren van de IAP een plug & play-verhaal is. Maar als u zich een beetje verdiept in de audiografieken en de instellingsopties kunt u met de IAP aan de slag. En de mensen van Illusonic zijn erg behulpzaam in het geven van advies en feedback.

  Realtime controle

  Dan het bedienen van de IAP8. Dat gaat erg intuïtief en snel. Wanneer u de PC met de IAP verbindt, kunt u met het IAP Controllerprogramma de bediening naar uw wensen aanpassen. Namen toekennen aan de audio-ingangen, het volume tussen de verschillende bronnen bijregelen, met de IAP Controller is het een fluitje van een cent. En de aanpassingen ziet u meteen terug op het display van de IAP.

  Op de IAP zelf is de bediening zo simpel mogelijk gehouden. U kunt de bron kiezen en per bron aangeven welke geluidsvoorkeur u wenst; neutraal, gecalibreerd, spatial 1 of 2. Illusonic levert er een Apple Remote bij als afstandsbediening. Wij zien dit ook bij andere exclusieve merken, zoals de Mola Mola versterkerserie die we onlangs in de studio hadden. De gedachte dat het toepassen van een al bestaande afstandsbediening die goed werkt, praktisch en prijsvriendelijk is kunnen we op zichzelf volgen. Voor een stevig geprijsd product als deze verwachten  klanten ook een afstandsbediening die ‘custom made’ is.

  Hoe dit ook mag zijn, de bediening van het apparaat en via de afstandsbediening is prettig en snel.

  Gerelateerde berichten

  KEF R7

  Review KEF R7 luidspreker

  Multiroom, surround Inhoud 1. Inleiding2. Installatie3. Room correction: de metingen4. Multiroom, surround5. De klank6. Immersive audio7. Specificaties Illusonic IAP8Reacties Het Britse KEF heeft geen introductie nodig bij liefhebbers. Het merk fabriceert inmiddels decennia luidsprekers in zowel het instapsegment (Q-serie) als modellen in de high-end regionen (Reference en Blade). En niet te vergeten: custom-install modellen voor zowel […]

  yamaha-A-S2100-AMP

  Review Yamaha A-S2100 versterker

  Multiroom, surround Inhoud 1. Inleiding2. Installatie3. Room correction: de metingen4. Multiroom, surround5. De klank6. Immersive audio7. Specificaties Illusonic IAP8ReactiesLogo’s zijn voor velen herkenbaar. Denkt u maar eens aan een grote gele M. Inderdaad. Dat roept direct tot de verbeelding. Vieze vette hap, die stiekem best lekker is. En als u nu eens denkt aan Yamaha? […]

  5 reacties

  1. Goed verhaal Yung. Wat me wel verbaast is het feit dat je kennelijk de meetbestanden via email moet opsturen waarna je de instellingen van hen terug krijgt. Ik vraag me af hoe dat in z’n werk gaat als je zelf aan het “pielen” bent en gewoon 20-30 metingen achter elkaar wil doen. Ik denk allen al aan luidsprekers beetje indraaien, de zitbank in de andere hoek, gordijnen dicht, vrouw buiten, vrouw toch maar weer binnen… De prijs vind ik persoonlijk nogal aan de hoge kant, temeer het feit dat je met een Deqx of een Trinnov minimaal soortgelijke correcties kan verwachten. Ik heb zelf een Trinnov, omdat ik gewoon een leuke maar a-koestische cleaute woonkamer heb en ik kan je vertellen dat de restultaten verbluffend zijn. En dat praat je over een slordige 4000 eurootjes. En die kist rekent zelf alles uit, on-the-spot en snel. Misschien kunnen jullie daar ook ‘ns wat tijd aan besteden. Het is immers waanzinnig interessant om te zien hoe een simpele ruimte de performance van een luidspreker volledig de nek kan omdraaien. De oplettende lezer kan dat overigens oom al uit jullie luidspreker test halen. Warme groet uit de polder…

   1. Beetje rommelige reactie, maar toch nog even dit: Ik heb dus mijn zelf gebouwde open baffles… Jullie hebben daar een tijdje geleden nog over geschreven. Daar een “kamer oplosser” op loslaten geeft ook hele interessante resultaten. Zelf had ik de ervaring dat na correctie van de fase en timing ik bij het luisteren het idee had dat m’n rechter oor verstopt zat. Alsof er met een kurkentrekker aan werd getrokken. Na een meting zonder enige filtering whatsoever bleek dat er een phase draai was van exact 360 graden, die redelijk recht evenredig was met de frequentie. Op m’n Phasebook pagina zie je het plaatje. Wat haal ik daar nou onder meer uit…? Allereerst dat een open baffle natuurlijk stijf staat van fase problemen. Daarom klinken ze ook zo ruimtelijk… Maar ook zie je dat het gedrag van lage en hoge frequenties (of hun respectievelijke drivers) nogal uiteenloopt qua uitstraling. Wat je ook ziet is dat bijvoorbeeld grote (glazen) ramen alle energie uit de lage tonen halen. Vriend Ruitenberg (Metrum) wees me hier eerder al op. Reden temeer om zo’n kastje als kamer correctie te rechtvaardigen, zelfs voor de diehard audiofiel.

    1. Hey Ronald!

     We gaan binnenkort (zeer binnenkort) met een paar systemen aan de gang: Dirac en Trinnov beginnen we mee. Illusonic hebben we dus al gedaan (klinkt erg goed). Ook gaan we ARC (Anthem Room Correction) eens aan de tand voelen. Er zijn er meer, dat weten we, maar we gaan eens met deze drie aan de slag komende tijd. Ben erg benieuwd!

   2. Dag Ronald, dank voor je reactie.
    Zeker interessant om een Trinnov te gaan testen, die idd alles automatisch doet. En dat is ook precies het verschil met de Illusonic; daar zit je zelf achter de knoppen en kan je aan de metingen zien wat het effect is van modificaties in de instellingen. Het is een steile leercurve maar voor audioliefhebbers zeker de moeite waard.
    De 2 en 4-kanaalsversie is overigens een stuk minder prijsonvriendelijk dan de 8-16 kanaalsversie. En omdat de IAP’s nog maar kort op de markt zijn sluit ik niet uit dat de prijs op den duur zal gaan zakken. Op de High End Swiss was er een ‘beursaanbieding’ waarbij de IAP in combinatie met actieve monitors van PSI voor CHF 10.000 werden aangeboden (dat is in euro’s ongeveer hetzelfde bedrag).
    En het is inderdaad erg interessant dat met dit soort systemen van Trinnov en Illusonic niet alleen de apparatuur, maar ook de omgeving de aandacht krijgt die deze verdient.

  Geef een reactie