Review Ikbenstil PowerSaver

Prijs: € ?769

Ikbenstil PowerSaver

Het mag dan niet direct een htpc zijn, maar de Ikbenstil PowerSaver is wel bijzonder interessant om als streamer in te zetten. Hij is klein, superzuinig en ook nog eens erg vlot. Wij bekijken deze PowerSaver met Windows 7 eens nader. 

Kleiner hebben we ze nog bijna niet gezien. De Ikbenstil PowerSaver past met gemak op een volwassen hand. En mede door de compacte vorm, kan hij zo achterop een monitor geplaatst worden. Ikbenstil levert deze pc dan ook met een beugel die zo in een VESA-slot kan klikken. Handig voor bedrijven, maar ook voor wie graag met een touchscreen wil werken. Klik dit pc’tje achterop en niemand zal weten wat nu precies de bron is… Dat geeft toch wel een speciaal effect!

Ultra low

Intel maakt al langer processoren die op extreem lage voltage werken. Voorheen noemde Intel deze Ultra Low Voltage: ULV. Deze Core i3 – een  i3 3217U om precies te zijn – eindigt ook op een U, wat wil zeggen dat het een speciale zuinige versie is. Het gehele platform – dus moederbord, chipset, processor, geheugen en opslag – gebruikt zo’n 6 watt in rust. Dat is echt extreem weinig. Zeker gezien het feit dat het zeker geen traag systeem is.

Gaat u een muziekje spelen, dan komt het verbruik zo rond de 10 watt als u Xbmc gebruikt. Video-kijken kost rond de 11 watt. Zeker acceptabele waarden. Wij hebben het nog niet zuiniger gezien bij een htpc.

Ultra stil

Ikbenstil PowerSaver
De PowerSaver is passief gekoeld. De Core i3 is met een koperen blokje verbonden met de behuizing die de hitte opneemt en afvoert.

Erg prettig – misschien wel het fijnste – aan de PowerSaver is dat hij geheel passief gekoeld is. Er zit niet één ventilator in de behuizing. En dat geeft een hele bizarre ervaring als we de pc aanzetten: er lijkt niets te gebeuren. Absolute stilte… Heerlijk!

Hoe koelt hij dan? Simpel: met de behuizing. Door de processor met de behuizing te verbinden (met een koperen plaat) kan de Core i3 zijn warmte prima kwijt. Het oppervlak is ruim groot genoeg, waardoor zelfs onder volle belasting de processor niet te heet wordt. Ook niet op langere termijn. Wij hebben de kleine pc een uur laten draaien op maximale belasting (Furmark en Prime, verbruik is dan ongeveer 24 watt) en het mini-pc’tje gaf geen krimp. Kortom: bij normaal gebruik, zal deze Ikbenstil geen enkel probleem opleveren. Ook niet in hete zomers.

Intern

Wat zien we behalve de processor nog meer op het moederbord? Allereerst een m-sata ssd van Crucial. Standaard monteert Ikbenstil 64GB. Dat kan meer worden, maar we raden dat niet echt aan, gezien de prijs en het feit dat veel gebruikers gewoon vanaf een NAS spelen. Veel muziek opslaan op SSD is (nog) niet verstandig; lees: te duur.

Ikbenstil PowerSaver
Een Core i3 3217U, 4GB geheugen, 64GB SSD en genoeg aansluitmogelijkheden: als htpc een pima machientje!

Op geheugengebied: we zien 4GB ddr3, wat uit te breiden is tot 16GB. Persoonlijk spelen we graag met 8GB vanwege de mogelijkheid hele nummers te cachen. Dat heeft zo zijn voordelen. Met 4GB moet het ook allemaal prima werken. Wij hebben geen vertragingen, tikjes op andere nare zaken ondervonden tijdens tests.

Het is mogelijk om nog voor wat uitbreidingen te kiezen. Denk aan twee extra usb-poorten, een bluetooth-module, of een wifi-module.

De voeding is bij deze pc extern. Het is mogelijk een laptop-adapter te pakken, of natuurlijk een speciale lineaire voeding. Aangezien het verbruik maximaal zo’n 24 watt is (pak 30 om veilig te zitten) zult u geen moeite hebben om een voeding te vinden.

Media!

Waar het natuurlijk om draait is: hoe presteert dit machientje als htpc. In één woord uitstekend. Maar dat is ook eigenlijk niet verwonderlijk, gezien het feit dat een i3 ruim snel genoeg is om muziek mee te spelen (en video) en dat het gehele systeem passief gekoeld is.

Ikbenstil PowerSaver
Voldoende aansluitingen voor wie een externe dac en een draadloos toetsenbord gebruikt. Maar het houdt niet echt over…

Het enige punt waar we een beetje tegenaan lopen, is dat er wat weinig interfaces op dit systeem aanwezig zijn. Er zijn weliswaar twee hdmi-poorten, een lan-aansluiting en drie usb-aansluitingen (twee achterop en één voorop), maar we kunnen ons voorstellen dat sommige gebruikers tegen problemen aan gaan lopen. Denk aan de beperking van het gemis van een coaxiale uitgang of analoge uitgangen (niet dat je die wil gebruiken, maar toch). Of de usb-aansluitingen. Wie een draadloos toetsenbord wil en een usb-dac gebruikt, heeft nog één poort op de voorzijde over. Kortom: als je ook nog een ir-module wil gebruiken en een touchscreen wil aansluiten (wat vaak via usb gaat), zal moeten uitbreiden. Een actieve usb-hub is een optie.

Afwezig

Wat opvalt tijdens het gebruik van de Ikbenstil PowerSaver is dat hij eigenlijk niet aanwezig is in de keten. Hij is stil en doet zonder nukken zijn werk. Alles werkt bijzonder responsief door de vlotte ssd en het prima kracht van de Core i3. Uit standby komen gaat in een paar seconden, waardoor het eigenlijk zinloos is om het systeem nog helemaal uit te schakelen óf helemaal aan te laten staan. Een druk op ‘ESC’ en binnen een paar seconden is het systeem weer bij de les. Zo hoort het!

Ikbenstil PowerSaver
Strak en simpel: de Ikbenstil PowerSaver doet gewoon zijn ding… en doet dat goed.

Xbmc draait netjes. Ook op de Intel HD4000 graphics. Geen stotteringen, geen vervorming. Ook niet bij video in Full HD met hoge bitrates. Dat is een forse verbetering ten opzichte van de HD3000 graphics waar we wel problemen mee hebben gehad. Het kan ook liggen aan Xbmc 12.2 waar we nu meer werken. In ieder geval werkt het prima allemaal op de Ikbenstil PowerSaver.

Ook geluidtechnisch is er weinig op deze mini htpc aan te merken. De Tentlabs-dac die we via usb hebben aangesloten krijgt netjes alle data toegestuurd. Muziek komt rustig, detailrijk en vloeiend door de Bowers & Wilkins PM1’s. Klinkt het net zo goed als de Alpha HTPC met de SOtM-kaart? Nee… Die speelt toch met meer souplesse en verfijning. maar besef wel dat de SOtM-kaart alleen al 379 euro kost. De Ikbenstil PowerSaver kost 769 euro als totaalpakket. Daarbij komt dat de Ikbenstil een stuk zuiniger is, kleiner is én veel stiller zijn werk doet dan de Alpha HTPC. Deze doet zijn werk zonder meer in rust (niet hoorbaar op een meter afstand), maar is niet 100 procent sitl. Het is maar wat je zoekt.

Conclusie

We zijn wel gecharmeerd van deze kleine pc. Het feit dat de Ikbenstil PowerSaver klein genoeg is om achter een scherm te hangen, 100 procent stil is én superzuinig zijn werk doet, bevalt ons wel. Daarbij komt dat de PowerSaver ruim vlot genoeg is om media mee te streamen. Ook video vormt geen probleem. Het enige is dat de standaardversie wat weinig usb-poorten heeft en onboard audio mist.

 
 

Geef een antwoord