zaterdag, april 20, 2024
Home Review IFI iDSD usb-converter

Review IFI iDSD usb-converter

26

Prijs: € ?189

IFI iDSD

Het is simpelweg verbluffend hoeveel fabrikanten in de markt van usb-converters springen. Binnen een relatief korte tijd hebben we talloze bedrijven zien opkomen. Bedrijven die veelal kleine, betaalbare converters brengen. Ifi is er één van. We testen vandaag de Ifi iDSD converter. 

Er is een ware hype ontstaan rondom deze iFi iDSD. Deze portable dac is te combineren met zowel pc’s als met bijvoorbeeld een iPhone, iPad of bepaalde Android-gebaseerde apparaten. En aangezien de iFi iDSD een accu heeft ingebouwd, kunt u écht met dit apparaatje op pad. Geweldig natuurlijk, want we hoeven hopelijk niet uit te leggen dat de hoofdtelefoonuitgang van deze portable dac beter klinkt dan de standaarduitgang op een tablet of smartphone.

Veelzijdig

Ifi heeft zonder twijfel nagedacht voordat ze met de iDSD op de markt zijn gekomen. Allereerst krijgt u er als consument veel bij. Denk aan alle benodigde kabels (deden alle fabrikanten dat maar!) en een anti-slip matje en dopjes. En hoewel het apparaatje is wellicht niet het meest veelzijdig is als het aankomt op aansluitmogelijkheden (alleen usb), is de iFi wel écht draagbaar en multi-inzetbaar. Want niet alleen zit er een hoofdtelefoonuitgang op, er is ook een variabele lijnuitgang (helaas niet fixed te maken) en een coaxiale spdif-uitgang te vinden.

Leuk vinden wij de accu dit iFi heeft ingebouwd. Het is zo mogelijk om de iDSD mee op pad te nemen én om eventueel thuis vanaf de accu te spelen, al raadt iFi het aan om gewoon de dac via usb te voeden. Waarom is ons een beetje een raadsel: we hadden eerder verwacht dat de accu beter klinkt.

Extra voeding

Wie optimaal wil genieten van de iFi, kan een filtertje kopen (99 euro), maar beter nog raden wij de Squeeze Upgrade aan. Tenminste: als u de iFi voornamelijk in uw hifisysteem wil gebruiken; de Squeeze Upgrade is namelijk een lineaire voeding die de voeding van de pc overneemt. U hoeft simpelweg de Squeeze Upgrade tussen de dac en de usb-kabel te pluggen. Zo houdt u ruis van de pc buiten en kunt u via een lineaire voeding de dac voorzien van energie.

Ultra High Res

Hoge cijfers klinken interessant en zijn leuk voor marketing. Dat blijkt wel weer uit de lijst die iFi communiceert. Wat te denken van 32 bit / 384 kHz? Of DSD 6,2 MHz? En DXD tot en met 384 kHz? Wij kennen geen commerciële opnames van 32 bit 384 kHz en zien ook eigenlijk nooit DSD opnames met een samplingrate van 6,2 MHz. Wel 5,6 (double DSD). Maar goed… we zullen maar zeggen dat het apparaat future proof is. En het hoeft de weergavekwaliteit natuurlijk niet in de weg te staan!

USB 3.0? 

IFI iDSD
Klein, maar zeer flexibel: de iDSD kan alles afspelen en doet het met verve. Het filter mag op ‘Filter’. Minimum standaard is meer voor metingen, aldus iFi.

Bij nagenoeg alle high-res dacs die via usb werken, is een driver vereist. Bij MAC-gebruikers niet altijd. En in dit geval is dat het geval, want OSX kan native al met usb-class2 audio overweg.

Wij hebben zowel met Windows 7 als 8.1 gewerkt – beide schone installaties – en in beide gevallen installeert de driver zonder problemen. Er is echter een maar: we kunnen in eerste instantie geen high-res afspelen. Zowel Xbmc als Foobar geeft er de brui aan bij bestanden hoger dan 16 bit / 48 kHz. Alleen via Direct Sound werkt het. Maar als we kijken naar de samplingrate, gaat Windows ook terug naar cd-kwaliteit. Kortom: high-res werkt bij ons niet echt lekker.

Oplossing

(NB: update 15-2-2014): we hebben inmiddels de kink in de kabel gevonden. We spelen normaal gesproken altijd via een SotM-kaart die gebruik maakt van een usb 3.0-interface. Dat doen we om de tests te standaardiseren: interfaces kunnen namelijk anders klinken. Door deze pci-express kaart van SotM te gebruiken, sluiten we dat uit. Echter: het blijkt dat de iFi iDSD niet met deze usb 3-interface overweg kan. Na het wisselen van usb 3.0 naar een standaard usb 2.0-interface werkt de iFi vlekkeloos. iFi is bezig met nieuwe drivers om dit euvel van usb 3 in combinatie met Windows op te lossen, zodat eindgebruikers hier straks geen last meer van ondervinden.

Spelen

IFI iDSD 2
De meeste gebruikers zullen hem mobiel inzetten. En dat kan ook onderweg: de iDSD heeft een ingebouwde accu.

We hebben de iFi flink laten inspelen op ons systeem in de tweede ruimte: een Dion Audio T92 met twee SD60 eindverstekers, Bowers & Wilkins PM1, AudioQuest-bekabeling en energievoorziening van Kemp (PowerStrip 8 plus). We hebben de iFi zowel zonder als met de iFi iPurifier getest (het usb-filtertje van iFi). Met dit kleine filtertje blijkt een dermate grote verbetering in rust en ruimte realiseerbaar te zijn, dat we 80 procent met filter hebben gespeeld.

De iFi speelt verrassend neutraal en verfijnd. Als we heel diep gaan graven, komen we bij een vergelijking uit bij apparaten van HRT. Deze hebben een beetje hetzelfde karakter: open hoog, prominent middengebied, gul laag zonder wolligheid.

De iFi combineert deze kwaliteiten echter met een zeer degelijke hoofdtelefoonuitgang en een accu die het ongeveer 10 uur uithoudt op normaal volume. Kijk: dat zijn leuke extra’s!

Concurrenten

IFI iDSD
Wij spelen met de AudioQuest Carbon. Die speelt beter dan de iFi usb-kabel.

In de klasse van om-en-nabij de 200 euro zijn veel concurrenten. Ook van zéér gerenommeerde merken. Kijk naar Micromega met de Mydac (ongeveer even duur als de iFi met iPurifier). Of Audioengine met enkele leuke dacs. Of dus bijvoorbeeld HRT met zonder twijfel leuke producten. Alle fabrikanten hebben hun eigen idee bij deze producten. Micromega en HRT hebben geen hoofdtelefoonuitgang of volumeregeling. Audioengine heeft het wel, maar heeft weer geen accu. Voor ieder wat wils.

Maar hoe zit het muzikaal? Daar scoort de iFi op niveau van de concurrentie. De Micromega geeft wat meer lucht en lichtvoetigheid. En ook meer inputs, maar de Mydac is totaal niet mobiel. De Audioengine mist de flair en openheid van de iFi, maar is iets goedkoper. Zeker als we kijken naar de iFi mét het aan te raden filtertje. De HRT is het minst flexibel en scoort muzikaal ongeveer gelijk. Kortom: iFi gaat met name voor de gebruiker die de dac onderweg wil gebruiken en een degelijke muzikale prestatie verlangt.

Winkels met IFI

Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

26 REACTIES

  1. “én om eventueel thuis vanaf de accu te spelen, al raadt iFi het aan om gewoon de dac via usb te voeden. Waarom is ons een beetje een raadsel”
    Om nog even hierop terug te komen…

    Na redelijk wat info/reviews gelezen te hebben (blijf dit een interessant apparaatje vinden) en commentaar van iFi zelf lijkt het zo te zijn dat de iDSD nano altijd[!] vanaf de accu speelt en alleen USB-voeding gebruikt om deze te opladen.
    Dit kan dan óók met een gewone USB-lader (van b.v. een smartphone) wat sneller zou gaan dan via PC/Laptop.
    Wel is het zo dat als de ‘aansluit procedure’ verkeerd om gebeurd bij gebruik met phone/tablet dat de iDSD nano dan in USB-mode blijft en dus teveel stroom vraagt.
    Dat is een kleinigheidje waarbij het even opletten is.

    En… de hoofdtelefoon-uitgang èn RCA analoog uit worden geregeld door de volumecontroller die overigens analoog werkt.
    De max. output op RCA schijnt 1,8V RMS te zijn, dus net onder de gebruikelijke ‘2V redbook standard’ en dus netjes beheerst luid genoeg is i.c.m. een versterker of actieve-luidsprekers.
    🙂

  2. Beste Jaap, misschien wat mosterd na de maaltijd maar jouw collega Triode Dick geeft op audio-creative toch een veel betere waardering aan de iDSD. Hij is ronduit enthousiast over het geluid, de mogelijkheden, de kwaliteit en de zeer beminnelijke prijs.
    Lees: http://www.audio-creative.nl/hifi/ifi-nano-idsd/
    In dit verhaal herken ik volledig mijn iDSD, en het voelt bij me goed dat een vakgedegen en kundig man zoals Dick de iDSD op een correcte en goed-beschreven wijze in de schijnwerpers zet.
    Zijn vergelijk met de Metrum HEX DAC vond persoonlijk ietwat vergezocht als je bedenkt dat de Metrum 15 keer zo duur is als de iDSD, net geen euro 3000 tegen net geen euro 200. Desalniettemin is jouw collega Dick heel enthousiast over de iDSD.
    Voor velen met een klein bestedingsbudget is de iDSD gewoon een super apparaat, maar ook voor degene die meer te besteden hebben.
    Verder ben ik ervan overtuigd dat de concurrerende merken die jij benoemd echt in alle opzichten onderdoen voor de iDSD.
    Zelf ben ik een enorm tevreden iDSD-gebruiker.
    Hats-Off voor iFi. Groet, Theo.

    • Beste Theo,

      Ik ben ook zeker enthousiast over de iFi zoals je kan lezen. Ook de weergave vind ik zeker niet verkeerd. Echter niet zo bijzonder als Dick, als ik zijn verhaal zo lees. Is niet erg toch? Ieder zijn mening :-).

      Daarbij gaat het erom dat de gebruiker – u dus – er blij mee is. En ik kan me dat goed voorstellen: het is een leuk apparaatje.

      Toch vind ik het gevaarlijk dat u stelt dat mijn voorbeelden in alle opzichten onderdoen voor de iDSD. Ik heb ze kunnen beluisteren en een HRT is echt geen verkeerd apparaat. Hetzelfde geldt voor de Micromega die naar mijn mening met de top mee kan.

  3. Beste Jaap,

    Prima toch al die reacties. Ik snap alleen niet hoe die meneer diablue op zijn eigen oren kan vertrouwen. Ik ben al jaren bezig om eindelijk eens inzicht te krijgen in de verkrijgbare apparatuur na mijn pensionering. Als leek is het hopeloos: wil je verschillende merken beluisteren dan kun je heel Nederland afreizen (Ik woon in Limburg) want de meeste zaken hebben het verkoopsrecht van enkele merken. Je kunt toch niet alles gaan kopen om te beluisteren en daarna niet goed, jammer vlg. serie producten bestellen. Ik ben heel blij met mensen als jij en forums (fora?) die in ieder geval wat nuancering aanbrengen.

    Dus, Jaap ga zo door. Probeer vooral zo veel mogelijk eraan te denken dat niet alle mensen alle termen begrijpen want om ons “sukkels” voor te lichten gaat het toch vaak,nietwaar?

    Groetjes,

    Frans

  4. jawel Jaap, het maakt wat los. Want je gaat nog steeds niet in op de opmerkingen van de ervaren Windows gebruikers. In feite kan ik je alleen maar adviseren om het stuk te herzien en er eventueel ook iemand anders naar te laten kijken. Primeurs zijn leuk voor de groentehandel, maar voor ons vak geldt controle en nog eens controle voordat je zo iets wezenlijks op een site zet…..

    • Dag Bert,

      Ik snap je punt niet helemaal. Ik vind je toon eerlijk gezegd wat denigrerend. Wellicht niet zo bedoeld, maar het komt zo over.

      Allereerst heb ik op meerdere platforms getest en met meerdere softwarepakketten. Ik heb zelfs Windows 8.1 gekocht voor deze test om uit te sluiten dat het aan een bepaalde versie kan liggen. Daarbij ben ik alles hier aan het checken. Punt voor punt…

      Ook heb ik contact gehad met de leverancier die vervolgens van de fabrikant (dus iFi zelf) te horen heeft gekregen dat er inderdaad een issue is met de driver en firmware in combinatie met Windows (zowel 7 als 8). Kortom: mijn ervaringen kloppen gewoon. Dat er bepaalde combinaties wel blijken te werken, is prettig voor wie het aan de praat heeft gekregen. Maar dat neemt niet weg dat dit product gewoon problemen heeft. En dat schrijf ik op. Ik vind dat daar niets mis mee is. Het is een waarschuwing naar de koper.

      Wie verder leest dan het intro en de conclusie: ik schrijf nog expliciet dat Mac-gebruikers deze problemen niet hebben.

      Daarbij, Bert, durf ik mezelf een ervaren Windows-gebruiker te noemen met meer dan een paar jaartjes vaste dienst als hard- en softwareredacteur bij een PC-blad… :).

      • beste jaap, ik heb alleen begrepen dat er een usb 3.0 issue is, maar daar worstelen meer fabrikanten mee. Het enige wat ik je in zo’n situatie adviseer is om even contact te zoeken met collega recensenten of die dezelfde ervaringen hebben. Kost niets, scheelt een hoop discussie.

        • Beste Bert,

          Ik heb talloze usb-dacs getest – ook met Xmos fpga’s – en heb er nog niet één gehad die niet goed werkt via usb 3. Ik werkt standaard via een SotM-kaart met en Texas Instruments usb-3 controller. En dat werkt feilloos. Blijkt in dit geval dus niet zo te zijn. Gelukkig is iFi er mee bezig en weet ik nu waar de kink in de kabel zit. Mede dankzij de input van Peter.

  5. Dag Jaap, ik begrijp niets van jouw opmerking dat deiFI NanoDSD geen HiRes en DSD bestanden kan spelen. Een Windows 7 machine waarop JRiver MC19 staat geeft geen enkel probleem, zelfs een paar DXD bestanden komen er vlekkeloos uit. Wel moet je bij Windows 7 WASAPI gebruiken, maar dat spreekt vanzelf. Maar ik ben niet de enige die dat heeft vastgesteld. Een mede audio – en muziekvriend heeft hetzelfde apparaat nu ook onderhanden en stelt vast dat en HIRES en DSD geen problemen geven en dat zowel in JRiver als in JPlay. Dus????

    • Ik had jRiver nog niet geprobeerd, omdat ik Xbmc en Foobar prettiger vind werken (ieder zo zijn voorkeuren), maar ik heb je scenario eens nagebouwd en het klopt deels: via jRiver is high-res wel mogelijk: de software accepteert het. Echter krijg ik stilte te horen…. de software speelt, maar ik hoor niets meer. Vervolgens is alles stil in Windows. De dac of driver lijkt dus te crashen. Ik moet Windows herstarten om weer geluid te krijgen.

      Hoe heb jij jRiver ingericht? Wat zijn je settings? Wellicht zie ik iets over het hoofd…

      • Voor JRiver MC19 zijn mijn instellingen :
        Tools/Options/Audio/Audiodevice : iFi-HD-USB-Audio-ASIO) (of idem-WASAPI)
        Tools/Options/Audio/Audiodevice/DeviceSettings/Buffering : 50-100 msec (evt hoger bij stotteren)
        Tools/Options/Audio/Audiodevice/DeviceSettings : vink aan : DSD Bitstream in DoP format
        Tools/Options/Audio/Settings/DSP-Output-Format : output encoding NONE
        Tools/Options/Audio/Settings/DSP-Output-Format : channels 2
        Tools/Options/Audio/Settings/DSP-Output-Format : mixing NO
        Tools/Options/Audio/Settings/DSP-Output-Format : sample rate conversions : NO Change voor elk
        Tools/Options/Audio/Settings/Bitstreaming : YES DSD

        Jriver kan geen .dff 128Mhz (2x DSD) goed weergeven : buffer moet dan telkens bijgevuld worden.

        Led lichtje op iDSD-nano : standby(vol. uit)=blauw; vol. aan=wit; knipperend groen = geen 5V; 44.1/48 = groen; 88.2/96 = wit; 176/192 = blauw; DXD353/384 = wit; DSD64M = blauw; DSD128M = rood

        iFi zou wel eens een handleiding kunnen meesturen of die op hun website zetten ;>)

      • Die ifi handleiding voor JRiver was ik ook wel ergens tegengekomen (niet op hun website) maar die is voor MC18. In MC19 zijn de rubrieken net iets anders. Na nog wat stoeien met MC19 begrijp ik Jaap’s problemen beter. Ik krijg ze ook bij Tools/Options/Audio/Settings/DSP-Output-Format : output encoding NONE
        Als ik hier aangeef dat er een “DSD 2x capable DAC” is, dan wordt ook DSD128 -nu native- goed afgespeeld. Maarrrr : met deze setting moet je niet proberen om iets anders dan .dff af te spelen! Je hoort dan veel gestotter of je krijgt een MC19 foutmelding over een onjuist format (logisch eigenlijk). Maar soms (niet echt reproduceerbaar) laat MC19 en ook heel Windows8 in het geheel geen geluid meer horen, hoewel het lijkt of MC19 wel staat te spelen. Alleen W8 resetten helpt niet eens. Eerst de Ifi USB stekker uit de computer halen, dan resetten en dan weer de USB erin. Lijkt mij meer een Jriver probleem dan een iFi driver probleem.

        • Dag Peter,

          Ik ben blij te horen dat je dit hebt ervaren. Ik ga nog eens in dat menu wat settings proberen. Dit is precies mijn probleem. Overigens wellicht handig om te weten. Mijn problemen uiten zich als volgt (zowel Windows 7 als 8. Verse installaties, officiële versies, 64 bit. 4 GB en 8GB ram. Integrated graphics, Intel platforms. 1 x Core i5 Haswell 1 x Ivy Bridge Core i3 (Gigabyte NUC)):

          Foobar: vervormde weergave vanaf 24 / 48… speelt wel, maar zwabbert met frequenties.
          Xbmc: crasht bij high-res
          Windows Geluidsopties: vervormde weegave vanaf 24 / 48 (speelt wel, maar kraakt)
          J River: geen geluid, speelt wel door. Vervolgens nergens meer geluid. Pas na een reboot weer.

      • Beste Jaap,

        Mijn audioPC is een simpele Shuttle met Intel Atom CPU, 4 Gb Ram met alleen USB2. Onder W8.1 64-bit met meest recente MC19 zonder antivirus software, Om te zien of de problemen bij Jriver of bij jouw PC liggen zou je de trial versie van Jplay kunnen proberen. Die heeft een ASIO driver die alle DSD via DoP doorstuurt naar de iFi driver. Speel de DSD files in Jplaymini. Gaat dat ook niet goed dan liggen de problemen duidelijker bij de interactie tussen de iFi-driver met jouw PC.. Met Jplay heb ik nog geen DSD problemen gehad.

        • Dag Peter,

          Jouw configuratie heeft me aan het denken gezet. En wat blijkt: de iFi kan niet goed overweg met een usb 3.0-interface. Na wisselen naar een usb 2-poort is het probleem helemaal opgelost. Kortom: dank voor het meedenken en je input. Ik heb het verhaal en de waardering nu aangepast. Ik heb begrepen dat iFi nog met een nieuwe driver komt om dit probleem op te lossen.

  6. Hé, je leert altijd weer iets interessants van een review. Vooral qua functionaliteit!
    (thuis klinkt alles toch wéér anders)
    Je kan nou eenmaal niet alles zèlf (kopen en) testen.

    Ik vind het merk iFi (met AMR technieken) zeer interessante producten maken, maar het lijkt erop alsof ze met deze ‘Nano’ iDSD halsoverdekop hun speelveld wilden uitbreiden.
    De USB-DSD chip hierin schijnt een speciale laatste van BurrBrown te zijn, nu heeft de Teac 501 er ook eentje maar dan een (nieuwere?) Ti-BB die wèl DSD& HiRes PCM doet met een goede driver/firmware als je de tests zo bekijkt.
    Dus waarom laat iFi dat hier liggen?? (ik weet wel dat er best veel met Apple wordt gespeeld, maar toch)

    Met die ‘Micro’ iDAC en zeker de iUSBPower en iTube hebben ze best leuke producten voor een mooie kleine prijs.

    In jouw introductie-video Jaap heb je ook nog de iCAN & iTube, daar komt toch ook wel een review van? 😉

    • Dag Wilco,

      Dat is ook mijn gedachte. Maar iedereen heeft recht op zijn mening over reviewers en review-websites. Gelukkig hebben we de vrijheid om weg te klikken.

      Mijn gevoel bij deze iDSD is dat ze iets te snel zijn gekomen met het product. Ik zit nog een beetje te mailen met de leverancier van het product. Hij heeft het probleem gemeld bij iFi. Ze zijn hard bezig met nieuwe software voor Windows. Probleem zit hem in de usb-3 controller (dat is wat ik heb begrepen).

      En jep… de iCAN en iTube komen er ook nog aan!

  7. Theo, recensies van audio apparatuur zijn dan ook net zo interessant als de reden waarom bankiers nog steeds bonussen krijgen; het gaat nergens over.
    Vertrouwen op eigen oren en gewoon lekker genieten en het gebrabbel van de goedwillende amateurs lekker lezen (want wel leuk leesvoer) en dan: gezien, gelachen en weg gelegd en weer lekker verder genieten van muziek.

    • Nounou… Ik vind dat je nogal minachtend spreekt over reviewers. Voor veel gebruikers is het een manier om te oriënteren. Natuurlijk hoef je het niet overal mee eens te zijn, want op gebied van weergave speelt altijd smaak mee. Maar op gebied van functionaliteit en bijvoorbeeld bouwkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid kunnen we zeker inspringen en adviseren. Als jij dat niet nodig hebt… Prima. Maar je hoeft niet zo te generaliseren. Maar dat is mijn mening.

  8. Beste Jaap, ik lees net jouw nieuwste verhaal over de iFi iDSD. Ik heb het apparaat zelf een aantal weken geleden aangeschaft, en ik moet je eerlijk zeggen dat ik jouw verhaal hier en daar ietwat minachtend vind. Ik kan alleen maar zeggen, een voortreffelijk apparaatje voor een beminnelijk prijsje. Leuk toch. Ik ben er zeer tevreden over.
    Jouw gemiddelde muzikale score kan ik niet onderstrepen, integendeel. Een hoge score wat mij betreft. Maar ja, wie ben ik.
    Groet, Theo.

      • Beste Jaap, ik had al eerder willen reageren. Maar nu ik al een aantal reacties zie staan kan ik reactie wat verder mijn gebruik nuanceren.
        Ik ben tevreden Apple gebruiker, al het gedoe met al die Windows-platforms was ik helemaal beu.
        Natuurlijk ben ik blij met mijn dac. Maar dat is toch de bedoeling.
        Ik ben regelmatig vele dagen onderweg, en dan is het met die kleine iDSD een echte verademing om ook buiten de deur naar een beter stukje muziek te luisteren. Kom ik dan thuis schuif ik het apparaatje zo in mijn lekker muzikaal 23K muzieksetje samen met mijn macbookpro en iphone. Ik heb het geconfigureerd met de Onkyo HF Player. Op youtube zijn er enkele interessante instructiefilmpjes. Ik heb er handig en gelukkig gebruik van gemaakt. Die iDSD is gewoon echt goed man.
        Verder vind ik het jammer dat met jouw verhaal de Apple-gebruiker volledig in het duister tast. En nou dat het er sterk op lijkt dat jouw windows-configuratie misschien toch ergens niet lekker loopt is het raadzaam om de recensie nog eens overnieuw te doen. En denk dan ook aan de Apple-gebruikers. Ik ben er zeker van dat die de iDSD net zo zullen omarmen als ik.
        En of je nou freak, gek, fan, fanaat of liefhebber bent, het gaat hem toch simpelweg om de muziek. Gewoon genieten joh.

        Groet, Theo.

        • Beste Theo,

          Jeetje, wat een reacties allemaal. Het maakt duidelijk wat los! :-).

          Als je de review goed leest, zie je dat je precies past binnen het profiel wat ik schets voor de mobiele gebruikers. Heb je Apple? Wil je onderweg op hoogwaardige wijze genieten van muziek? Dan is de iFi perfect… Dat zeg ik nu juist…

          Het feit dat ik niet vanuit en Apple-perspectief schrijf, heeft alles te maken met dat ik gewoonweg geen Mac heb… Het zou naar mijn mening ook niet moeten uitmaken. Nog steeds gebruikt 90 procent van de markt Windows. En niet alleen zakelijk, maar ook voor muziek, al liggen daar de cijfers wel iets anders ten gunste van Apple. Neemt niet weg dat het gewoon moet werken. Toch?

×