Home Review iFi iCAN en iTUBE

Review iFi iCAN en iTUBE

8

Prijs: € ?169

We hebben nog maar net de iDSD getest en hier staat alweer de recensie van de iFi iCAN en iTUBE. Tsja… als je een hele serie hebt liggen, gaat dat zo. Wij vinden het niet erg, want het zijn geinige apparaatjes, die iFi’s. We bekijken nu de hoofdtelefoonversterker: de iCAN. En laten ook even proeven van de iTUBE: een buizenvoorversterker met bufferfunctie. 

Wie een mooie set in-ears of een degelijke on- of over-ear hoofdtelefoon bezit, kent het probleem: de uitgang van een smartphone of tablet – of pc of notebook – is simpelweg niet goed genoeg.Te weinig kracht, te weinig verfijning en geen degelijke volumeregeling. Zonde natuurlijk. Maar er is een oplossing: een externe versterker.

iCAN

De naam iCAN is natuurlijk vrij dubbelzinnig. Allereerst verwijst het naar de iDevices-serie van Apple. Daarbij suggereert het dat iFi het wél kan… En dat het een klein blikje is. Kortom: goed gekozen.

De iFi iCAN heeft aan de achterzijde een tweetal analoge ingangen: een 3,5mm jack en een setje cinch-aansluitingen. Dat geeft voldoende flexibiliteit om alle mobiele apparaten aan te sluiten en eventueel de iCAN op te nemen in een (computer) hifi-systeem.

Aan de voorzijde zien we een volumeknop die tevens aan- en uitschakelaar is. En natuurlijk niet te vergeten de hoofdtelefoonaansluiting. Een nette 5,25″-versie voor de serieuzere modellen. Wie 3,5mm wil, kan natuurlijk een verloop gebruiken. Kies wel een goede, want de standaardversies geven hoorbare verliezen.

Bass en 3D

Opvallend zijn de twee schakelaars voor 3D en extra bas: Xbass. Wat moeten we hier nu van zeggen? Het werkt. En daarbij willen we het eigenlijk laten, want de extra bas trekt de muziek uit balans. De 3D-weergave valt niet tegen – het effect is subtiel – maar zorgt ook voor een aanzetting van het hooggebied. Kortom: houdt u van een neutrale weergave… lekker vanaf blijven. Gelukkig kan het dus uit.

Klein!

iFi iCAN met iTUBE 2
Kleine doosjes met groots geluid. Het blijft geinig deze micro hifi.

De iFi Nano iCAN is bijzonder klein. De naam suggereert het natuurlijk al, maar gezien het feit dat het een versterkertje is met een accu die het tot zo’n 70 uur kan uithouden, is het wel bijzonder dat iFi het kastje zo klein heeft weten te houden. Want vergeet niet dat er ook een voeding in verwerkt zit voor als de accu leeg is. En dat er een volumeregeling in verwerkt zit… en natuurlijk de diverse ingangen. U begrijpt wat we bedoelen.

Luisteren

We hebben de iFi zowel in combinatie met een Astell & Kern AK100 als in combinatie met een Tentlabs b-Dac. Beide natuurlijk hoogwaardige bronnen. Als hoofdtelefoon zetten we een Bowers & Wilkins P7 in. Een uitstekende hoofdtelefoon met veel detail en een rustig karakter. En tevens een model dat ook nog op mobiele spelers goed werkt door een lage impedantie.

We hebben de iFi eerst even twee dagen goed laten spelen. Zo weten we zeker dat hij goed warm en ingespeeld is. Later bleek dat een collega-journalist het eigenlijk al had gedaan. Maar better safe than sorry. Toch?

Wat direct opvalt bij de iFi iCAN is dat hij vrij krachtig speelt. Er huist duidelijk meer kracht in de iCAN dan in bijvoorbeeld de Astell & Kern. Dat is hoorbaar in meer dynamiek en een strakker, beter gedefinieerd laag. We willen nieteens weten hoe groot het verschil moet zijn met een smartphone of iPod Touch. Daar zullen de verschillen werkelijk dag en nacht moeten zijn.

iFi iCAN onderzijde
De gain is instelbaar bij de iCAN. Standaardsettings voldoen prima.

Op gebied van kracht zit het dus wel goed met de iCAN. Maar hoe zit het met verfijning en detaillering? Zeker niet slecht! Gezien de prijs van ?169 presteert de iCAN bijzonder goed. We kunnen zeer ‘diep luisteren’ met de iCAN. We horen moeiteloos galm, ambiance en verschillen in aanslag en intonatie. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij Mumford & Sons ‘Ghost that we Knew’. Een prachtig nummer waarbij veel aanslagverschillen hoorbaar kunnen zijn op de banjo. Tenminste: als de apparatuur op niveau is. Het is snel te missen…

Vocalen komen heerlijk direct door de iFi iCAN. Het lijkt erop dat iFi het erom doet, want alles is zeer gemakkelijk verstaanbaar. We vermoeden dat de iFi het middengebied iets prominenter versterkt dan het laag en hoog. Niet erg, want als het subtiel gebeurt – en dat is wel het geval – kan het juist een voordeel zijn bij veel hoofdtelefoons die juist het midden drukken.

Bufferen…

Is er een hoorbaar verschil tussen adapters en spelen via de adapter en de accu? Nee… wij hebben het niet kunnen horen. We hebben zowel via de standaard-adapter, als een Squeeze Upgrade als via de accu gespeeld. En we hebben geen verschillen kunnen horen met onze B&W P7. Dat insiunueert dat iFi een voedingsbuffer gebruikt. Wellicht de accu zelf?

iFi iCAN 2
Twee ingangen: cinch en 3,5mm. Dat moet voldoende zijn.

Nu we het toch over een buffer hebben. We hebben ook nog even met de iTUBE gespeeld. Een geinig apparaatje waarbij we wel even hebben moeten nadenken over het nut en de inzetbaarheid. Maar goed: het kan een oplossing zijn.

Denk aan een buffer tussen een wat oudere dac en de iCAN. Of tussen een mobiele speler en een voorversterker. U zult merkt dat het geheel iets softer en gemoedelijker wordt. Overigens is de iTUBE te schakelen tussen een buffer en een voorversterker. In geval van de voorversterker werkt de volumeregeling. In de bufferstand werkt deze (logischerwijs) niet.

We hebben even met de iTUBE gespeeld. Het verschil is subtiel, maar zonder meer hoorbaar. De iTUBE maakt het geheel iets zachter en wellicht vloeiender. Minder Рja, het is een clich̩ Рdigitaal. De usb-ingang van onze Tentlabs b-DAC is niet heel modern en kent nog wat rafeltjes. De iTUBE weet dat vrij effectief weg te nemen. En niet direct ten koste van detail of beeldvorming. Kortom: het kan een overweging waard zijn. Al zien wij het wel als symptoombestrijding en geen oplossing voor een probleem.

Winkels met IFI

Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

8 REACTIES

  1. Ik heb hier de I Can aangesloten op een I Pad en luister met mijn Akg 702.Dit is niet de makkelijkste aan te sturen hoofdtelefoon.De I Can doet dit met verve en geeft ontzettend veel dynamiek en detail.Heb ook een ander en duurder merk maar dit wonderapparaat laat mijn Akg werkelijk zingen.

  2. Even over dat “krachtiger” van de iCan… hoe ver moest je de volumeknop opendraaien om ‘met normaal niveau’ op die P7 te kunnen luisteren?
    Wellicht vrij weinig?
    Want deze P7 is maar 22 ohm, doet 111 db, kan max. 50w hebben.
    Dus heel klein beetje draaien aan de volumeknop geeft met deze iCan gelijk erg veel geluid, lijkt mij.
    Heb je ook nog een hoofdtelefoon die méér dan 50 ohm is uitgeprobeerd?

    (ik vraag dit omdat je er altijd maar vrij weinig over leest, behalve dan in enkele gebruikers-opmerkingen op fora’s waarbij dan blijkt dat óók de juiste hoofdtelefoon i.c.m. versterker een goede afstemming behoeft)
    (ik ondervond laatst zelf zoiets maar wilde niet teveel kritiek spuien want een kennis van me was zelf bestwel zéér enthousiast over het geheel) 😉