Home Review Holo Audio Serene Level 1 voorversterker – Smaakvol sereen

Review Holo Audio Serene Level 1 voorversterker – Smaakvol sereen

11

Voordelen

  • Holografisch
  • Vocals
  • Bouw
  • Prijs
  • Discreet

Nadelen

  • Geen directe Input selectie
  • Geen extra features zoals balansregeling
  • Geen ingebouwde dac

Prijs: € 2849

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Holo Audio Serene 1

Geluid?

Een preamp hoort niet echt iets toe te voegen maar een buizenvoorversterker gaat als snel de soundstage verbreden en textuur en lucht toevoegen. Of dit artificiële toevoegingen zijn maakt niets uit, het gaat erom hoe u van de muziek geniet. De Holo Audio Serene Level 1 kenmerkt zich door op een holografische manier zoveel mogelijk muziek door te laten. Daarnaast zorgt de Serene voor een realistisch stereobeeld dat mooi achter de speakers staat. Afhankelijk van uw ruimte, akoestische aanpassingen en eindversterker kan u met de Serene een volledig 3D geluidsbeeld bekomen. We proberen aan de hand van enkele voorbeelden te omschrijven wat de Serene nog doet in onze set. 

Luisteren

We beginnen met de cd “You want it Darker” van Leonard Cohen, zijn afscheidsalbum. Het is een ingetogen, donker en traag album dat het moet hebben van sfeer en nuance. Met de Serene valt op dat stemmen natuurlijker, ‘natter’ klinken dan door de eerder droge HPA4. Je wordt meer geraakt door de muziek en de Revels laten deze verschillen feilloos door. Het is moeilijker om niet te luisteren. Alles klinkt ook net iets meer open en er is nog meer rust in de weergave. Niet slecht. 

Iets helemaal anders is de cd “A chance to cut is a chance to cure”, heerlijke titel, van het Amerikaanse Matmos. Dit elektronisch duo maakt nog steeds muziek en gebruikt in hun muziek vooral samples uit het dagelijkse leven. Voor dit album hebben ze hoofdzakelijk medische geluiden gesampled zoals een tandartsboor en dergelijke. Het levert een enorm gevarieerd en speels album op vol details die enkel op een hoofdtelefoon helemaal doorkomen. Maar op onze transparante set met de Serene aan boord horen we ook enorm veel. De hoeveelheid detail dat doorkomt is ronduit indrukwekkend. We kennen dit album uit 2001 door en door en genieten van begin tot eind van alle vreemde bleeps en blops.

Via Tidal streamen we “Call me if you get lost” van Tyler the Creator. Deze muziek kan nogal een brij worden op een minder systeem maar de Serene trekt alles mooi open en is bijzonder dynamisch en houdt de tempowisselingen makkelijk bij. Het hele album is in een zucht voorbij en verveelt geen seconde. 

Maar de grootste winst is toch met vocals. Waar de HPA4 meer ‘matter of fact’ is, is de Serene toch wel een ander beestje. “Star-Crossed” van Kacey Musgraves is een persoonlijke favoriet en wanneer het nummer ‘Hookup Scene’ passeert krijgen we toch even de krop in de keel. Wat een nummer, wat een tekst. Er zit zoveel waarheid in dat nummer. Door de Serene is de betrokkenheid erg groot. Het nummer komt echt binnen. 

Vergelijken

De Holo Audio Serene Level 1 meet nog straffer dan onze Benchmark Media Systems HPA4 en laat hierdoor nog meer muziek door. Een ontnuchterende vaststelling. De Benchmark biedt wel meer functionaliteit. Denk aan een touchscreen, balansregeling, regelbare inputs, subwoofer output en ga zo maar door. En het is nog steeds een referentie maar eerlijk is eerlijk, de Serene gaat toch een stapje verder. Het is echt een ervaring en eentje waar je aan moet wennen want in de onderste regionen lijkt het alsof we een fractie sublaag verliezen. Dit komt echter omdat alles zo extreem ongekleurd en onvervormd doorkomt. Bastonen zijn beter gedefinieerd en komen nog strakker door. Het midden klinkt loepzuiver en de hoge tonen vervagen, met lichte zin voor overdrijving, als het ware in het ijle.

Wat gebeurt er wanneer we de Morpheus rechtstreeks op de eindversterker aansluiten? Hebben we anno 2022 nog een preamp nodig? De manier waarop Cees Ruijtenberg de volumeregeling heeft geïmplementeerd is in elk geval uitstekend en vooral de krachtige laagweergave, kenmerkend voor deze dac, komt prachtig door. Muziek klinkt gedetailleerd, strak en precies maar het hele beeld verkleint wel een beetje t.o.v. een losse voorversterker. Dit merk je enkel in een direct vergelijk. En de ruimte en set moeten optimaal zijn om duidelijke winst te halen. Een Sonnet Morpheus rechtstreeks op een eindversterker is dus zeker geen straf. Een aparte voorversterker zorgt naar onze mening wel nog steeds voor een meer compleet 3D stereobeeld en meer openheid, lucht en rust. Maar de verschillen worden kleiner.

Versterker type
Voorversterker
Versterker technologie
Klasse A
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
Versterker uitgangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
Afmetingen
  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 30 cm
  • Hoogte: 6 cm
Gewicht versterker
9 Kg
Ingebouwde dac
Nee

11 REACTIES

  1. Ik was in het bezit van een Spring3 L2 met pre amp deel (volume regeling met relais).
    En heb daar fijn mee gespeeld. Ik ben wezen luisteren bij Magna Hifi in Heiloo naar het verschil tussen mijn Spring 3 met pre amp ingebouwd en de spring icm. de Serene. Was voor mij toch de reden om de Serene aan te schaffen. Ook thuis (staat nog in te spelen) ben ik blij met de stap voorwaarts.

    • Hallo,

      Zoals je kan lezen in de review, waar ik vergelijk met de Morpheus rechtstreeks op mijn eindversterker, gaat een goeie preamp een nog wat mooiere soundstage, ruimte en diepte creëren. Maar de oplossing van Cees Ruijtenbergh is bijzonder goed. Een preamp biedt natuurlijk ook meer mogelijkheden qua aansluitingen.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

  2. Grappig, dat ik waarschijnlijk als idiote dwarsligger alhier onder de onwetende word gezien. Maar alleen als je een platendraaier hebt, is er sprake van voor vesterker. Zelfs Wadia schreef meer dan 30 jaar geleden, de “beste voorversterker, is geen voorversterker!” Exacte zaken zijn inmiddels verbannen in deze internet idiotie! Of dacht de lezer dat deze ingang gratis was. Welnee, ook bij hen moet de schoorsteen roken. Alleen bij U iets minder,

  3. Hi! Mochten jullie binnenkort de Holo Audio Spring 3 binnen krijgen voor een review, dan ben ik persoonlijk erg benieuwd naar een vergelijk tussen de pre-amp board (mocht deze er in zitten) en de Serene.. in hoeverre is de pre-amp in de Spring DAC voorzien van ‘trickle down tech’ van de Serene?

×