web analytics

Review Hifiman Sundara over-ear hoofdtelefoon

Voordelen

 • Makkelijk aan te sturen
 • Gebalanceerd geluid
 • Niet het gevoel naar een open back te luisteren

Nadelen

 • Het is toch een open back
 • U wilt hierna meer…
 • Prijs: € 500

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Hifiman Sundara

  Uiterlijk

  De Sundara wordt geleverd in een vierkante doos met een satijnachtig bedje en dat is ook meteen waarin u het toestel opbergt. Verder is meegeleverd een 150 cm lange kabel met een haakse 3,5 mm plug, in metaal uitgevoerd. Deze ziet er lekker robuust uit. De hoofdtelefoon is zeker in vergelijking met eerdere HiFiMan-modellen sober uitgevoerd. Geen horizontale chroomkleurige lijnen op de oorschelpen maar in plaats daarvan een soort zwartmetalen raster; geen contrasterend hout maar geanodiseerd aluminium, ook zwart. Geen toeters en bellen, just cans. We vinden deze strakke en simpele uitvoering eigenlijk wel mooi.

  Met een gewicht van 372 gram is de Sundara licht voor een planar hoofdtelefoon. Dat is prettig voor het draagcomfort. De hoofdband is nieuw ontwikkeld door HiFiMan; de metalen buitenband van eerdere modellen heeft plaatsgemaakt voor een uitvoering die minder gevoelig is voor contactgeluid. Het op maat instellen van de Sundara gaat wat zwaar; we moeten enige moeite doen om de oorschelpen op de juiste afstand te krijgen. Dat kan een punt van nieuwigheid en stijfheid van het materiaal zijn. Eenmaal afgesteld, voelen we lekker zachte oorkussens van leer die het oor omringen. Deze oorkussens zijn bovendien asymmetrisch vormgegeven (aan de voorkant een dunnere ‘wang’ dan achterkant), net zoals de HE1000. Het fijne van open hoofdtelefoonsystemen is dat we al bij het opzetten geen gevoel ervaren van opgesloten zijn. Het betekent ook dat er een open verbinding is tussen uw oren en de buitenwereld, en vice versa. Zet u het geluid harder, dan genieten uw huisgenoten mee. En als iemand buiten 100%NL afspeelt op een JBL Boombox  dan geniet u mee.

  Innerlijk

  Tijd om te luisteren. Als geluidsbron gebruiken we de afspeelapplicatie VOX voor Mac OSX en we spelen lossless muziekbestanden af vanaf een iMac 27”. Muziek komt vanaf de Mac, of van de NAS (Synology DS 214 Play). Via USB gaat het signaal naar de Mutec MC-3+ USB Master Clock Generator en van daaruit via AES naar de Sennheiser HDVD800 hoofdtelefoonversterker. Als tweede hoofdtelefoonversterker gebruiken we de Fostex HP-V1, een portable versterker voorzien van buizen. Netfilter PFM2 van Van Medevoort, stroombekabeling van Supra en Weiss.

  Er zijn hoofdtelefoons waar je meteen een match mee hebt; hij zit goed, het klinkt goed en je wilt hem eigenlijk niet meer afdoen. Met de Sundara hadden we zoiets onmiddellijk. Best wel lastig als we nog aan het begin staan van een test-run, metingen, zo objectief mogelijke oordeelsvorming en andere zaken waar reviewers zoal mee te maken hebben.

  Laten we beginnen met de specificaties. Een frequentierespons van 6Hz tot 75kHz is gebruikelijk voor planar hoofdtelefoons. De impedantie van 37 Ohm en gevoeligheid van 94 dB vertelt ons iets over het gemak waarmee de Sundara zich laat aansturen.

  Pakweg 10 jaar geleden waren planar magnetostatische hoofdtelefoons pas echt op waarde te schatten wanneer deze werden gekoppeld aan een krachtige hoofdtelefoonversterker. Mede dankzij merken als HiFiMan, maar ook Oppo, Audeze en Fostex zijn planar hoofdtelefoons niet alleen een stuk makkelijker geworden in aansturing maar zijn ze ook in prijs een stuk bereikbaarder geworden. Wat is gebleven is de snelheid van dit type driver. Electrostaten en magnetostaten hebben een heerlijk natuurlijke, open en dynamische weergavekarakteristiek. Het nadeel van dit type in luidsprekers, namelijk het ontbreken van laagdruk, is bij hoofdtelefoons bijna niet van toepassing (afhankelijk van de architectuur van de hoofdtelefoon).

  We draaien van Marcus Miller ‘Papa Was A Rollin’ Stone’. Een track die we bij optredens gebruiken als de PA is aangesloten en we willen checken of er wel genoeg ‘oomph’ in de zaal zit. De slap-bas van Miller rolt ons hoofd binnen en we luisteren de hele track af, ruim 6 minuten. Dan meer akoestisch, Gregory Porter. In eerdere reviews hebben we daar al eens over geschreven. Zijn bariton is zo rijk aan boventonen én gruizigheid (of moeten we schrijven) grunt?), dat de mate waarin een speaker erin slaagt om dit te ontrafelen, veel zegt over de resolutie ervan. Volgende track: Mercedes Benz, origineel van Janis Joplin maar dan a capella gezongen door een Frans ensemble (arr. E. Moulin). Het komt van een demo-album van Focal en we hebben het nummer daarna helaas nooit op een andere release aangetroffen. Koormuziek is lastig op te nemen en even lastig om goed en natuurgetrouw weer te geven. De muziek kan als een massief blok op u af komen en dan kunt u inderdaad beter dekking zoeken.

  Hoe dan?

  En hoe klonk het dan, vraagt u zich af. Welnu, onze eerste indruk werd bevestigd en versterkt. Dit is een zeer muzikale hoofdtelefoon die we eigenlijk niet meer af wilden doen. Het paradoxale is dat we niet het gevoel hadden naar een open systeem te luisteren. De basweergave is dermate krachtig en vol dat die meer past bij een gesloten systeem. Pas als we (met enige tegenzin) de Sundara afzetten, hoorden we de kenmerkende lekkage van geluid. De Sundara trekt ons als het ware de muziek in. We vermoeden dat er enige kleuring is toegepast, de klanksignatuur is warm-open-ruimtelijk. We zijn benieuwd naar de metingen.

  We hebben de Sundara ook getest op verschillende versterkers en rechtstreeks op een mobiele telefoon. Om met dat laatste te beginnen; dat klinkt op zich prima. Zetten we een Audioquest Dragonfly Red ertussen, dan merken we al het verschil tussen gewoon goed en heel goed; meer rust, resolutie. Met de versterkers van Oppo, Fostex en Sennheiser komt daar nog controle bij. Het aardige is dat de Sundara heel goed laat horen waar de verschillen in weergave precies zitten. En nog aardiger is dat het in alle gevallen fijn klinkt. We horen hier de impedantie en hoge gevoeligheid terug in de weergavekarakteristiek.

  5 reacties

   1. Goedemorgen,

    Ons zijn geen problemen bekend en een kort rondje rondvragen en op internet zoeken leverde ook geen informatie op. Ik heb zelf een Sundara en die wordt intensief gebruikt. Geen problemen mee.

  Geef een antwoord