web analytics

Review HifiMan Arya over-ear planar hoofdtelefoon

Prijs: € 1599

Bouwkwaliteit
Comfort
Weergave
Prijs
Hifiman Arya

Setup en klank

We hebben de Arya op verschillende hoofdtelefoonversterkers getest; de Sennheiser HDVD800, de Fostex HPV1 buizen hoofdtelefoonversterker en de Metrum Amethyst. Afspeelapplicatie VOX voor Mac OSX of Roon via de Metrum Ambre als Roon endpoint.

Al meteen merken we dat deze Arya een klasse hoger presteert dan de Sundara. Het is vooral de controle in het laag, midden en hoog dat indruk maakt. De Arya kan laag en laat het ook horen. Het blijft echter een ‘snel’ laag; het verdringt de andere frequentiegebieden niet, het laag is licht en luchtig. Liefhebbers van pompende sub-bas tegen de gehoorgang zijn niet de primaire doelgroep van planars en electrostaten.

Dat wil overigens niet zeggen dat electronische muziek of EDM een ‘no go area’ zijn voor de Arya. Wij vinden het juist wel prettig om niet omver te worden geblazen door de lage tonen, maar goed te horen wat de gelaagdheid is van een Deep House-track.

Ook de soundstage is indrukwekkend. Als de opname goed is, horen we de akoestiek van de ruimte. Alle freakjes en frutsels in grijsgedraaide tracks zijn hoorbaar en zijn ruimtelijk geplaatst. De ultieme ear-candy is dan de Ultimate Headphone CD van Chessky. Dit album bevat opnames die zijn opgenomen met een binaural systeem; twee Bruel & Kjaer omni microfoons op oorhoogte. We horen “When The Saints Go Marching In’ terwijl we tussen de marching band in lopen, in de buitenlucht van New Orleans. Indrukwekkend hoe de Arya de sfeer van de opname weet te vangen.

Lief

In de Alpha-Audio studio sluiten we de Arya aan op de Metrum Amethyst. Hierop klinkt deze HifiMan aanzienlijk anders dan op de Sennheiser. De mening van collega Jaap: “Wat klinkt deze Arya relaxed en lief. Heel mooi laaggebied en een goed te volgen mid-hoog.”

Ook onze buurman in het gebouw is deze mening toegedaan: “alles is hoorbaar, elk detail en pingeltje. En zo gelijkmatig!”.

Op de Sennheiser HDVD800 heeft de Arya meer punch; de buizenversterker van Fostex doet daar nog een schepje bovenop. Het is net als met goede speakers; de combinatie met de versterker maakt verschil. Feit is, dat de Arya flink wat vermogen vraagt van de versterker. We moeten de kraan flink opendraaien. Hebt u interesse in de Arya, let dan op een goede match met de versterker.

Gerelateerde berichten

DALI Callisto

Video DALI Callisto 6C – inclusief draadloze meting

Setup en klank InhoudDALI heeft na wat teasers de DALI Callisto in de markt gezet. Wij hebben de vloerstaander in handen gekregen en onderwerpen hem natuurlijk aan een grondige test. De review volgt nog, maar we willen u wel alvast een beetje het concept én de draadloze techniek uitleggen. 

3 reacties

Geef een reactie