web analytics

Review HifiMan Arya over-ear planar hoofdtelefoon

Voordelen

 • Snelle en complete geluidskarakteristiek
 • Fraaie soundstage
 • Premium techniek in sober jasje

Nadelen

 • Let op goede match met hoofdtelefoonversterker
 • Pasvorm kan beter
 • Prijs: € 1599

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Hifiman Arya

  Setup en klank

  We hebben de Arya op verschillende hoofdtelefoonversterkers getest; de Sennheiser HDVD800, de Fostex HPV1 buizen hoofdtelefoonversterker en de Metrum Amethyst. Afspeelapplicatie VOX voor Mac OSX of Roon via de Metrum Ambre als Roon endpoint.

  Al meteen merken we dat deze Arya een klasse hoger presteert dan de Sundara. Het is vooral de controle in het laag, midden en hoog dat indruk maakt. De Arya kan laag en laat het ook horen. Het blijft echter een ‘snel’ laag; het verdringt de andere frequentiegebieden niet, het laag is licht en luchtig. Liefhebbers van pompende sub-bas tegen de gehoorgang zijn niet de primaire doelgroep van planars en electrostaten.

  Dat wil overigens niet zeggen dat electronische muziek of EDM een ‘no go area’ zijn voor de Arya. Wij vinden het juist wel prettig om niet omver te worden geblazen door de lage tonen, maar goed te horen wat de gelaagdheid is van een Deep House-track.

  Ook de soundstage is indrukwekkend. Als de opname goed is, horen we de akoestiek van de ruimte. Alle freakjes en frutsels in grijsgedraaide tracks zijn hoorbaar en zijn ruimtelijk geplaatst. De ultieme ear-candy is dan de Ultimate Headphone CD van Chessky. Dit album bevat opnames die zijn opgenomen met een binaural systeem; twee Bruel & Kjaer omni microfoons op oorhoogte. We horen “When The Saints Go Marching In’ terwijl we tussen de marching band in lopen, in de buitenlucht van New Orleans. Indrukwekkend hoe de Arya de sfeer van de opname weet te vangen.

  Lief

  In de Alpha-Audio studio sluiten we de Arya aan op de Metrum Amethyst. Hierop klinkt deze HifiMan aanzienlijk anders dan op de Sennheiser. De mening van collega Jaap: “Wat klinkt deze Arya relaxed en lief. Heel mooi laaggebied en een goed te volgen mid-hoog.”

  Ook onze buurman in het gebouw is deze mening toegedaan: “alles is hoorbaar, elk detail en pingeltje. En zo gelijkmatig!”.

  Op de Sennheiser HDVD800 heeft de Arya meer punch; de buizenversterker van Fostex doet daar nog een schepje bovenop. Het is net als met goede speakers; de combinatie met de versterker maakt verschil. Feit is, dat de Arya flink wat vermogen vraagt van de versterker. We moeten de kraan flink opendraaien. Hebt u interesse in de Arya, let dan op een goede match met de versterker.

  Gerelateerde berichten

  Hifiman Sundara

  Review Hifiman Sundara over-ear hoofdtelefoon

  Setup en klank Inhoud 1. Inleiding2. Hifi-mannen in soorten en maten3. Setup en klank4. Metingen Hifiman AryaReactiesHiFiMan… een merk dat onder hoofdtelefoonliefhebbers een grote reputatie heeft als producent van hoge kwaliteit planar hoofdtelefoons. HiFiMan heeft recentelijk de collectie een reshuffle laten ondergaan. Sinds 2007, toen de eerste hoofdtelefoons van HiFiMan het licht zagen, werden de […]

  Denon Music Maniac AH-MM400

  Review Denon AH-MM400 hoofdtelefoon

  Setup en klank Inhoud 1. Inleiding2. Hifi-mannen in soorten en maten3. Setup en klank4. Metingen Hifiman AryaReactiesWie aan een hoofdtelefoon denkt, denk vrijwel direct aan Beats, Shure of wellicht Ultimate Ears of Sony. Maar niet aan Denon. Toch heeft het merk een uitermate grote collectie ‘Music Maniacs’. Wij testen een pittig modelletje: de MM400: 429 […]

  3 reacties

  Geef een reactie