web analytics

Review HifiMan Arya over-ear planar hoofdtelefoon

Voordelen

 • Snelle en complete geluidskarakteristiek
 • Fraaie soundstage
 • Premium techniek in sober jasje

Nadelen

 • Let op goede match met hoofdtelefoonversterker
 • Pasvorm kan beter
 • Prijs: € 1599

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Hifiman Arya

  Inleiding

  Ongeveer 9 maanden geleden testten we de HifiMan Sundara, het nieuwe instapmodel. In december 2018 introduceerde het merk de Arya. Met een vraagprijs die 1.100 euro hoger ligt dan de Sundara, zijn we zeer benieuwd hoe deze nieuwe loot van de HifiMan-familie presteert. U ook?

  Voor een introductie van het merk verwijzen we naar onze review van de Sundara. We constateren dat HifiMan de ingezette lijn van naamswijziging in modellen heeft doorgezet en dat de opbouw van de collectie daar ook overzichtelijker van wordt.

  Headphone Heaven

  De Arya bevindt zich in een prijsklasse waar de concurrentie serieus en geducht is. Denk aan de Audeze LCD-2/LCD-X, Sennheiser HD800 S, Focal Clear, Grado GS1000e / GS2000, Mr Speakers Ether Flow. Dit zijn (behalve de Focal) allemaal planar hoofdtelefoons, open-back en kosten tussen de 1.300 en 1.700 euro.

  Hiermee bent u nog niet klaar, want de kwaliteit van deze toestellen komt pas echt tot zijn recht met een goede hoofdtelefoonversterker. De doelgroep van mensen die high end hoofdtelefoons en bijbehorende apparatuur aanschaffen, ziet dit dan ook als een geheel eigen ‘tak van sport’. In plaats van een set met luidsprekers kiezen zij voor personal audio in de letterlijke zin van het woord.

  En daar is iets voor te zeggen. Uw redacteur heeft wel eens in een appartement gestaan waar een audioset stond met twee monoblokken van Mark Levinson, speakerkabels dikker dan uw tuinslang en B&W 801 luidsprekers. We hadden best medelijden met de boven- en benedenburen als we bedenken wat een geluidsdruk dit systeem in een kamer van 4 bij 6 meter kan produceren…

  Er is een – tot nu toe nooit genoegzaam bewezen – vuistregel dat een audiosysteem met hoofdtelefoons als weergever tien keer zo prijsvriendelijk is als een systeem met luidsprekers, met behoud van kwaliteit. Met andere woorden, om bij dit review-exemplaar te blijven: wilt u een vergelijkbare kwaliteit bereiken met luidsprekers als de HifiMan Arya, dan betaalt u daar tien keer zoveel voor, namelijk € 16.000. In deze review hebben we deze stelling (helaas) niet kunnen testen maar wel hebben we ervaren dat high end hoofdtelefoons, gepaard aan een mooie versterker en dito bron, de dynamiek van de muziek zeer dichtbij brengen. Het is niet voor niets dat dit type hoofdtelefoons ook in de studio wordt gebruikt; voor mastering, het stereobeeld checken, als controle-instrument.

  Planar dynamiek

  Magnetostatische of planar hoofdtelefoons domineren in deze prijsklasse. De snelheid van planar systemen zal de lezer bekend zijn; de uitdaging is om een zo dun mogelijke magnetische film te ontwikkelen die ook in staat is om akoestische dynamiek en punch te leveren. Dat een gecontroleerde en krachtige aansturing hierbij essentieel is, bewijzen sommige modellen in de HifiMan-collectie; de HE6 en de Susvara zijn berucht om hun complexe aanstuurbaarheid. Deze hoofdtelefoons doen het prima op een luidsprekeruitgang van een eindversterker!

  Gerelateerde berichten

  B&K HTA 7-150

  B&K Components HTA 7.150 eindversterker

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Hifi-mannen in soorten en maten3. Setup en klank4. Metingen Hifiman AryaReactiesU hebt ‘raw-power’ nodig? U zoekt een eindbak met spierballen. Zeven kanalen pure kracht. Dat kan nog een verrassend lastige klus zijn. De meeste multi-channel eindversterkers leveren weliswaar flinke kracht op één kanaal, maar zodra u meerdere kanalen tegelijk gaat gebruiken… […]

  Bowers Wilkins PX

  Video Bowers & Wilkins PX hoofdtelefoon

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Hifi-mannen in soorten en maten3. Setup en klank4. Metingen Hifiman AryaReactiesWij hebben als één van de eersten de nieuwe Bowers & Wilkins PX hoofdtelefoon in handen. Een draadloos model mét noise-cancelling. We vertellen u op video wat er verder nog bijzonder is aan deze nieuweling.  Terug naar: Inleiding

  3 reacties

  Geef een reactie