Home Review Hifiman Ananda BT (bluetooth) hoofdtelefoon

Review Hifiman Ananda BT (bluetooth) hoofdtelefoon

3

Voordelen

  • Klinkt bijzonder goed
  • Ook draadloos!
  • Comfort

Nadelen

  • Geen volumeregeling op hoofdtelefoon

Prijs: € 1199

Bouwkwaliteit
Comfort
Weergave
Prijs
Hifiman Ananda BT

LDAC, HWA (LHDC)

Inhoud

Nu we Bluetooth meer in high end audio kunnen verwachten, zullen we ook nieuwe afkortingen moeten gaan leren. De HWA (LHDC)-codec bijvoorbeeld, waarmee audio over Bluetooth wordt gecodeerd en gedecodeerd. Met de Hifiman-app kunnen we muziek via HWA afspelen, maar deze app werkt niet zo fijn. Als we het volume via de app willen aanpassen, horen we alleen nog de muziek met horten en stoten. Bovendien vinden we dat de Hifiman-app wat te nadrukkelijk de hoge tonen weergeeft. Misschien dat een update van de Hifiman verbetering brengt. De Oppo mediaspeler klonk in ieder geval een stuk rustiger, meer in balans. Op het moment van schrijven ondersteunen alleen de Huawei P20, Mate 20 en RS HWA.

Spelen met de apps liet nog iets zien waar de Hifiman Ananda BT beter kan; er is namelijk geen volumeregeling op deze hoofdtelefoon. We hebben het vermoeden dat dit de enige draadloze hoofdtelefoon op de markt is zonder volumeregeling. Het volume kunnen we alleen regelen via de afspeel-app en dat is echt een beperking. Soms willen we snel een track iets zachter of harder zetten en dan is het niet handig om eerst een scherm te ontgrendelen, de applicatie en de volumeregeling te zoeken.

Geluk en Vreugde

Qua klanksignatuur ligt de Ananda dichter bij de Arya dan bij de Sundara. Dat komt vooral door de bas-punch van de Ananda. De bas klinkt lekker vet en vol, tenminste binnen de context van een planar hoofdtelefoon. Deze wat cryptische zin wil zeggen: ja, er is bas, en er is snelheid, ruimtelijkheid, timing, precisie. Het klopt allemaal. De bas is echter niet een slecht gedefinieerd gerommel in het laag. We bedoelen PRAT. De Hifiman Ananda BT brengt Bluetooth weergave naar een next level. Maar eigenlijk brengt de Ananda BT nog meer geluk en vreugde zonder Bluetooth, en met de USB DAC en hoofdtelefoonversterker via USB-C kabel. De match tussen DAC, amp en planar driver is uitstekend, zoals het bij een actief systeem ook hoort te zijn. Goed op elkaar afgestemde componenten en een korte signaalweg zijn de ingrediënten voor een geslaagd product.

Specificaties

Frequency Response : 8Hz-55kHz
Sensitivity : 103dB
Impedance : 35 Ohms
Weight : 460g (495g, including the microphone and cable)
Full Charging Time : 2.7 Hours
Playtime : 10 Hours

Conclusie

De Hifiman Ananda BT verlegt grenzen. Bluetooth heeft nog nooit zo mooi geklonken als op deze Ananda en we verwachten dat er meer merken zullen volgen. Daarmee zet Hifiman een nieuwe standaard neer voor audio over bluetooth.

Maar de echte verrassing is toch de weergave via een kabel. Niet via een gewone hoofdtelefoonkabel maar via USB-C. Gebruikt u de Ananda BT als bekabeld hoofdtelefoon dan komen de ingebouwde DAC en hoofdtelefoonversterker nog beter tot hun recht.

Voor de vraagprijs hebt u een planar hoofdtelefoon, een DAC/versterker die u naar keuze bekabeld dan wel draadloos kunt gebruiken. Met de afneembare microfoon kunt u bovendien bellen en gamen. Alleen de Hifiman app kan beter, en we missen en volumeregeling op de hoofdtelefoon. Voor de rest: geluk en (draadloze) vreugde met de Ananda bt.

Winkels met Hifiman

Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

3 REACTIES

  1. Dag Jaap

    Ik vrees dat Bluetooth 4 of 5 het verschil niet maakt.
    BT 2 had al een EDR van 3 Mbit/s maar EDR dat wordt niet gebruikt voor audio.
    Het is al sedert jaar en dag 382 kbs voor SBC en 352 voor APTX.
    http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/Bluetooth.htm

    “We zien elk jaar de kwaliteit van audio over Bluetooth beter worden”
    “ zegt iets over de progressie die Bluetooth heeft gemaakt als transportmiddel voor draadloze audio”
    Dat wekt sterk de suggestie dat het aan BT ligt.
    Dat is niet zo.
    Het protocol is al sedert jaar en dag hetzelfde.
    Dat over de jaren heen DAC, amp en niet te vergeten de drivers verbetert zijn kun je BT niet verwijten 🙂