Review HEOS Cinema

Voordelen

 • Ziet er netjes uit
 • Klinkt prima
 • Gemakkelijk te bedienen

Nadelen

 • Geen analoge inputs
 • Alleen met subwoofer te gebruiken
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Gebruik
  App
  Geluid
  Prijs

  Bij Alpha Audio hebben we eerder de HEOS 3 en 5 getest. Ook hebben gebruikers hiermee geholpen. In deze review gaat één van die lezers – Arjan Peeters – aan de slag met de HEOS Cinema. Inmiddels een fervent gebruiker van HEOS. 

  Daar is hij dan: de HEOS Cinema… Of HEOS Soundbar. De Cinema is een soundbar met losse subwoofer. Die zijn er wel meer. Onder meer de Sonos die ook met een subwoofer te koppelen is. En aangezien HEOS een directe concurrent is van Sonos vergelijken veel titels deze twee. Dat gaat redacteur in kwestie niet doen… Die zet hem tegenover een receiver: de X2000 van… Denon.

  Zwenkbeugel

  Denon HEOS Soundbar (2)
  Nu nog op een kastje, maar straks onder een zwenkbeugel. Dat maakt de HEOS Cinema erg flexibel.

  Waarom een vergelijk met een receiver? Twee redenen: veel gebruikers willen van de av-set af. En die gaan oriënteren. Dan komt een soundbar toch even voorbij. (Overigens wint een av-setup bijna altijd op gebied van geluid).

  Een tweede punt is flexibiliteit. Sommige tv’s hangen aan een zwenkbeugel. De tv wordt dan gedraaid naar de zithoek om goed tv te kunnen kijken. En dit is nou net waar een 6.1 setup minder handig is. Een soundbar kan ook aan de muurbeugel bevestigd worden. En het geluid wordt dan geplaatst waar de soundbar heen gericht wordt. Dat kan een av-set niet!

  Uitpakken

  HEOS Soundbar strak
  Flink apparaat… ook degelijk gebouwd.

  Daar staat hij dan: de enorme doos! Hij is veel groter dan u zou verwachten van een Soundbar. Dat komt natuurlijk omdat de subwoofer er ook in verpakt zit. Daarnaast is het ook geen kleine of lichte soundbar. En zitten er de nodige accessoires bij: gelukkig maar! Want u zou maar een kabel missen. Of dopjes om onder de soundbar te zetten…

  Heos Cinema: Audio

  Laten we dan gelijk verdergaan met het vergelijk in audiokwaliteit. Nou: dat wint de X2000 gewoon. Dat geluid is voller, dynamischer en meer open. En dat met relatief eenvoudige luidsprekers.

  Toch: het verschil is nu ook weer niet zo groot als je zou verwachten. Zeker wanneer je recht voor de Soundbar zit is de plaatsing goed! Maar ook buiten de sweetspot is het heel behoorlijk luisteren.

  Om even met Alpha Audio-termen te praten, hij vult een normale woonkamer goed! De draadloze subwoofer is ook waardevolle toevoeging. Ten opzichte van de HEOS 5 krijgt hij wat meer oempf mee. Niet onverwacht natuurlijk, maar wel goed en leuk om te merken.

  Films

  Denon HEOS Soundbar (3)
  Alleen digitale inputs zijn voor handen om de Cinema van signaal te voorzien. Dat is toch wel een issue met oudere tv’s.

  Voor een soundbar is muziek natuurlijk niet het enige wat telt. TV/film audio is minstens zo belangrijk. Bij de Cinema is daar niets mis mee. Mijn vrouw had de eerste twee dagen niet eens door dat ze naar wat anders zat te luisteren. En dat is haar ook niet kwalijk te nemen. De stemmen zijn prima te verstaan. Het geluid is 20x beter dan wat er uit de blikken boxjes van een gemiddelde tv komt: immers… de tv’s worden steeds platter en daarmee het geluid ook!

  Daarnaast wil ik dan toch een kanttekening plaatsen. Namelijk de aansturing van de TV audio van het geheel. De cinema kan slechts drie van de vijf gebruikelijke ingangen gebruiken voor TV audio. En dat zijn de digitale ingangen: HDMI (arc), optisch of coaxaal.

  Tsja: aangezien de tv van redacteur in kwestie acht jaar oud is, beschikt deze niet over digitale outputs. En al helemaal geen hdmi arc. Ik vind het dan ook heel vreemd dat de HDMI in hier niet gekozen kan worden. Alleen de HDMI (arc). Er kan dus wel HDMI doorgelust worden, maar niet het signaal afgevangen. Wat mij betreft een misser. Maar mocht je een modernere TV bezitten, dan zal dit geen probleem zijn.

  HEOS Cinema App

  Over de App wou ik niet heel veel kwijt aangezien er al uitgeberiede beschrijvingen zijn van de app en hoe deze werkt. Als u de HEOS al gebruikt, wijzigt er niet veel. De Cinema verschijnt keurig in het rijtje apparaten en u kunt hem in een groep zetten zodat er muziek tegelijkertijd op meerdere apparaten wordt afgespeeld.

  Er komt een optie bij om te kiezen vanaf welke bron tv geluid moet komen. Er is echter ook één ding wat beter had gekund. Namelijk dat de Cinema uit de groep wordt gegooid zodra er tv audio overheen wordt afgespeeld. Dit zou wat mij betreft niet erg zijn, maar hij wordt ook niet meer automatisch terug gezet in de groep zodra de tv audio stopt. Dus mocht u hem ook graag multi-zone willen toepassen, dan zult u hem veel moeten groeperen. Iets wat bijvoorbeeld vanuit de spotify app niet mogelijk is. Wat mij betreft een (met een update op te lossen) misser.

   
   

  Winkels met Denon

  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE
  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  Geef een antwoord