Home Review HEOS 3 – Stereo modus

Review HEOS 3 – Stereo modus

4

Voordelen

  • Goede weergave
  • Volwaardig stereo met 2 stuks
  • Veel afspeelmogelijkheden

Nadelen

  • Tweede netwerkkabel
  • App is niet logisch

Prijs: € 289 per stuk

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Prijs
App
Weergave
HEOS 3

1 is maar alleen

Inhoud

Echt muziek luisteren doen we natuurlijk in stereo. En daarom hebben we er ook twee neergezet. Wij zijn erg benieuwd of het een waardige tegenstander is voor bijvoorbeeld een wat kleinere steroset, of misschien wel grote. Want voor 600 euro komen we qua losse componenten niet heel erg ver. Maar de kleinere systemen, een Dali Zensor 1 met een NAD D3020, passen wel in dat budget.

Wij stellen de Set Denon Heos 3 HS 2 netjes op. Op een meubel, met een fatsoenlijke afstand tussen de speaker. We behandelen het als een echte stereoset. Wat opvalt is dat in beide speakers ethernetkabels geprikt moeten zijn. Het is niet zoals bij een Sonos Play:5 dat er draadloos een set van gemaakt wordt, het moet keihard met een kabel. Vervolgens moet in de app de ene speaker op de andere gesleept worden. Het heeft wat weg van een mapje maken met apps op de smartphone. Nu kllinkt het allemaal geweldig, maar eerlijk: het is niet heel gebruiksvriendelijk. Bij de review van de Heos bar, hebben we ook al zitten stoeien met de app. En ook hier blijft het een puntje van kritiek.

Na het opstellen van de speakers, mag het afstellen niet ontbreken. Daarna kan het luisteren beginnen.

Muzikaal of slechts kaal

Wij blijven ons verbazen over de kwaliteit van deze relatief prijsvriendelijke apparaten. We verwachten het gewoon niet. Omdat wij al bekend waren met de Denon Heos 3 HS 2, wisten wij eigenlijk al een beetje wat ons te wachten stond. Althans dat dachten we. We hebben een wat eenvoudige lijst qua muziek samengesteld en zijn er lekker voor gaan zitten.

Wat direct opvalt is het stereogeluid. Wij zijn gewend aan een enkele speaker. Lekker makkelijk in de keuken of slaapkamer. Maar door er 2 op te stellen, luisteren we niet langer naar gewoon wat achtergrondmuziek, maar naar een stereo set. En dat klinkt net ff anders. We beginnen goed met Emmanuel Santarromana – Opera. Dit is typisch zo n nummer dat ideaal is voor het testen en beluisteren van audiosystemen. Er gebeurt van alles. Maar horen we dat ook?

Het begin heeft veel laag en dat horen we. Het diepste laag niet, daar is een subwoofer voor nodig. Maar wat doet de Heos 3 zijn best. Verbazingwekkend maakt hij zelfs onderscheid in de lage tonen. In deze stereo opstelling weet de Heos 3 ons echt te verrassen. Het klinkt als een echt stereo systeem.

Een ander nummer uit de lijst die we graag willen toelichten, Listen to the music – The Doobie Brothers. Nadat we intens geluisterd hebben, willen we weten of we ook heerlijk onderuit gezakt kunnen genieten van gewoon wat muziek. Het ‘layback’ karakter van de muziek, zorgt voor een ontspannen sfeer. We kunnen even het beoordelen los laten en gewoon lekker luisteren naar muziek. Het nummer is luistert heerlijk weg en de elementen vallen samen. De gitaar, de zang en de drums. De Heos 3 in stereo opstelling, is ook echt stereo. Ondanks de aanwezigheid van DSP’s, vinden wij het geen straf om te luisteren naar de Heos 3 stereo.

Beter slecht verzonnen dan goed gejat?

U als trouwe lezer van Alpha-audio, weet natuurlijk dat er veel meer streaming merken op de markt zijn dan alleen Denon. Bluesound, Sonos en Yamaha zijn een paar grote namen. Check onze multitest voor een overzicht. Wij zouden dan toch mogen aannemen dat deze grote jongens van elkaar leren en af en toe even spieken wat de ander doet. Waarom doet Denon dat dan niet?

Er zijn namelijk wel dingen waar wij ons aan storen. Als eerste de app. En dan specifiek hoe je een stereopaar maakt. Dit hebben wij reeds eerder aangehaald. Daar waar de logica ophoudt, daar is Denon begonnen met het ontwikkelen van de app. Om de stereo opstelling in te stellen, moeten we eerst beide speakers opnemen in het HEOS-netwerk. Logisch. Daarna moet de gebruiker de ene speaker op de andere slepen, zodat ze een paar vormen. Hmmm… Waarom niet gewoon een optie “stereopaar maken”. Zo zijn er meerdere dingen in de app die niet lekker lopen en voor het gevoel niet kloppen.

Tevens vinden we het jammer dat er geen wireless repeat-functie in HEOS zit. Sonos heeft zijn MESH-systeem, wat een zeer robuust draadloos netwerk realiseert. In een dusdanige set-up is een draadloos stereopaar een valide optie. Bij een gewoon systeem dat afhankelijk is van het draadloze netwerk van een gewone gebruiker… hmmm. Wij raden het niet echt aan. Ja: het kan… maar een aanrader is het niet naar ons idee.

Om toch even een concurrent te noemen: Sonos is een merk dat het veel beter doet. De app van Sonos en heel simpel een stereo set koppelen, is veel meer gericht op intuïtie. Daar zit voor Denon de meeste groei.

4 REACTIES

    • Dank voor de toelichting. Helaas is dat niet positief voor Denon. Want als we ook maar 1 speaker willen gebruiken, dan moeten we starten bij de app. Het is niet een logische stap om vervolgens een knop in te drukken om een stereo paar te maken. Het is gewoon een aandachtspuntje. De audiokwaliteit trouwens niet. Dat is echt dik voor elkaar.

×