vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Henry Audio USB DAC 128 mkII

Review Henry Audio USB DAC 128 mkII

6

Voordelen

  • Goed klinkende basis-DAC
  • Open source software en hardware
  • DIY-ondersteuning
  • Eigenzinnig concept

Nadelen

  • Mini-USB aansluiting
  • Klinkt eigenlijk alleen 'hifi' met degelijke kabel en voeding.

Prijs: € 215

henry-audio-dac

Inleiding

Post uit Noorwegen; een klein aluminium kastje in een kartonnen doosje van Henry Audio. Het is de USB DAC 128 mkII die we voor u langs de Alpha-Audio meetlat leggen. Luistert u even mee?

De persoon achter Henry Audio is Børge Strand Bergesen, die in 2012 met een project startte onder de naam “Quantisation Noise Killed The Cat”. Eerdere versies van de DAC waren ook onder deze naam (QNKTC) uitgebracht. Later werd de minder esoterische naam Henry gekozen als productaanduiding.

De Henry Audio DAC heeft een mini-USB ingang en een RCA uitgang. Dat is het. Verder geen regelmogelijkheden, behalve twee knoppen aan de achterzijde met de teksten “Prog” en “Reset”, waarmee u kunt schakelen tussen UAC (USB Audio Class) 1 en 2. Met UAC2 kunt u sample rates boven 96 kHz naar de DAC sturen.

Open Source

Henry Audio USB DAC 128 mkII is zo uit de doos prima te bedienen. USB-kabel aansluiten, koppelen aan een computer of tablet en spelen maar. Maar er is meer. Børge Strand-Bergesen heeft ervoor gekozen om het ontwerp van de DAC, de broncode en de ontwerpschema’s online te zetten, Open Source dus.

We zien dat er door audio doe-het-zelvers flink op los wordt geblogd en geknutseld in het Noors, Spaans, Italiaans en Engels. Kennelijk heeft Henry Audio hiermee een grote groep gebruikers gevonden die het leuk vinden om aan audio te sleutelen met de Henry Audio DAC als basis. Zo heeft iemand een code geschreven waarmee de DAC 32 bit/384 kHz aankan, en is een project gestart om DSD-implementatie mogelijk te maken. Børge Strand Bergesen doet ook actief mee in de verschillende nieuwsgroepen. Interessante kost voor de doe-het-zelvers onder u!

6 REACTIES