Review Hegel H95 geïntegreerde versterker – met samples

Voordelen

 • Krachtige sound
 • Veel controle
 • Tikkie 'warm' van klank
 • Breed inzetbaar (all-in-one)

Nadelen

 • Tikkie 'warm' van klank
 • Geen Roon-ondersteuning
 • ... of eigen app
 • Geen gebalanceerd ingang(en)
 • Prijs: € 1695

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Hegel is inmiddels een goede bekende bij Alpha. Hun all-in-one modellen presteren vrijwel altijd goed. Zeker op gebied van controle en stabiliteit. Zelfs de meest lastige speakers zijn gewoon aan te sturen met deze wonderdoosjes. Wij pakken deze keer de ‘instapper’ op. De opvolger van de Hegel H90… de Hegel H95… Een slanke versterker met talloze ingangen, inclusief ethernet voor streaming!

  De naamgeving van de nieuwe Hegel H95 wijkt wat af, want als we kijken naar de overige modellen: de Hegel H360 is de H390 geworden. De Hegel H160 is de H190 geworden en de H100 werd de H120. Nu de opvogler van de Hegel H90 die voorheen als H70 en H80 door het leven ging. Toen dus H90. En nu: Hegel H95… Sja… je moet waarschijnlijk onder de 100 blijven om niet in het vaarwater van de H120 te komen! Hoe gaat de opvolger van de H95 dan heten? H96? H98? Anyway… Hegel doet wel vaker maf. De volumeregeling gaat ook tot 99… Je moet geen ocd hebben bij Hegel, want dan gaan er dingen mis, schatten we in.

  Hegel H95

  De Hegel H95 beschikt over een flinke portie voeding. Dat zijn we wel gewend van de Noren. Dat is mede debet aan de controle die we altijd horen bij Hegel. De twee keer 60 watt mag dan krap lijken in vergelijking met anderen: deze watts zijn toch wel een ander verhaal. Net als bij bijvoorbeeld NAIM of NAD.

  Digitaal gezien zien de een AKM dac (AK4490) met een AKM-receiver. We hebben inmiddels goede ervaringen met dac-chips van AKM; erg fijne, muzikale sound. Dat zal nu niet anders zijn, schatten we in. Het dac-board lijkt vernieuwd ten opzichte van de H90. USB wordt afgehandeld door de welbekende Tenor-chip.

  Aan de buitenzijde geen verrassingen. Hegel heeft een zeer herkenbaar uiterlijk. En ook deze H95 voldoet aan het minimalistische beeld van de Noorse fabrikant. Wel opvallend: de aan- en uitknop zit nu onderaan in het midden (bodem) en is geen schakelaar meer zoals we die kenden. Dit is meer een standby knop geworden. Prima natuurlijk.

  Het display is een supergoed afleesbaar oled-display. Heel prettig. Zouden veel fabrikanten een voorbeeld aan kunnen nemen. De linker draaiknop is voor de input, de rechter voor volume. Voor wie op de bank zit: de herziene afstandsbediening is wat kleiner, maar werkt prima. Heel intuïtief.

   
   

  Winkels met Hegel

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Amsterdam, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  9 reacties

  1. Het belangrijkste werd weer ontweken: gapless playback of niet met hificast en/of bubble?

   Roon via Airplay is geen serieus alternatief.

   Hoelang gaat men de klanten nog aan het lijntje houden? Mensen die een apparaat van 5000€ (h390) of 10 000€ (h590) en niet eens degelijk kunnen streamen. Of men reageert niet of krijgt een bot antwoord. Ondertussen vliegen de maanden voorbij en tegen dat Roon werkt is de apparatuur al veroudert.

   En de reviewers doen steeds alsof er niets aan de hand is.

   Speel open kaart en zeg eens welke modellen gapless playback ondersteunen. Bij de H360 lukt dit, maar vooruitspoelen of track skippen lukt niet. Cursor volgt ook niet altijd bij afspelen.

   Modellen zoals h190, h390 en h590 ondersteunen het zeker al niet. Terwijl een ‘goedkope bluesound’
   dit wel probleemloos doet.

   1. De UPNP implementatie van Hegel ondersteunt de functie SetNextAVTransportURI. Hiermee is gapless playback mogelijk. Ik heb zelf een Hegel H90 en gapless playback werkt probleemloos met HifiCast. Ik ga ervan uit dat de Hegel H95 minimaal dezelfde UPNP implementatie heeft als de H90 en dat gapless playback daarom ook op de H95 werkt.

  2. Dank voor de recensie. Ik heb zelf de oudere H160 en denk aan vervanging. De keuze bij Hegel is flink toegenomen. Als ik kijk naar H95, H120 en H190, zijn de H95 en H120 goede alternatieven of is alleen de H190 een waardig opvolger?

  3. In hoeverre presteert of klinkt deze nu beter dan de H90? Ik neem aan dat de H90 er langzaam uit gaat, en dan is hier misschien wel een goede deal te krijgen. Wie weet scheelt dat dan zomaar 500 euro, is dat de H90 waard?

  4. Mag ik de conclusie trekken dat de Hegel H120 een betere optie is, daarvan staat in de review het blauwe balkje van “Weergave” op maximaal. Zit er verschillende DAC’s in of zouden er andere factoren meespelen, voorbeelden hiervan zijn mooi uitgelegd in de Live Stream – Interview Grimm Audio van vandaag.

   1. De H120 is inderdaad wat beter. En de meerprijs is overheen te komen… Vinden wij in ieder geval. Ik weet niet welke dac er in de H120 zit eerlijk gezegd. Denk ook een AKM. Maar de chip zegt lang niet alles.

  Geef een antwoord