Home Review Hegel H590 geïntegreerde versterker

Review Hegel H590 geïntegreerde versterker

10

Voordelen

  • Wat een sound!
  • Ongekende kracht en controle
  • Alles in één doos

Nadelen

  • Geen écht ROON-endpoint
  • Geen eigen app

Prijs: € 9995

Hegel H590

Inleiding

Inhoud

Geïntegreerde versterkers… slecht, toch? Want er wordt een voeding gedeeld. En er is allerhande straling… strooivelden en andere problemen. Kortom: mijden als de pest. Of is het toch wel anders anno 2019? We hebben al wat pareltjes in handen gehad van mooie merken. Denk aan AVM, Hegel of NAIM. Hoe zit het met de latest en greatest: de Hegel H590… Let’s find out.

De Hegel H590 is geïntroduceerd op de High End Munchen 2018. Het enorme beest van de Noren is ene paar maanden daarna richting winkeliers gegaan voor demo’s. Waaronder Chattelin in Den Haag waar wij een demo op een paar Blades hebben bijgewoond.

De Hegel H590 staat boven de welbekende H360. En aangezien de H360 al geen misselijk apparaat is, moet de 590 wel een bruut zijn. En dat is het ook. De H590 is weliswaar niet heel veel groter dan de 360… onder de kap is er wel een fors verschil. Echter: op papier heeft deze niet de cijfers die u zou verwachten. Maar ook hier: schijn bedriegt: er is misschien geen verdubbeld vermogen: de voeding is wel significant groter. En mede daardoor kan de H590 een stuk meer stroom leveren dan de H360… En moet u nagaan: de H360 kan al gemakkelijke en paar serieuze vloerstaanders van stroom voorzien!

DACjes

Tevens veranderd bij de Hegel H590 is het dac-board. Dat is compleet opnieuw ontworpen. Het board is opgebouwd rondom een AKM-chip. Die chip kan zowel PCM als DSD native verwerken. DSD kan via usb aangeleverd worden. MQA is ook ondersteund. Kortom: Tidal aan en gaan met die banaan!

Hegel heeft bij het nieuwe dac-board de clocking en voeding compleet omgegooid ten opzichte van de vorige generatie. Tevens kan ROON gebruikt worden via usb en kan ROON ook het usb volume regelen van de Hegel H590. Helaas is de Hegel H590 voor ROON verder alleen via AirPlay aan te sturen via ethernet. En dus geen officieel ROON endpoint. Dat zou wel een pré zijn, want er is geen native app voor de H590. En via ethernet is alleen het matige Airplay te gebruiken. Ja… dat is gewoon goed hoorbaar. Probeert u maar eens Airplay en daarna UPnP… precies: Airplay klinkt gewoon niet. Spotify Connect is ook een optie… maar ja: ook lossy.

Specjes

Even wat korte specs. Er zijn twee XLR inputs, drie single ended inputs, ethernet, usb, drie keer optisch, coaxiaal en bnc (YES!!). Tevens: BNC uit en twee keer single ended (variabel en fixed). En niet te vergeten: een setje speaker terminals. Phono zit niet ingebouwd.

Onder de kap ligt een gigantische voeding met forse afvlakking. De klasse AB-versterker levert 2 x 300 watt in 8 Ohm, 2 x 570 watt in 4 Ohm en 2 Ohm? Geen idee. Stabiel blijft het wel.

Winkels met Hegel

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

10 REACTIES

  1. Hoi Jaap,

    Dank je wel voor de leuke review. Ik vraag mij af hoe deze hegel presteert t.o.v. een goede streamer/ voorversterker i.c.m. jullie bryston 4b3. Ik kan haast niet geloven dat deze Hegel dat gaat halen namelijk.

    Betreffende de H590, dit is een versterker die duurder is dan ooit de mark levinson 383 was en net zo duur als de top geintegreerde versterkers van Luxman, Accuphase en Mcintosh. En dat zijn stuk voor stuk versterkers die wanneer je ze aanraakt je verliefd word (je weet meteen dat je met een high end product te maken hebt), en dat is in de prijsklasse 10.000,- toch ook wel een belangrijk aspect. De Hegel voelt echter veel goedkoper aan. Ook het draaien aan de knoppen voelt niet solide.

    Tevens is het van Hegel een beetje raar dat ze “roepen” een dampingsfactor van 4000 te hebben?! Volgens mij kan je een dergelijk getal niet als vaste waarde hebben en is deze afhankelijk van de impedantie van de gebruikte luidspreker en de frequentie. Dat de Hegel een lage interne weerstand heeft geloof ik meteen, maar er zijn er meerderen die dat hebben.

    Maar misschien weet jij hoe ze deze dampingsfactor berekenen in het hoge noorden…

    p.s. ik denk dat de kleinere H390 perfect presteert in z’n prijsklasse en het makkelijk op kan nemen tegen de concurrentie, alleen bij 10.000,- Euro zijn er teveel super mooie versterkers.

    • Beste Sebas,

      Vergeet niet dat de Hegel meer is dan een versterker. Er zit een streamer in, (degelijke) dac én een versterker. Dat is anders dan bij de Luxmann, Accuphase, etc.

      Over de vergelijk met een H390: de 590 is écht wel beter overall. Is dat 5000 euro waard? Dat kan alleen een liefhebber zelf bepalen. Ik vond het een serieuze referentie onder all-in-ones.

      Vriendelijke groet,

      Jaap

    • Ik heb de H590 nu een maand spelen op B&W 804 D3 luidsprekers. Ik heb hiervoor zowel een H 360 gehad alsook een accuphase 470 met een chord qutest dac.
      Ik ben echt verbaast door detaillering en kracht die deze hegel met de 804 laat horen. Zeker vergelijkbaar met de accuphase en chord set en veel warmer en gedetailleerder dan de oude H 360. Ik wacht wel op de Roon integratie maar hegel beloofd die dit jaar nog te kunnen leveren. Over smaak van het uiterlijk valt niet te twisten maar bij staat hij op het dressoir en zijn minimalistische uiterlijk spreekt mij juist aan in vergelijking met de toeters en bellen van bijv de luxman of de accuphase. Ik ben dus heel met deze H590

      • Beste Henri,
        Ik heb de H590 nu ook al een tijdje in combinatie met de Focal Sopra1 en ik ben er ook zeer blij mee.
        Klopt het dat je de overstap Sopra1 naar 804d3 hebt gedaan?
        Ik vroeg me af wat zo de verschillen in sound zijn.
        Ze kunnen relatief dicht tegen de wand geplaatst worden en het laag is een stuk beter veronderstel ik.

  2. Ben al jaren zeer tevreden gebruiker van de Hegel versterker (H1 MKIV) in combinatie met de Audio Physic Scorpio’s een heel “punchy” sound.
    Mij valt op dat Hegel maar ook andere producenten van de betere geïntegreerde versterkers steeds meer een DAC meeleveren. Op zich mooi, maar zelf zie ik een betere match met een streamer DAC combinatie. (Aurender, Auralic, noem maar op)
    Daarbij komt dat Hegel vanwege de beperkte streaming opzet je dan toch min of meer aanzet voor een aparte streamer, want naast de beperkte streaming heeft men ook geen goede App. Een extra argument om dan toch maar voor een streamer DAC combinatie te kiezen. Of je moet gaan voor Roon, maar dat is direct een extra apparaat voor de Core. Bovendien wordt er naar mijn mening tamelijk kritiekloos naar Roon gekeken. Het is een ultiem zwaar programma en klinkt per definitie niet beter dan b.v Audirvana.

    Ik zou de betere producenten van geïntegreerde versterkers en dus zeker Hegel toch aanraden naast die DAC integratie ook versterkers zonder een DAC te blijven leveren. En dan niet verwijzen naar de losse voor- en eind componenten. (b.v Moon doet dat heel goed)

    Met de nieuw ingezette strategie van Hegel krijgen ze naar mijn mening een forse dobber met Moon, maar ook andere goede highend geïntegreerde versterkers.
    Want het All-in One idee wat ze met de H390 en H590 nu doen is het net niet. Dan kom je streaming opzet en een App te kort.

    En als je dan toch een goede streamer erbij zet, kies ik denk ik toch voor een DAC in dat apparaat (Lumin, Aurender, Auralic)

    Of zie ik wat over het hoofd ?

  3. Fantastische review en wil twijfelaars gaarne attenderen dat specificaties niets zeggen over hoe het klinkt.

    Als je net zoals ik geen etalage aan apparatuur maar liever een virtueel podium wilt.
    Dan laten de Focal’s Sopra (met deze Hegel) of andere (echt High-end) speakers horen waartoe ze instaat zijn.
    Als je de tijd hebt genomen om de speakers op de juiste plaats (echt belangrijk) neer te zetten.
    Dan kunnen je oren horen (wat de ogen natuurlijk niet zien) waar de muzikanten staan of zitten.

    Sommige zullen zeggen klasse AB geef mij maar…De Hegel heeft A klank en B energie verbruik. Een A klasse gebruikt altijd 600 watt, ongeacht het volume.
    Mijn Quad 606 ook AB mag je niet vergelijken met deze Hegel, maar ik stond paf van het verschil, toen ik de ESL’S 57 had aan gesloten op ‘n andere versterker.
    Cijfers zeggen niets gewoon gaan luisteren, de 10K is niet voor niets.