Home Review Harman Kardon SB 30 soundbar

Review Harman Kardon SB 30 soundbar

0

Nagenoeg iedereen heeft inmiddels een platte tv. Dat kan een gloednieuw oled scherm zijn, of natuurlijk een lcd of plasma-tv. De prijs kan anders zijn en de beeldkwaliteit kan enorm verschillen. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: het geluid is om te huilen. Plat, geen body, hard en detailloos. Een gat in de markt voor luidsprekerfabrikanten. Vandaar de opkomst van zogenaamde soundbars. Wij testen vandaag de SB 30 van Harman Kardon. 

Harman SB-30
Staat netjes, toch? De SB 30 kan zowel aan de muur als op een meubel. Wel even een schakelaartje omzetten voor de juiste equalizer.

Er zitten maar liefst 13 units in de SB 30 soundbar die iets meer dan een meter breed is: 1,16 meter om precies te zijn. Deze 13 units moeten voor een lekkere ruimtelijke ervaring zorgen uit één langwerpige speaker. En de ruimte en vorm van de kamer speelt hierbij geen heel belangrijke rol volgens Harman. Een positief punt, want eerdere soundbars gebruikten reflectie om ruimte te scheppen in de beeldvorming. En dat kan alleen met een perfecte kamer. En die heeft lang niet iedereen.

Uiteraard moeten al die units aangestuurd worden. Dat gebeurt met vier keer een 40 watt versterker en zeven keer een 10 watt versterker; 230 watt in totaal. De losse subwoofer heeft een 20 cm unit die met 100 watt is aangestuurd. Allemaal klasse-D om warmte en efficiëntie optimaal te houden.

Afwerking

De SB 30 van Harman oogt erg netjes. Zelfs vrouwlief meldde dat het een net ogend hifi-apparaat is. En hoewel ze niet moeilijk is met grotere systemen, zegt deze (ongevraagde) mening toch wat. Het is Harman blijkbaar geluk om een alles-in-een soundbar te ontwerpen met een hoge waf; women acceptance factor.

Harman heeft bij de SB 30 twee soorten montage geleverd: voor op een hifi-meubel of tv-meubel én voor aan de muur. Wij hebben de dempende rubbers geplakt en hebben voor de test de SB 30 voor de tv geplaatst op het hifi-meubel. Dit ziet er keurig uit. De subwoofer staat rechts naast ons op een meter of twee afstand. Hij is niet geheel uit zicht, maar dat kan eigenlijk ook niet. Een subwoofer moet wel ruimte hebben om zijn energie kwijt te kunnen. We hebben wat geschoven en hebben bepaald dat om een neutrale werking te krijgen, de SB 230 wel wat ruimte rondom moet hebben.

Aansluiten

Harman SB-30
Drie soorten (eigenlijk twee) inputs: optisch, coaxiaal en analoog. We missen hdmi.

Draadloos betekent doorgaans ellende. Kijk maar eens hoe vaak mensen problemen hebben met een draadloos netwerk. Stotteringen, verbindingsproblemen, traag internet, et cetera. Wij zijn daarom wat sceptisch begonnen met deze test. Maar geheel onterecht. De verbinding is werkelijk perfect. Zet beide apparaten op hetzelfde kanaal en het is klaar. Het lampje op de sub geeft overigens aan of hij verbonden is. Groen is goed, rood is foute boel. Simpel en effectief.

De SB 30 heeft drie soorten inputs: coaxiaal, optisch en analoog. Deze zijn te schakelen op de soundbar zelf, of via de afstandsbediening.Opvallend is dat de hdmi-input mist. Dat vinden we toch altijd jammer bij soundbars. Het is een accessoire voor moderne tv’s met hdmi-inputs. Waarom dan niet gewoon een hdmi-loop? Blu-ray-speler erin en doorlussen naar de tv. Nu moeten de apparaten met hdmi op de tv en gaat het audiosignaal door de tv heen en via optisch of coax weer terug naar de soundbar. Dat kost niet alleen kwaliteit, maar is ook onhandig i.v.m vertragingen wat weer leidt tot lip-sync problemen.

De sound

Wij sluiten in eerste instantie de Harman Kardon SB 30 aan op de spdif-uitgang van de b-DAC van Tentlabs (gemodificeerd door Art Speak). Een lekker schoon, herklokt spdif-signaal. We leggen de soundbar dus onder onze 46-inch Sharp DH77-E lcd-tv waarvan het geluid écht beroerd is, net als van 99 procent van de platte tv’s. Het kan ook niet anders, want er is geen klankkast. De subwoofer van de soundbar-set pluggen we rechts naast ons in het stopcontact, waarna deze direct verbindt op kanaal 1. Dat gaat lekker vlot en gemakkelijk.

Als we even de tv aanzetten en wat zappen langs de kanalen, valt op dat de SB 30 uitstekend met stemmen omgaat. Het is allemaal prima te verstaan en uitstekend gefocusseerd. We lopen wat profielen langs waarmee de soundbar kan werken. Je hebt bepaalde surround-modi die voor meer of minder ruimtelijkheid zorgen én een Dolby-volume profiel dat normaliseert. Wij zijn er al snel achter dat het wel degelijk wat doet, maar hou beide zaken op middenstand. In minimale stand klinkt de bar zeer doosjesachtig en op maximaal is de focussering volledig zoek.

Harman SB-30
Ook op de SB 30 zitten toetsen… de afstandsbediening is handiger.

We zetten een filmpje op: The Dark Knight. Een geweldige film met supergeluid. Lekker dynamische klappen, mooie surround-effecten en ook nog een erg goed verhaal. (Iets wat lang niet altijd meer het geval is vandaag de dag). We gebruiken de optische uitgang van de Playstation 3. We zijn licht verbaasd door de prestaties van de SB 30. Als we even de prestaties van een bioscoop Рof de referentieset Рwegzetten, doet de SB 30 het nieteens heel slecht. De verstaanbaarheid van vocalen is wederom prima en ook op gebied van detaillering is de SB 30 zeker geen middenmoter. De ruimtelijkheid mag echter beter, al komt het niet echt uit het ̩̩n punt. Er is wel degelijk wat lucht in de weergave. We vinden het echter geen vervanging van een surroundsysteem. Ook niet op gebied van dynamiek.

Grote klappen kan de SB 30 wel weergeven, maar soms heeft de soundbar de neiging om wat te comprimeren om de units heel te houden. Grote explosies en bijvoorbeeld aanrijdingen in The Dark Knight kunnen heel wat energie vergen van de versterkers. Onze ‘muziek-luidsprekers’ hebben er ook moeite mee: diepe klappen missen energie en dynamiek. Een echte thuisbioscoop-set kan dat veel krachtiger weergeven. De SB 30 doet zijn best, maar kan toch niet de impact brengen die we gewend zijn. Is het erg? Dat ligt eraan wat je eist van en set. Wij vinden het kijken van een film prima te doen; het is een vrij compleet plaatje met een prettige reproductie van stemmen, maar verwacht geen spektakel.

Muziek… neh

Harman SB-30
Waar kennen we deze afstandsbediening van? We zien dit model regelmatige terug. Maakt niet uit… hij werkt prima.

Tenslotte muziek. Hier gaat de SB 30 volledig de mist in. Het klinkt gewoon echt niet fijn. De muziek komt niet los van de speaker en de subwoofer is te goed hoorbaar, ook na wat aanpassingen. We vinden het op zich ook niet gek. De SB 30 is gemaakt voor ondersteuning van een tv. De soundbar lijkt geoptimaliseerd voor stemmen en film, waarbij vocalen ook belangrijk zijn. De sub kan prima lage klappen weergeven (tot 40 Hz). Muziek is een heel ander spelletje. Daar gaat het om neutraliteit, finesse en lucht in de weergave. Een podium creëren met twee speakers. En dat gaat de SB 30 echt niet goed af.

Conclusie

Wat moeten we nu van de SB 30 maken? Het is een prima partner voor een platte tv. Hij klinkt Рniet geheel verwonderlijk Рv̩̩l beter dan de ingebouwde luidsprekers. Dat mag ook wel met 799 euro. We vinden het echter gevaarlijk om te zeggen dat dit de perfecte partner is voor een tv. Het ligt er heel erg aan wat u verwacht van een geluidssysteem. De SB 30 ziet er erg netjes uit en klinkt zeker goed genoeg voor wie gewoon tv kijkt en af en toe een filmpje kijkt. Speel er geen muziek mee; dat gaat gewoon niet goed. Wilt u een discrete oplossing zonder kabelbende, dan is een soundbar prima. Wilt u ̩cht genieten van film en muziek, kies dan voor een andere oplossing.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 799,00.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Harman Kardon SB 30 soundbar.