Review Harbeth Super HL5plus

Voordelen

 • Heel neutraal en snel
 • Fijn, soepel karakter
 • Voor retrofans een feest om te zien

Nadelen

 • Laagdruk kan beter
 • Laagvervorming idem...
 • Prijs: € 5550 per paar

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Harbeth Super HL5plus

  Harbeth… een naam die bij vele audioliefhebbers wel wat losmaakt. Meestal een vreugdesprongetje aan de linkerzijde in de borstkas. De pure benadering van muziek. De veertig jaar historie. De connectie met studio’s… Het zijn allemaal zaken die liefhebbers kunnen waarderen. Om maar te zwijgen over het handwerk. En natuurlijk: de klank. Wij testen de Super HL5plus. Een forse monitor… Al kunnen we het eigenlijk niet meer over een monitor hebben, gezien de afmetingen. 

  Wie Harbeth noemt, noemt de BBC. Het bedrijf heeft talloze modellen naar de BBC gebracht. En de nieuwe Super HL5plus is – net als vele andere modellen – een voortboorduursel op de HL-Monitor die in 1977 het bedrijf in een stroomversnelling heeft gebracht. Is het dan een vernieuwing van ‘ouwe meuk’? Nee… natuurlijk niet. Harbeth heeft in 40 jaar niet stilgestaan. Er zit decennia research in een nieuwe Harbeth. En dan vooral de drive-units; volgens Harbeth hét element dat voor prestaties zorgt. Al is de kast, crossover en stand natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Maar dat zijn volgens Alan Shaw wel randzaken… het begint allemaal bij de unit.

  Polypropyleen

  Waar vele high-end fabrikanten uitkomen bij ceramics, aluminium, beryllium, diamant of continuüm, gebruikte Harbeth in eerste instantie polypropyleen. Ja… in feite het plastic van shampoo-flessen. Natuurlijk wel wat aangepast. Maar in basis hebben we het over een eenvoudig polymeer. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een geavanceerde variant van polymeer. Ontwerper Alan Shaw noemt het Radial. Wat het precies is, is lastig te achterhalen. Wij komen na wat leeswerk uit bij een composiet van holle glasvezels en polymeer. Wat de verhoudingen zijn, is echter heel lastig te achterhalen. Het zal geheim zijn, gokken we zo.

  Volgens Alan Shaw is het conusmateriaal het geheim achter de natuurlijke en open klank van de Harbeth luidsprekers. Maar niet alleen is het materiaal bijzonder, ook de fabricage: worden polypropyleen conussen gestanst uit vellen, wordt de Radial conus spuitgegoten. De machines en mallen voor dit proces zijn peperduur en het uiteindelijke product veel preciezer en vormvaster.

  Radial is het resultaat van jaren onderzoek met diverse petrochemische bedrijven en universiteiten. Het eerste model dat dit nieuwe materiaal conus gebruikte was de Harbeth Compact 7, op de markt gekomen in 1997. In het geteste 40th Anniversary model wordt een revisie van deze conus gebruikt met de naam ‘Radial2’.

  [nextpage title=”De Super HL5plus”]

  Wij hebben van Audio Ingang een set Harbeth Super HL5plus gekregen als review-exemplaar. Dit is een 40th anniversary-model. Een serie die Harbeth heeft ontwikkeld als viering van hun vierde decennium op deze aardbol. Het moet de consument / liefhebber wegblazen. Dat zijn hun woorden.

  De Super HL5plus is een 3-weg basreflexsysteem. Onderin vinden we een 200mm Radial2 bas/mid-driver. Daarboven een 25mm ‘ferro-cooled’ dome tweeter. En daarboven nog een 20mm supertweeter. Het is een bijzondere set-up. We zien dit niet vaak.

  De impedantie is gemiddeld zo’n 6 Ohm en Harbeth geeft zelf aan dat de speaker eenvoudig aan te sturen is. Zo’n 25 watt moet voldoende zijn om de Super HL5plus muziek te laten spelen. 150 watt is de max om continu van ze te vragen.

  Walnoot

  De kast van de Harbeth is afgewerkt in walnoot. En wat blijkt: het is de enige uitvoering voor de anniversary-editie die we ter test hebben (5550 euro per set, excl statieven…). De afwerking is zonder meer netjes. Maar hoe netjes ook: velen zullen melden dat het gewoon een doosje is… een mooi doosje, maar het is en blijft een rechthoekige doos. En ja: ze hebben gelijk.

  Dat maakt het uiterlijk van de Harbeth wel een beetje love it… hate it. Een van onze buurmannen van Music on Vinyl loopt naar binnen en is direct verliefd. Een andere ‘ganggenoot’ op kantoor vindt het weer 10x niks… Er zit weinig tussenin hebben we het idee.

  Set-up

  We sturen de Harbeth aan met onze Dion Audio-set. Deze bestaat uit een T92 buizen voorversterker, SD60 eindversterker, een Chord Qutest converter en de Alpha Audio PC met JCAT kaarten voor netwerk een usb. Voedingen komen van Sbooster (JCAT netwerk, usb en de Chord-dac). Alle energie is gefilterd. We plaatsen de Harbeth zo’n 90 cm van de achterwand. Kabels komen van Art Speak, Audioquest en Inakustik.

  [nextpage title=”De sound”]

  Wie de Harbeth Super HL5plus ziet, zal wellicht denken: ouderwets. Modderig laag, kleuring…. resonanties… kortom: niet interessant. Maar vergeet het maar!

  Clean

  De Harbeth zet een verrassend schoon en snel plaatje neer. Het laag is strak en goed te volgen – minder vol dan u verwacht – en vooral het midden en hoog is opvallend snel en detailrijk. Dat maakt de speaker uitermate geschikt voor akoestisch en vocaal werk. Fans van hip-hop en elektronische muziek zullen wellicht niet direct naar deze Harbeth grijpen.

  Maar als we onze playlist met onder meer A Perfect Circle, Eels, Steven Wilson en ook een vleugje Gorillaz en Massive Attack laten langs komen, hebben we bijzonder weinig te klagen. We tikken onverstoorbaar door in de weken die we doorbrengen met de Harbeth; het is een trouwe kameraad in onze werkkamer.

  Wat opvalt is dat de Harbeth ook buiten de sweetspot heel prettig speelt. Zit u er tussen dan zit u direct in een bubbel, maar ook buiten dit punt kunt u prima genieten van muziek. Het is niet direct plat en futloos, zoals bij veel luidsprekers wel het geval is. Een heel prettige en belangrijke kracht!

  Metingen

  Natuurlijk hebben we de Harbeth voor onze meetmicrofoon gezet. En wat blijkt… het meet ronduit geweldig! Zowel on-axis als off-axis zien we een keurige grafiek. Uitermate recht en vloeiend. Laagdruk kan wellicht wat beter, maar er valt weinig te klagen vanaf 50 Hz.

  Vervorming

  De vervorming ligt vrijwel over de gehele bandbreedte ruim onder de 0,5%. Alleen in het laag vinden we dat het wat beter kan. Daar duikt hij vanaf zo’n 80 Hz onder de 1%.

  [nextpage title=”Specificaties Harbeth Super HL5plus”]

  Soort luidspreker 3-weg basreflex
  Units 200mm bas/mid, 25mm tweeter, 20mm super-tweeter
  Frequentierespons 40 Hz – 20 kHz +/- 3dB
  Gevoeligheid 86 dB
  Impedantie 6 Ohm
  Minimaal vermogen 25 watt
  Maximaal vermogen 150 watt
  Afmetingen / gewicht 635mm x 322mm x 300mm (hxbxd) / 16 kg
  Prijs 5550 euro per paar

  1 reactie

  1. Inderdaad fantastisch realistisch. Speel zelf met de 40.2 . Was aan twijfelen tussen de 40.2 en de Vienna Acoustics ‘The music”. Doorslag gaf de volstrekt correcte tonaliteit van de Harbeth. Viool, piano, stemmen volstrekt geloofwaardig qua tonaliteit en afbeelding. Beide systemen uitgebreid getest met eigen versterker. Harbeth houden wel van vermogen. Thuis 600/1000 watt aan 8/4 ohm. Laag fenomenaal strak en diep. Midden en hoog zo ‘echt’. Durf het bijna niet te bekennen, maar heb ivm groot orgelwerk een zeer potente en razendsnelle subwoofer toegevoegd, maar die zet pas in onder 25 Hz. Hiermee is de frequentieweergave vrijwel recht. Dit is gemeten door Acoustic Matters, die ook mijn kamer akoestisch heeft aangepast. En geïnspireerd door de Supertweeter van de ‘The Music’ heb ik een set supertweeters toegevoegd die inzetten boven de 18 kHz. het toch al fenomenaal diepe en brede geluidsbeeld van de Harbeth wint hiermee nog meer aan ruimtelijkheid. Eric Clapton Unplugged / Eva Cassidy Nightbird staan er echt. Maar ook het koor van John Rutters Requiem and Five Anthems klinkt ver buiten de fysieke begrenzing van mijn kamer. Sinds de aanschaf van de Harbeth 40.2 is er eindelijk rust. De welbekende ‘audio onrust’ is eindelijk over. Er is nu alleen nog maar genieten van muziek. Mahler 4 opname van Bert van der Wolf klinkt als een droom zo fraai, De enige onrust is echter veroorzaakt door het bijwonen van de waanzinnige 5.1 demonstratie door Bert van der Wolf (Nadac/Mola Mola / 5 x Vivid) Ik droom nu soms over het toevoegen van 3 stuks Harbeth HL5Plus om ook thuis 5.1 te kunnen spelen…….Zucht
   Hoe dan ook ….. Harbeth is the way to go!!

  Geef een antwoord