web analytics

Review Grimm LS1a

Prijs: € 13.000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Metingen

We hebben de Grimm natuurlijk ook gemeten. En de cijfers vallen niet tegen! De respons is opvallend genoeg op de luisterplek gunstiger dan op 1 meter afstand. Op 10 cm laat de Grimm LS1a een bijna rechte lijn zien. Zo kort op de speaker meten, sluit de kamer nagenoeg buiten en laat dus wel een realistisch beeld zien.

Wat bijzonder opvalt, is het enorm snelle impulsgedrag. Volgens Guido Tent – één van de ontwikkelaars – heeft dat te maken met het goede fasegedrag van speaker. We hebben op de luisterplek mét en zonder fase-correctie gemeten en de resultaten spreken voor zich: met meet in ons geval beter.

Dan de vervormingscijfers. Het gros ligt rond de -60dB, wat neer komt op zo’n 0,1%. Sommige delen zakken onder de 0,1. Andere stukken liggen er iets boven. Overall zien we nette cijfesrs. We hebben echter luidsprekers gemeten die beter presteren in het laag. Ook in deze prijsklasse. Echter zijn dat geen systemen met een ‘losse’ subwoofer. Wellicht moeten we hier verder in gaan duiken.

Gerelateerde berichten

Marantz ND8006

Review Marantz ND8006 streamer – dac – cd-speler

Metingen InhoudTitels worden langer en langer nu fabrikanten meer functies in een apparaat gaan fuseren. Maar goed… En Marantz doet daar ook aan mee met de ND8006. Dit is namelijk niet gewoon een streamer. Maar ook een cd-speler én dac. Met volumeregeling. Dus in feite hebben we het over een pre-amp, streamer, cd-speler dac…. Of […]

Xavian XN360

Metingen InhoudWie niet bekend is met het Tsjechische merk Xavian hoeft zich niet te schamen. Het is geen groot merk in Nederland. Echter, om het nu te negeren, zou zonde zijn. De Tsjechische luidsprekerfabrikant heeft kwaliteit in een hoog vaandel staan. Hoe staat het met de crème de la crème van dit merk? De Xavian […]

11 reacties

 1. Jaap, er blijven wat mij betreft twee vragen onbeantwoord; hoe verhoud de Grimm zich tov de Kii, immers heel vergelijkbaar qua concept en, waar zitten nu de verschillen met de grote broer? Het prijsverschil is immers enorm.

     1. Mar dat mag ook wel voor de prijs. De vraag was, hoe verhouden de Kii en de gereviewde Grimm ( dus zonder sub en zonder be tweeter) zich. Daar hebben we het over precies vergelijkbare prijzen. En dan denk ik het antwoord wel deels te weten, het laag van de Kii zal beter zijn, maar wat met midden, hoog?

      1. “Eerlijker en Transparanter”, dat zijn wat mij betreft subjectieve belevingen. Luister en oordeel zelf! De respons van de Kii is net zo vlak als de LS1, het zijn immers alletwee creaties van Bruno. ;-) De beoordeling van de Kii door Jaap is echter gedaan middels een analoge aansluiting (DAC ervoor als bron), en de Ls1 is digitaal aangesloten. Das dus niet helemaal een gelijke waardering. Dat is Jaap nog ff vergeten te melden.

      2. Volgens jou was dat amper merkbaar, toch? Daarbij zegt frequentie respons niets. Fase en snelheid zijn veel belangrijker. Er was destijds ook nog geen Kii Control. Nu wel. En ik heb de LS1 trouwens ook analoog getest en gemeten. Dat kan nu nog niet digitaal.

       Anyway. Beide zijn erg mooie producten. Dat staat buiten kijf. Welke beter is, is grotendeels smaak. En mijn smaak is als redacteur lang niet altijd relevant. Zet ze naast elkaar. Dan weet je direct wat beter bij je past.

Geef een reactie