Home Review Grimm LS1a

Review Grimm LS1a

11

Voordelen

  • Pure weergave...
  • Met veel precisie in plaatsing
  • Uit te breiden
  • En op te waarderen

Nadelen

  • Flexibiliteit in koppelingen
  • Upgraden gaat snel kriebelen :-)

Prijs: € 13

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Muziek!

Het is een opvallende kracht van de LS1-serie. Zowel bij de waanzinnige LS1be als bij de LS1a worden we direct naar de muziek getrokken. Of u dus 36.000 euro voor een LS1be of 13.000 euro voor een setje LS1a betaalt: die kracht bezitten ze beiden. En geloof ons maar: dat heeft niet elke set in deze klasse!

Al moeten we zeggen: we kunnen de subwoofers niet meer missen na het inschakelen: het brengt écht een heel stuk meer ruimte en fundament. Dusdanig dat wij eigenlijk adviseren deze direct erbij te pakken. Al zetten deze de bankrekening wel terug met 3000 euro per kant. Het kan natuurlijk altijd later nog als upgrade erbij komen.

Aandacht

We hebben eerder al aangehaald dat er in het pand waar we zitten allerhande mensen rondlopen die muziek maken en masteren. Opvallend is dat deze ‘professionals’ direct gecharmeerd waren van de LS1a. We hoeven niets te zeggen. Niets te sturen. Het directe commentaar is: “wat een fijne speaker!” Of: “wat een mooie beeldvorming! Enorme precisie!” Uit de mond van mensen die dagelijks met muziek te maken hebben, is dat toch een groot compliment.

En het is spot on. Niemand vraagt naar de techniek. De wattages of de samplingrates. Ze hebben het allemaal over de eerlijkheid en de afwezigheid van een karakter. Precies wat zij belangrijk vinden en waarderen in een product. Kortom: de Grimm LS1a is een weergever die het stokje niet afpakt van de artiest. Het laat de artiest de ster van de show. En zo hoort het.

En de grote broer dan?

Lezers van Alpha Audio weten dat we tot tranen beroerd waren door de Grimm LS1be. We vinden dit oprecht nog één van de mooiste systemen op de markt. De vloei, precisie en puurheid waarmee die speaker kan weergeven is ongekend. Elke noot is weer kippenvel.

Haalt de LS1a dat niveau? Nee… Simpel. En dat kan ook niet. Het zou ook niet eerlijk zijn. Maar wat het wél doet, is de signatuur van de LS1be brengen voor ruim 16.000 euro minder dan de LS1be. En dan hebben we het over de LS1a mét de subwoofers.

En laten we eerlijk zijn: dat… is toch wel een uitermate goede deal! Zeker als u bedenkt dat u voor 19.000 euro – of 13.000 euro zonder subs – een compleet systeem in huis haalt: speakers, versterkers, voorversteker en dac. U hebt alleen nog een bron nodig. Tel dat maar eens op! Wij kunnen oprecht niet zo snel een systeem bedenken dat dit niveau haalt voor hetzelfde geld. Laat dat even inwerken. Conclusie: Grimm zet een uitermate interessant product neer voor het geld… Jep: de kracht van integratie. De kracht van een actief systeem… Potverdorie. Waar zijn we eigenlijk mee bezig met al die losse spullen. We zijn gewoon knettergek!

11 REACTIES

          • Mar dat mag ook wel voor de prijs. De vraag was, hoe verhouden de Kii en de gereviewde Grimm ( dus zonder sub en zonder be tweeter) zich. Daar hebben we het over precies vergelijkbare prijzen. En dan denk ik het antwoord wel deels te weten, het laag van de Kii zal beter zijn, maar wat met midden, hoog?

          • “Eerlijker en Transparanter”, dat zijn wat mij betreft subjectieve belevingen. Luister en oordeel zelf! De respons van de Kii is net zo vlak als de LS1, het zijn immers alletwee creaties van Bruno. 😉 De beoordeling van de Kii door Jaap is echter gedaan middels een analoge aansluiting (DAC ervoor als bron), en de Ls1 is digitaal aangesloten. Das dus niet helemaal een gelijke waardering. Dat is Jaap nog ff vergeten te melden.

          • Volgens jou was dat amper merkbaar, toch? Daarbij zegt frequentie respons niets. Fase en snelheid zijn veel belangrijker. Er was destijds ook nog geen Kii Control. Nu wel. En ik heb de LS1 trouwens ook analoog getest en gemeten. Dat kan nu nog niet digitaal.

            Anyway. Beide zijn erg mooie producten. Dat staat buiten kijf. Welke beter is, is grotendeels smaak. En mijn smaak is als redacteur lang niet altijd relevant. Zet ze naast elkaar. Dan weet je direct wat beter bij je past.

×