web analytics

Review Grimm LS1a

Prijs: € 13.000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

De Set-up

Het is écht een fluitje van een cent om de Grimm LS1a aan te sluiten. In feite koppelt u de twee speakers aan elkaar om een digitaal signaal te kunnen delen. De interface stuurt een signaal naar de master-speaker. En op de interface sluit u de bron aan. Klaar is Kees. Wilt u een subwoofer? Dan gaat er een voedings- en signaalkabel vanuit de LS1 naar de subwoofer. Let er dan wel op dat u de luidspreker op 3-weg zet én de subwoofer goed instelt. In principe moet de sub in neutrale stand goed klinken. Echter: elke ruimte is anders en het kan zomaar zijn dat er meer of minder laagdruk wenselijk is. Dit is via de software in stappen van 0,25dB in te stellen.

Fase en graden

De software van de LS1-serie laat ongelooflijk veel toe. De LS1a gebruikt dezelfde software als de ‘be’. En het biedt dezelfde mogelijkheden. Het voelt dus vrij vertrouwd. Wellicht leuk om te weten: een LS1a is op te waarderen naar een ‘gewone’ LS1 of zelfs een ‘be’. Wij kunnen ons goed voorstellen dat gebruikers uiteindelijk kiezen voor dit (consumentvriendelijke) upgrade-pad.

Wij hebben eigenlijk alles op standaard laten staan. Maar we hebben wél gespeeld met fasecorrectie én correctie voor het indraaien: 30 of 45 graden. Dat is zonder twijfel goed hoorbaar. En ja: de ‘correcties’ maken het geheel gewoon beter. Wij hebben na ons experiment de fasecorrectie gewoon aan gelaten. het resulteert gewoonweg in een schoner en beter gefocusseerd beeld.

Nu kunnen we eindeloos verder gaan praten over nCore versterker-technologie, hoge bitrates, hyperclocks, digitale crossovers en andersoortige ‘specporn’, maar feit is: we drukken op play en er komt muziek uit. CD’s of high-res; het slikt alles. En techniek is bij de Grimm LS1a compleet ondergeschikt. Technologie is bij Grimm een middel om muziek te maken. Zo puur en eerlijk mogelijk. Dat is bij de LS1be zo, en dat is bij de LS1a zo. Dat is al direct duidelijk na de eerste noten. Dus… laten we muziek gaan spelen.

Gerelateerde berichten

Cyenne CY-3100 SE

Review Cyenne CY-3100 SE DAC

De Set-up InhoudCyenne Audio is een gloednieuw merk – opgericht in 2012 – dat door een stel Nederlanders in Taiwan wordt gemaakt. Ja… Nederlandse Taiwanese hifi. Uiteraard heeft produceren in Azië zo zijn voordelen. Denk aan prijs. Maar ook massa. Maar daar zijn we niet in geïnteresseerd. Wij willen vooral weten hoe deze nieuweling zich kan meten met de rest […]

Cambridge Aero 2

Review Cambridge Audio AeroMax 2

De Set-up InhoudWe kennen Cambridge Audio al sinds de Azur-serie (ruim tien jaar dus; het merk bestaat al sinds 1968). En de indruk die het keer op keer achterlaat is: veel waar voor je geld. Degelijk gebouwd. En: focus op de belangrijke zaken. Nu hebben we voor het eerst een set speakers in de luisterruimte: de […]

11 reacties

 1. Jaap, er blijven wat mij betreft twee vragen onbeantwoord; hoe verhoud de Grimm zich tov de Kii, immers heel vergelijkbaar qua concept en, waar zitten nu de verschillen met de grote broer? Het prijsverschil is immers enorm.

     1. Mar dat mag ook wel voor de prijs. De vraag was, hoe verhouden de Kii en de gereviewde Grimm ( dus zonder sub en zonder be tweeter) zich. Daar hebben we het over precies vergelijkbare prijzen. En dan denk ik het antwoord wel deels te weten, het laag van de Kii zal beter zijn, maar wat met midden, hoog?

      1. “Eerlijker en Transparanter”, dat zijn wat mij betreft subjectieve belevingen. Luister en oordeel zelf! De respons van de Kii is net zo vlak als de LS1, het zijn immers alletwee creaties van Bruno. ;-) De beoordeling van de Kii door Jaap is echter gedaan middels een analoge aansluiting (DAC ervoor als bron), en de Ls1 is digitaal aangesloten. Das dus niet helemaal een gelijke waardering. Dat is Jaap nog ff vergeten te melden.

      2. Volgens jou was dat amper merkbaar, toch? Daarbij zegt frequentie respons niets. Fase en snelheid zijn veel belangrijker. Er was destijds ook nog geen Kii Control. Nu wel. En ik heb de LS1 trouwens ook analoog getest en gemeten. Dat kan nu nog niet digitaal.

       Anyway. Beide zijn erg mooie producten. Dat staat buiten kijf. Welke beter is, is grotendeels smaak. En mijn smaak is als redacteur lang niet altijd relevant. Zet ze naast elkaar. Dan weet je direct wat beter bij je past.

Geef een reactie