Home Review Grimm LS1a

Review Grimm LS1a

11

Voordelen

  • Pure weergave...
  • Met veel precisie in plaatsing
  • Uit te breiden
  • En op te waarderen

Nadelen

  • Flexibiliteit in koppelingen
  • Upgraden gaat snel kriebelen :-)

Prijs: € 13

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Met de Grimm LS1be – na bijna precies een jaar – nog vers in het geheugen, krijgen we de gloednieuwe Grimm LS1a in de luisterruimte: een afgeleide van deze wonderschone creatie. Hij heeft dezelfde roots in de pro-audio. Dezelfde filosofie. En dezelfde technologie onder de kap die de ‘be’ zo bijzonder maakt. Echter het prijskaartje is compleet anders. Iets meer ‘down to earth’. Is dit de ultieme ‘Poor man’s Ferrari’? Of wellicht meer toepasselijk: de ‘Pure, Poor man’s Grimm LS1be…’? Let’s find out! 

Het fijne aan het pand waar we nu in gehuisvest zijn, is de synergie tussen muziek opname, bewerking én… muzikanten. We hebben dus toegang tot échte vaklui. Dat leidt niet alleen tot interessante discussies, maar geeft ook de mogelijkheid de kennis in te schakelen bij relevante tests. En aangezien de Grimm LS1a een speaker is met roots in de studio, vinden wij het toch wel interessant om de mening van niet alleen een producer, maar ook van een mastering engineer te vragen. Daarover later meer.

Grimm LSa

Allereerst is het wellicht handig om uit te leggen wat de Grimm LS1a is. In feite is de LS1a een compleet audiosysteem. Een geval van: “Just add a source”. De Grimm LS1a is namelijk een actieve luidspreker mét digitaal crossover én een d/a-converter.

En er zit standaard een interface bij mét volumeregeling. Op de interface is het mogelijk om zowel volume te regelen als de input te wijzigen. Volume gaat met draaien aan de knop en het wisselen van de ingang gaat door de knop in te drukken en dan te draaien. Op de interface zelf zitten ook nog twee extra digitale inputs. Tevens is deze te programmeren voor gebruik met een ir-afstandsbediening.

r zijn in totaal dan 3 AES ingangen (digitaal). Op de speaker is een analoge ingang. Deze zijn wel mono, dus links heeft één input en rechts idem. Wilt u ook met usb werken? Dat kan door een aparte usb-interface aan te schaffen. Deze klinkt trouwens zéér goed. Wie een coaxiale of optische spdif aansluiting zoekt… nope. Niet bij de Grimm.

De LS1a komt standaard zonder subwoofer. Deze is apart aan te schaffen. U hebt wel twee subwoofers nodig. Dus houdt daar rekening mee. Wij hebben met name getest mét subwoofer overigens.

11 REACTIES

          • Mar dat mag ook wel voor de prijs. De vraag was, hoe verhouden de Kii en de gereviewde Grimm ( dus zonder sub en zonder be tweeter) zich. Daar hebben we het over precies vergelijkbare prijzen. En dan denk ik het antwoord wel deels te weten, het laag van de Kii zal beter zijn, maar wat met midden, hoog?

          • “Eerlijker en Transparanter”, dat zijn wat mij betreft subjectieve belevingen. Luister en oordeel zelf! De respons van de Kii is net zo vlak als de LS1, het zijn immers alletwee creaties van Bruno. 😉 De beoordeling van de Kii door Jaap is echter gedaan middels een analoge aansluiting (DAC ervoor als bron), en de Ls1 is digitaal aangesloten. Das dus niet helemaal een gelijke waardering. Dat is Jaap nog ff vergeten te melden.

          • Volgens jou was dat amper merkbaar, toch? Daarbij zegt frequentie respons niets. Fase en snelheid zijn veel belangrijker. Er was destijds ook nog geen Kii Control. Nu wel. En ik heb de LS1 trouwens ook analoog getest en gemeten. Dat kan nu nog niet digitaal.

            Anyway. Beide zijn erg mooie producten. Dat staat buiten kijf. Welke beter is, is grotendeels smaak. En mijn smaak is als redacteur lang niet altijd relevant. Zet ze naast elkaar. Dan weet je direct wat beter bij je past.