Review Grimm Audio UC1 – Ultimate Class

Voordelen

 • Zeer neutrale weergave
 • Veelzijdig
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Bediening kan gemakkelijker
 • Prijs: € 4780

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Waarom testen wij nu weer een studio-converter? Sterker nog: een universele converter die analoog naar digitaal én digitaal naar analoog kan omzetten. Met 1001 manieren om het te schakelen. Wat heeft u – de hifi-liefhebber – hier nu weer aan? Goede vraag. De Grimm UC1 intrigeerde ons; daarom wilden we het graag even bekijken en beluisteren. En we zijn blij dat we het gedaan hebben!

  Er zijn van die apparaten die je aansluit en… het klopt gewoon. Er valt in feite bar weinig over te zeggen, omdat alles gewoon op z’n plek valt. En de Grimm Audio UC1 valt zonder meer in die categorie. Net als de Grimm TPM interlinks, Driade Flow luidsprekerkabel… Isotek filters (het gros) en zo kunnen we nog wel een paar voorbeelden noemen. Maar ja: een review met:

  Dit apparaat klopt…

  … is wat saai natuurlijk. Kortom: we gaan even kijken wat we er nog meer over kunnen vertellen.

  Pre-amp, dac, adc, headphone amp, master clock

  De Grimm Audio UC1 is een Universal Converter. En een headphone amp, pre-amp én master clock. Poe… dat zijn een boel functies in één doosje. Klopt. Maar gelukkig gelooft Grimm niet in prijs-stunten. Het gaat geen koopje van de eeuw aanbieden, om vervolgens her en der te beknibbelen op kwaliteit. Nee. U schaft voor €4000 (ex btw) een compleet product aan wat in feite gewoon alles goed doet.

  Om een idee te geven. Als dac-chip heeft Grimm Audio een AKM 4396VF ingezet. En er zitten er drie in (eentje per stereo-paar). ADC is een prachtige TI PCM4202. Verder zien we natuurlijk een kapje waaronder het befaamde klokkristal met schakeling zit. Dit zorgt zowel thermisch stabiliteit als dat het resonanties tegengaat (het kristal is overigens ingekapseld.

  Op deze foto zien we overigens niet de clock gloeien, maar een heatsink die zijn werk doet. De heatsink zit tussen de shunt regulators en de bodemplaat. Zo is de UC1 passief gekoeld en dus stil.

  Even wat in-en uitgangen

  Let op: dit wordt een hele opsomming. UC staat dan ook voor Universal Converter. Achterop zijn drie sets analoge uitgangen: 1+2, 3+4 en 2nd Out. Deze zijn ook eventueel als multichannel output te gebruiken. Dan is er een usb-ingang voor 10 kanalen. Voorop is nog een HI-Z input (lijn), een headphone uit en een usb-input voor telefoons en laptops.

  Dan zien we achterop nog een analoge ingang, twee AES digitale ingangen, een AES-uitgang én een LS1-control poort. Last but not least: een clock-in en clock-uit. Ow, en een remote-bus.

   

  Als home-dac?

  Nu rijst natuurlijk de vraag: wat hebt u er nu aan om zo’n Zwitsers zakmest thuis neer te zetten? Wij zouden eerder vragen: waarom niet? Dit soort apparaten zijn gemaakt om een ongelooflijk neutrale weergave te realiseren. Zonder ‘opsmuk’ en onnodige kosten. Denk aan een strak kastje of een ultramodern en luxe scherm. In plaats daarvan krijgt u een 1U behuizing (1 unit hoogte in een server-rek, ongeveer 4,5 centimeter) met alleen maar functionele knoppen en een menu waar u als thuisgebruiker één keer dingen instelt om vervolgens niets meer te hoeven doen, behalve volume regelen.

  Het doel van studio-apparatuur is veelal maximale kwaliteit bieden voor een redelijk bedrag. Het focust niet op luxe. Het focust op kwaltieit. En daar valt heel veel voor te zeggen, al zouden wij niet snel een paar sobere studiomonitoren in de woonkamer zetten, omdat het ook in dat soort gevallen ook wel wat wil. Echter is de Grimm UC1 zeker geen onaardig apparaat om naar te kijken. Sterker nog: het ziet er gewoon goed uit. De ‘oortjes’ die wij erop hebben voor rackmount zijn te vervangen voor ‘hifi-oortjes’. En wat er dan overblijft is een strak apparaat wat er best mag zijn.

  Gemak?

  Goed. We gaan straks verder in op hoe de Grimm UC1 klinkt. Spoiler… niet onverdienstelijk… Wat natuurlijk ook belangrijk is: hoe gemakkelijk werkt zo’n studio-converter?

  Het is even wennen in het begin. Mede doordat dit apparaat niet direct focus heeft op de gewone consument. Er zitten studiofuncties in waar u als consument niets aan hebt (en die u waarschijnlijk niet begrijpt). Denk aan een vergelijkfunctie voor twee inputs. Voor studio’s handig, omdat ze soms effecten willen testen. Of wat te denken aan foldbacks en het routeren van in- en outputs? U wilt gewoon een input selecteren en via één output naar buiten gooien… logisch.

  In feite is dat gewoon mogelijk. U kiest via het menu een ‘monitor source’ en kiest een output (veelal analog 1+2, maar u kunt ook nog een andere versterker of set actieve speakers aansturen via analog 3+4. En dan is er nóg een 2nd out). Een bron kiezen kan ook via drukken en draaien aan de volumeknop. Handig.

  De ‘monitor source’ is de bron die u wilt luisteren. In ons geval de ROON streamer. En de output gaat de Bryston in. Het schakelen van de ingang gaat dus gewoon via het menu –> monitor source. Of via drukken / draaien aan de volumeknop. Als u de hoofdtelefoon wilt luisteren kunt u gewoon op de volumeknop drukken en hop: de hoofdtelefoon gaat aan.

  Type product
  D/A-converter
  Ingangen
  • Digitaal BNC
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  Uitgangen
  • Analoog XLR
  • Digitaal BNC
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  384 kHz
  Gewicht
  3.5 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 23 cm
  • Hoogte: 4 cm
   
   

  8 reacties

   1. Wij gebruiken eigenlijk nooit de volumeregeling van ROON. Ook geen volume leveling meer. Het is zeker niet slecht, maar niet zo goed als de volumeregeling van de Pass Labs of in dit geval: de UC1 die het érg mooi doet.

    1. Sorry, heb me niet duidelijk genoeg uitgedrukt. Bij een Roon ready apparaat ‘bedien’ je via Roon interface het volume op het apparaat zelf. Ondersteund de Grimm dit ook? Ik gebruik de volumeregeling van ROON zelf ook niet, wel de compatibiliteit met de ROON ready apparaten daarachter.

  1. Waarom zet je de Mutec er tussen als de grimm zelf al een masterclock heeft?
   Is er een afstandbediening. Wel handig als je hem als voorversterker gebruikt.
   Ben ook nog wel benieuwd hoe hij zich verhoudt tot de Sonnet Morpheus. Die zijn ongeveer even duur dacht ik en voor de hifi liefhebber de zelfde functionaliteit. Dac en preamp

   1. Ik speelde met de AlphaAudioPc. Ik had even geen zin en tijd om extra USB drivers op die pc te installeren. Daarbij fungeerde de Mutec alleen maar als USB-interface. Maar idd… Goede om de Morpheus er eens naast te zetten!

  Geef een antwoord