Review Grimm Audio SQM balanced interlink

Voordelen

 • Klinkt zeer neutraal...
 • En open...
 • En vloeiend

Nadelen

 • Geen...
 • Tenzij je van opsmuk houdt
 • Prijs: € 447

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Grimm SQM

  Inleiding

  Grimm Audio staat vooral bekend om zijn LS1 luidsprekerlijn. We hebben al reviews van deze actieve luidsprekers. Maar wellicht wist u nog niet dat Grimm Audio ook een paar clocks in het productgamma heeft. En recent de MU-1 streamer heeft gelanceerd… en een nieuwe, hoogwaardige interlink. Wij testen deze laatste: de SQM. 

  Grimm Audio is zo’n typisch studiomerk. Tenminste: de roots liggen in de studio. Zeker de clocks zijn gericht op studiogebruik. En de originele LS1 idem. Later is er nog een be-versie, met MFB-woofer en dus een beryllium tweeter, aan toegevoegd. En recent nog een ‘a’ versie voor de iets minder vermogende personen.

  Zéér recent is de MU-1 streaming bridge gelanceerd. Vrijwel tegelijk met deze Grimm Audio SQM interlink. De opvolger van de TPM. En zoals het ‘straight forward’ merken betaamt, zegt de naam wat het is. TPM staat voor Twisted Pair. En SQM staat voor Star Quad. Kortom: de opbouw van de kabel is iets veranderd.

  Master

  Als we de site van Grimm doorlezen, zien we dat de M voor Master staat. Maar dat is wel gek bij de TPR, aangezien R voor reference staat. En doorgaans is de Reference… sja: de referentie. Maar het is wat het is. Bij SQM staat het gehele rijtje dus voor Star Quad Master.

  Een star quad design is volgens Grimm nog beter in staat om magnetische werkingen in de kabel te drukken. Combineer dat met Grimm’s manier om microfonie tegen te gaan – onder meer door gebruik van carbon – en optimale afscherming, er ontstaat een kabel die uitstekend in staat moet zijn om een signaal helder van A naar B te sturen. Of dat ook écht zo is, leest u op de volgende pagina.

   
   

  21 reacties

  1. Vraagje aan Jaap in dit verband.
   Indien je een goed ingespeelde interlink een week of 2 niet gebruikt en dan weer aansluit, is die dan weer meteen op klank?

    1. Hoewel ik heel tevreden ben over de geluidskwaliteit bij mij, hoop ik met een Grimm SQM xlr interlink de huidige hoeveelheid bas, waarvan ik vermoed dat de combinatie van mijn Kef Blade speakers en de NBS Blacklabel xlr interlink daar debet aan is, iets te tempereren.
     De speakers staan zeker niet in een te kleine luisterkamer (10 bij 8 meter) en de akoestiek lijkt me ook prima met een houten balkenplavond en een aantal vloerkleden en de speakers hebben ook veel ruimte (3 meter van de achterwand en opzij ook veel ruimte).
     Wellicht met de SQM’s nog een kleine verbetering realiseren.

    2. Nou ik ben eruit!
     Gisteravond voor een laatste maal intensief naar de Grimm SQM XLR geluisterd. Na ruim 1,5 week was de kabel duidelijk goed ingelopen en klonk hij inmiddels vertrouwd. Al met al een prima presterende kabel die af en toe, naar mijn mening en in mijn setup, wel wat te veel laag en midden/laag ten gehore brengt. Bij sommige nummers, vooral bij complexere elektronische muziek, kon de weeggave daardoor soms “vollopen”. Daarmee wil ik zeggen dat de overige klanken/frequenties soms wat door het laag en middenlaag weggedrukt leken te worden. Anders uitgedrukt, op die momenten een verlies aan detaillering en gelaagdheid.
     Vanmorgen de Chord Music XLR weer aangesloten en even “warm” laten worden. Daarna dezelfde nummers/albums gedraaid als gisteravond. Met name muziek van de Fransman Worakls en de Italiaan Enrico Sanguiliano. Vooral de laatste heeft heel wat lagen en laagjes en klanken en klankjes in zijn album Biomorph gestopt. En die weet de Chord Music toch écht wel beter weer te geven dan de Grimm SQM. Alles klinkt zoals het n.m.m. klinken moet, waarbij ook alles moeiteloos van elkaar te onderscheiden blijft. Van de diepste bassen tot subtiele belletjes.
     Verder zijn bij de Chord zaken als soundstage, imaging etc. ook nog wat beter voor elkaar. De Chord XLR doet zijn naam voor mijn gevoel echt eer aan. Hij klinkt “muzikaler” om maar weer eens die platgetrapte term te hanteren.

       1. Klopt. Het zijn erg kleine nuances. De Sqm is iets warmer dan de tpm. Ik prefereer de tpm op kantoor. Maar thuis de Sqm. Daar is de extra body in het midlaag juist fijn. Beide mag je neutraal noemen gezien het feit dat het om nuances gaat.

      1. Hallo allemaal
       Peacock audio verkoopt Approach interlink , ook een Nederlands merk
       Ze zijn erg goed volgens hem .
       Heb ze zelf ook , (Approach 2) een mooie muzikale interlink, meer kan ik er niet van zeggen
       Kent iemand ze ?
       Misschien kan jaap er eens een set van testen ?

     1. Je vergelijkt appels met peren, de Chord is ongeveer 10 keer duurder dan de Grimm. Alle waar naar zijn geld. Je vergelijkt een Fiat 500 ook niet met een BMW uit de 7 serie. Het zou opmerkelijk zijn als de Grimm beter zou zijn.

    3. Dag Jaap
     Wel eens gehoord van het Nederlandse interlink merk Approach ?
     Peacock audio verkoopt ze en volgens hem zijn ze heeeel erg goed
     Misschien iets voor een review ?
     Ik heb de approach 2 en dat bevalt uitstekend
     Gr
     Ben

  2. Een korte tussentijdse update over mijn Grim SQM XLR test.
   Wat blijft inspelen toch een bijzondere ervaring! Je zou er een tijdje niet naar moeten luisteren maar ja…, Ik hoorde o.m. veel “wit” hoog en nauwelijks laag en midden-laag. Wél veel details trouwens!

   Maar die fase ben ik nu gelukkig door en na een dag of 5 en vele speeluren verder zal de SQM nu wel aardig zijn ingelopen. En met wat ik nu hoor ben ik zondemeer tevreden. Het klinkt in alle opzichten gewoon helemaal prima!
   Ben erg benieuwd naar mijn conclusie als straks onze standaard Chord Music XLR weer is teruggeplaatst. Maar daarmee wil ik nog 1 tot 1,5 week wachten!

  3. Ik ben ook zeer benieuwd naar de Grimm SQM XLR interlink. Jouw posting kan daar nog wat richting aan geven.
   Bij mij zou een NBS Black Label XLR (tussen een MBL 5011 voorversterker en een Hegel H30 eindversterker) de competitie moeten aangaan. Ook ietsjes duurder dan de Grimm SQM :-).

  4. Inmiddels zoveel positieve geluiden gelezen over deze kabel dat hij binnenkort bij mij armpje mag drukken met een Chord Music XLR. Zou natuurlijk lachen zijn als hij beter klinkt dan een bijna 14x duurdere kabel!
   Zal mijn ervaring tzt hier posten.

     1. Hallo allemaal
      Peacock audio verkoopt Approach interlink , ook een Nederlands merk
      Ze zijn erg goed volgens hem .
      Heb ze zelf ook , (Approach 2) een mooie muzikale interlink, meer kan ik er niet van zeggen
      Kent iemand ze ?
      Misschien kan jaap er eens een set van testen ?

  Geef een antwoord