web analytics

Review Grimm Audio MU1

Voordelen

 • Klinkt fantastisch neutraal
 • ... en stressloos
 • Veelzijdig

Nadelen

 • Software hier en daar quirky
 • Prijzig apparaat
 • Prijs: € 10000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App - Software
  Weergave
  Prijs
  Grimm Audio MU1

  De sound of...

  Inhoud

  De sound van de Grimm MU1 is … heel lastig te beschrijven eerlijk gezegd. We hebben uitgebreid de Metrum Acoustics Ambre naast de MU1 beluisterd. En op het eerste gehoor lijkt er heel weinig verschil te zijn. Maar dat is wel een beetje bedrog, want keer op keer horen we dezelfde zaken terugkomen: neutraliteit, extra resolutie en vooral: meer ruimte.

  Wie serieus gaan luisteren en niet alleen op klankkleur let, maar ook op beleving, lucht en ‘echtheid’, zal vrij snel merken dat daar de unieke eigenschap van de Grimm Audio MU1 schuilt.

  En na een paar dagen valt op hoe gemakkelijk de Grimm Audio MU1 speelt. Alles komt soepel, natuurlijk en in de juiste verhoudingen door de Focals. Het geheel is stressloos… Als we vervolgens wat heen en weer schakelen, merken we dat we minder moe worden van de MU1. En natuurlijk gaat dit om kleinigheden, want eerlijk: de Ambre is een parel binnen zijn prijsklasse. Maar feit is: de Grimm Audio MU1 gaat een stap verder. En dat moet ook: hij kost ongeveer acht keer meer.

  Akoestiek

  Even terug naar de beleving. We hebben een selectie van testnummers gepakt. Een mix van pop, klassiek, live en studio. Het valt op dat de Grimm MU1 keer op keer laat horen hoe de track is opgenomen. Live klinkt live. Inclusief de ruimte, akoestiek van de zaak, publiek en de energie die daarbij hoort. Dat is echt knap, want met name de energie zorgt ervoor dat een stuk aan komt. We kunnen Steven Wilson live in de Royal Albert Hall maar moeilijk uitzetten. We horen gewoon de Royal Albert Hall. Geweldige ervaring. Deze laatste bits eruit trekken en mede daardoor de energie en het gevoel overbrengen is een kunst… een kunst die maar weinig fabrikanten beheersen.

  Tijd voor wat pianowerkt. We beginnen met een stuk van Jeroen van Veen. De serie van Einaudi: Waves. De Ambre zet het geheel keurig neer. Precies zoals we kennen van onze set. Neutraal, luchtig, snel… Dan tijd voor de Grimm Audio MU1. Ja: die zet daar toch nog wel wat extra’s bovenop. Met name de extra harmonischen die horen bij de aanslag en naklank van een noot horen we mooier en natuurlijker door de Sopra’s. Het maakt de aanslag en klank écht…. en dat met het grootste gemak.

  Ook valt een stuk scherpte in de hogere octaven weg. Dit maakt het dat naklank niet meer ‘rafelig’ is (ringing), maar juist heel soepel. Al moeten we zeggen dat rafelig wellicht wat overdreven is. Op dit niveau gaat het om nuances. Maar wel nuances die voor extra beleving zorgen. En bij muziek gaat het om beleving, nietwaar?

  Als we er zo over nadenken, weet wellicht de Grimm Audio MU1 de essentie van de muziek beter te raken. De kern… de ziel… de emotie. Mogen we dat subtiel noemen? Nee… eigenlijk niet.

  Alle bronnen

  We hebben kort ook de inputs getest. We koppelen de Ambre via AES aan de MU1 en een Sony 810 blu-ray speler via spdif aan de Grimm-hub. We spelen vervolgens een paar tracks via de MU1 en vergelijken dat met een directe koppeling met de Pavane-dac. En verdomd… we horen via de MU1 de kwaliteit van… jawel: de MU1 terug. Ook de Sony klinkt aanzienlijk beter via de MU1 dan direct via de converter. Dat is écht knap en laat zien dat deze stelling van Grimm geen marketing is. Het is gewoon direct hoorbaar dat de FLL-klok en upsampler gewoon werken.

  7 reacties

  1. Netwerk: zo te zien alleen Roon. Geen DLNA.
   Output: alleen de klassiekers AES/EBU en SPDIF, geen USB DAC mogelijk!

   Volgens de manual wordt er in Music View Artist , Song title, Album afgebeeld
   Dat zijn wel bitter weinig tags.
   Als dat ook voor de local playback geldt dan is dat amper bruikbaar voor een goede navigatie.

   Het oogt allemaal wel heel erg beperkt voor een 2019 apparaat.

   1. Als je een high-end luisteraar bent dan heb je al een roon investering gedaan. De mu1 is hier al helemaal omheen gebouwd. Dus het opzoeken en afspelen is van hetzelfde makkelijke kaliber. Echter de bevestiging van Roon waarop Grimm doorborduurt is fenominaal. Heb jij al veel geld in je audio-set gestoken en denk je dat je het beste geluid hebt? zet er de grimm tussen. Elke dac is aan te sluiten via een verloopkabeltje en je dac speelt dan ook de sterren van de hemel dmv. de speciale upsampling en de grimm-klok. En heb je Lang Lang al eens de campanella horen spelen met de MU1 in je eigen systeem? Kom hem gewoon even gratis lenen bij bv. Lexicom multimedia. Geen garantie dat je daarna nog denkt dat je de perfecte set hebt staan zonder de MU1.

  Geef een antwoord