Home Review Grimm Audio MU1

Review Grimm Audio MU1

7

Voordelen

  • Klinkt fantastisch neutraal
  • ... en stressloos
  • Veelzijdig

Nadelen

  • Software hier en daar quirky
  • Prijzig apparaat

Prijs: € 10000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
App - Software
Weergave
Prijs
Grimm Audio MU1

Inleiding

Er zijn van die apparaten die lastig in een hokje te plaatsen zijn. De Grimm Audio MU1 is zeker zo’n apparaat. Want is het een streamer? Nee. Is het een server? Nee. Is het een hub? In zekere zin. Maar meer is het alles: het is een streamer, Roon-server én een digitale hub… Kortom: een veelzijdig apparaat! En een boeiend platform om mee door te gaan. 

Vorig jaar hebben we van de Grimm Audio MU1 een prototype gezien en later ook gehoord. De eerste indruk was al erg goed. Niet alleen ziet het apparaat er prachtig uit: hij klonk – klinkt – daarbij erg prettig: groot, precies, vloeiend. Natuurlijk waren alle demo’s op Grimm LS1 luidsprekers. Kortom: een écht oordeel hebben we destijds niet kunnen geven. Maar nu wel, want we hebben de MU1 in onze eigen set kunnen testen. Over de prestaties later meer… eerst een overzicht wat wat deze ‘hub’ allemaal kan!

Magisch klokje

Zoals het klokje thuis tikt… In dit geval wellicht: zoals het klokje bij Grimm tikt… Grimm heeft natuurlijk een naam hoog te houden als het gaat om het klokken van een digitaal signaal. de CC1 is een voorbeeld. De CC2 is de ietwat uitgeklede versie. Maar deze klokjes worden niet voor niets in veel studio’s gebruikt. Ze zijn uitermate precies.

De MU1 beschikt over een nieuw soort klok die een FLL functie heeft meegekregen. FLL staat voor Frequency Locked Loop. De klok kan locken op de inkomende frequentie als je bijvoorbeeld een spdif-ingang kiest. De methode lijkt op PLL, maar zorgt volgens Grimm voor nog minder jitter. Uiteraard verwerkt vervolgens de resampler ook het signaal nog een keer om het resultaat nog verder te verbeteren. Grimm meldt dat de MU1 zelfs een tv-output of een goedkope cd-speler op die manier tot een zeer hoog niveau kan tillen.

We hebben het al even gehad over de resampler / up- / oversampler. Nu heeft Eelco Grimm de werking redelijk uitgebreid uitgelegd in ons interview in Eindhoven. Deze video kunt u hier zien. Kort samengevat, gaan alle digitale muziekstromen door de upsampler. Deze speciale upsampler maakt er 24 bit / 192 kHz, of 176.4 kHz van. Vervolgens wordt dit signaal – superstrak geklokt – naar buiten gestuurd richting de d/a-converter.

Het voordeel van deze manier van verwerken en uitsturen, is dat de converter minder hoeft te rekenen aan het signaal. Want ondanks wat sommige mensen denken, werken de meeste dacs niet met 16 of 24 bits. Vrijwel elke converter heeft een eigen format intern waarmee het werkt. Dat kan 1 bit met een ultrahoge frequentie zijn, maar ook 4, 5 of wellicht 6 bits met een hoge samplingrate. Oftewel: de dac moet een inkomende stroom data verwerken om het geschikt te maken voor d/a-conversie. Door alvast een hoge samplingrate aan te bieden, hoeft de dac minder hard te rekenen en worden er uiteindelijk minder afrondingsfouten gemaakt.

Voorwaarde is wel dat het voorwerk uitermate precies gebeurt. En daar heeft Grimm wel voor gezorgd. De FPGA waarin de upsamplingsoftware zit, is een uitermate krachtig model, zo meldt Grimm Audio.

Uit én Ingangen

Natuurlijk heeft de Grimm Audio MU1 een aantal uitgangen. We zien twee keer AES uit én een speciale LS1 uitgang. Die laatste is uiteraard voor de LS1-serie van Grimm. Het feit dat er twee AES-uitgangen zijn, heeft te maken met een update voor surround in de toekomst. Dan is er nog een aantal ingangen: AES, Spdif, optisch, twee maal usb (storage) én een tuner-input. Juist: radio. Het mooie aan de ingangen, is dus dat ze kunnen genieten van de extreem precieze klok én de upsampler n de Grimm Audio MU1. Of het werkt, leest u verderop.

7 REACTIES

  1. Netwerk: zo te zien alleen Roon. Geen DLNA.
    Output: alleen de klassiekers AES/EBU en SPDIF, geen USB DAC mogelijk!

    Volgens de manual wordt er in Music View Artist , Song title, Album afgebeeld
    Dat zijn wel bitter weinig tags.
    Als dat ook voor de local playback geldt dan is dat amper bruikbaar voor een goede navigatie.

    Het oogt allemaal wel heel erg beperkt voor een 2019 apparaat.

×