web analytics

Review Graham Slee Majestic Dac – Proprius Mono Amplifier

Voordelen

 • Fijne weergave
 • Veelzijdigheid
 • Klein

Nadelen

 • Kan niet uitgeschakeld worden
 • Usb tot 24/48kHz (Majestic)
 • Prijs: € 3300

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Graham Slee

  Luisteren

  We luisteren naar Thelonius Monk met zijn classic “Monks Dream” en horen een erg mooie weergave. Ja, een mooie weergave, we durven zelfs stellen een ‘muzikale’ weergave. O jee, wat een dooddoeners allemaal. Maar er gebeurt echt wel iets als we na enkele weken de Bryston vervangen door deze kleine doosjes. Het mag allemaal wat losser en speelser en laat dit nu net goed passen bij deze muziek. Het swingt dat het niet meer normaal is. De saxofoon rechts en de ritmesectie links zijn mooi van elkaar te onderscheiden. De soundstage is ruim en het geheel komt behoorlijk los van de luidsprekers.

  Ook bij vocaal werk gaat het uitstekend want stemmen krijgen wat meer menselijkheid. Op “For my Crimes” van Marissa Nadler horen we la Nadlers stem nadrukkelijker natrillen en snijdt de stem dieper in onze ziel. Scherp wordt het nooit en details komen mooi door. Instrumenten krijgen een warme gloed en klinken minder steriel dan door de Bryston. Alles klinkt wat ronder en voller maar met voldoende definitie.

  Bij elektronische muziek merken we dat het laag wat voller klinkt dan bij de Bryston. Dit lijkt ons een bewuste keuze van Graham Slee. Hierdoor klinken de beats af en toe iets minder strak. De soundscapes zitten echter vol detail en complexe structuren worden helder weergegeven. “Bricolage”, het debuut van Amon Tobin, kennen we inmiddels al meer dan twintig jaar maar we hebben zelden zo goed het karakter van het album horen doorkomen.

  Voor wie

  Het is gedurfd dat Graham Slee niet uitpakt met de hoogste specs of meeste watts maar daarentegen bewust kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De dac in de Majestic lijkt te gaan voor maximale klankwinst i.p.v. ultieme resolutie. Bij de Proprius monoblokjes is niet de hoeveelheid watts van belang maar die allesbepalende eerste watt. Ze kunnen best luid spelen zonder vervorming maar ze dienen vooral om gevoel en nuance in de weergave te injecteren.

  Graham Slee maakt het zich wel niet gemakkelijk met deze atypische doosjes. De eerder bescheiden afmetingen wijken af van de norm en enkele functies lijken op het eerste zicht wat vreemd. Maar laat dat u niet afschrikken. De kans bestaat immers dat u, net als ons, begeestert wordt door hun innemende weergave. Ze zullen waarschijnlijk niet iedereen aanspreken maar wie de moeite doet om een beetje ‘out of the box’ te denken zal versteld staan van de mogelijkheden en vooral de geleverde geluidskwaliteit. Het is niet voor niets dat Graham Slee een bijzonder trouwe aanhang heeft.

  Gerelateerde berichten

  Review Sennheiser HDVD 800

  Luisteren Inhoud 1. Inleiding2. What’s in a name?3. Luisteren4. Dare to be differentReactiesSennheiser heeft een paar jaar terug – in 2009 – de HD800 op de markt gezet. Een prachtige koptelefoon. Maar zonder ‘partner’ om hem aan te sturen. En zoals dat vaak gaat in het leven: met z’n tweeën kan je meer dan alleen. […]

  Apple Music

  Review Apple Music

  Luisteren Inhoud 1. Inleiding2. What’s in a name?3. Luisteren4. Dare to be differentReactiesOp 30 juni heeft Apple zijn kersverse online muziekdienst vrijgegeven. We zijn benieuwd wat Apple Music allemaal te bieden heeft en installeren de nieuwste update op onze iPhone. Post navigationTerug naar: Inleiding

  Geef een reactie