web analytics

Review Graham Slee Majestic Dac – Proprius Mono Amplifier

Voordelen

 • Fijne weergave
 • Veelzijdigheid
 • Klein

Nadelen

 • Kan niet uitgeschakeld worden
 • Usb tot 24/48kHz (Majestic)
 • Prijs: € 3300

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Graham Slee

  Inleiding

  We krijgen van importeur Simply Audio de vraag om een setje te testen van het Britse Graham Slee en zijn onmiddellijk enthousiast omdat we al vaak goeie dingen gehoord en gelezen hebben over dit merk. Een tweede reden om in te gaan op hun vraag is dat we dit merk bij Alpha-Audio niet eerder getest hebben. Enerzijds houden we het zo boeiend en afwisselend voor onze lezers en anderzijds biedt het ons de kans om een nieuw merk onder de loep te nemen. Dubbele winst dus.

  Omdat de focus bij Alpha-Audio op digitaal ligt, bekijken we vandaag de Majestic Dac met volumeregeling in combinatie met de Proprius Mono Amplifier, een paar kleine maar fijne eindtrapjes. In totaal maakt dit drie kleine doosjes die allerlei bijzondere eigenschappen bezitten. U zal namelijk merken dat Graham Slee, met hun BBC achtergrond, de zaken net wat anders aanpakt dan we gewoon zijn.

  Graham Slee, inmiddels 20 jaar jong, heeft bijvoorbeeld niet de middelen om gigantische mediacampagnes te lanceren maar moet het hebben van hun “mouth to mouth” aanpak waarbij tevreden klanten nieuwe potentiële klanten overtuigen. En ook vernieuwen om te vernieuwen doet deze firma niet. Beide componenten staan al enkele jaren in de catalogus en worden enkel bijgeschaaft indien er verbetering mogelijk is.

  Uiterlijk

  De Majestic Dac heeft vooraan een volumeknop met handige vermelding van het output level. Daarnaast zijn er nog drie schakelaars om respectievelijk de usb input en analoge input in te schakelen en het digitale domein uit te schakelen. Achteraan vinden we drie coaxiale, drie optische en 1 usb aansluiting. Ruim voldoende om al uw digitale bronnen op aan te sluiten. Daarnaast is er nog een analoge input om eventueel één van hun uitstekende phono-stages op aan te sluiten. Een single-ended en een gebalanceerde (TRS) output sluiten het rijtje af.

  De Proprius eindversterkers hebben vooraan elk ook een volumeknop waardoor we ze rechtstreeks en gebalanceerd op de Metrum Acoustic Onyx Dac kunnen aansluiten! Lekker compact! Achteraan vinden we een gebalanceerde in- en output en een set luidsprekeraansluitingen. Er is geen afstandsbediening, hebben we ook niet bij de Bryston, maar dat vinden we geen nadeel want zo laten we het volume langer op dezelfde positie staan. En af en toe eens uit de luie zetel komen is levensnoodzakelijk voor de bloedcirculatie.

  Innerlijk

  Binnenin de Majestic zit een degelijke Wolfson dac die via coax 192khz haalt. Usb input is een speciaal geval want die is beperkt tot 24bit/48khz (een usb 1.1 standaard. Voordeel is dat er geen drivers nodig zijn). Dat zien we niet vaak meer. En het heeft wat wenkbrauwen doen fronsen.

  Graham Slee kiest er bewust voor om de dac zo goed mogelijk te doen klinken i.p.v. louter hoge sampling rates af te leveren. Toch kan het een struikelblok zijn als u veel muziekbestanden heeft met een hogere resolutie.

  De Proprius mono versterkers zijn volledig dual mono opgebouwd met discrete componenten en spelen dus volwaardig gebalanceerd. Elke versterker heeft een aparte voeding en hoewel u misschien denkt dat het om klasse D gaat is het wel degelijk good old klasse A/B met de volle 25 watt in 8ohm en 45 watt in 4 ohm. Cijfers die we eerder bij buizenversterkers zien maar die ruim voldoende waren om bijzonder luid te spelen zonder vervorming.

  De meegeleverde Librian kabels zorgen voor een gebalanceerde verbinding via de XLR van de Proprius naar de minder voorkomende TRS aansluiting op de Majestic. Opvallend is dat alle toestellen van Graham Slee niet in standby of uitgeschakeld kunnen worden.

  Gerelateerde berichten

  AYON NW-T SIGMA

  Review Ayon Sigma en NW-T DSD

  Inleiding InhoudDe trouwe Alpha-Audio lezer zal weten dat wij gecharmeerd zijn van Zwitserse audio. Dat er in buurland Oostenrijk ook interessante merken bestaan weten we wel, alleen hebben we er nog niet veel kunnen testen. We zijn dan ook blij dat we van het Oostenrijkse AYON een netwerk-transport (streaming bridge) en DAC kunnen beluisteren.  

  Review NuForce DDA120

  Inleiding InhoudEen klein, elegant kastje met slechts één knop op het front. Aan de achterzijde een tweetal speaker-terminals, analoog in, coax in, twee keer optisch in en usb-in. Welkom bij NuForce’s visie op moderne hifi: we testen de DDA120.

  Geef een reactie