Review Gato DIA-250S geïntegreerde versterker – DAC

Voordelen

 • Zeer fraai design
 • Zeer compleet
 • Streamingmodule als optie

Nadelen

 • DAC kan verfijnder
 • Prijs: € 2500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  GATO DIA 250

  Inleiding

  Inhoud

  Onlangs hadden we de Gato AMP-150 op de testbank van Alpha-Audio. We waren zeer onder de indruk van deze fraaie versterker. Van hetzelfde merk hebben we nu de GATO DIA-250S klaarstaan; een geïntegreerde versterker met DAC. We zijn benieuwd hoe deze presteert, U ook?

  Voor een beschrijving van het merk en de opbouw van de productielijn verwijzen we naar eerdergenoemde review van de Gato AMP-150. De Gato DIA-250S verschilt qua versterker-topologie nogal van de AMP-150. De 250 is een klasse D-versterker terwijl de AMP-150 een klasse AB-techniek onder de kap heeft. Laatstgenoemde is geheel analoog opgebouwd, de DIA-250S is een all in one met een DAC en een optioneel verkrijgbare netwerkmodule. En dan de prijs; de hier geteste DIA-250S kost € 2.500 euro, de AMP-150 is € 4.000.

  De Gato DIA-250S heeft een indrukwekkende hoeveelheid in- en uitgangen: Analoog XLR in en uit, 2 analoge ingangen (RCA), 1 RCA analoge uitgang en dan het DAC-board met USB, coaxiaal en optisch en aptX Bluetooth. Voor elk kanaal is er 1 set luidsprekerterminals. In plaats van twee draaiknoppen aan de zijkant en een ‘klokje’ in het midden, heeft de DIA-250S een grote centrale draaiknop, een display met grote LED-lampjes en twee knoppen voor standby en bronkeuze.

  In de DIA-serie biedt Gato een nog krachtiger versterker aan van 400W; deze is dan ook niet verrassend de DIA-400S genaamd.

  Network Player Module

  Voor een meerprijs van € 500 kunt u een ROON netwerkmodule erbij krijgen… of u bestelt direct de NPM-versie natuurlijk. U krijgt dan een ethernet-poort en een extra wifi-antenne achterop. Hiermee wordt uw Gato DIA-250S een streamer die, naast de gebruikelijke streamingdiensten, ook als Roon endpoint kan dienen. En het werkt met met DLNA UpNL-protocol. Een zeer veelzijdige optie dus; ook mooi is dat het achterpaneel van de versterker geheel wordt vervangen waardoor het er bijzonder netjes uitziet.

   
   

  2 reacties

  1. Dank voor uw reactie. De review is een stuk genuanceerder. We vinden de DAC in vergelijking met de andere componenten in deze versterker minder verfijnd. Met de DAC-chip is niks mis, maar met een goede implementatie (voeding, klok) kan het qua soundstage en detaillering beter. Dat we het vergelijken met een Metrum Pavane heeft niet zozeer te maken met de prijs maar met het feit dat dit onze referentie-DAC was ten tijde van het schrijven van de review. Het gaat dus niet om winnen maar om de verschillen te duiden.

   Dat een geïntegreerde versterker met DAC ook verfijnd kan klinken bewijst bijvoorbeeld de Burson Conductor, die ongeveer hetzelfde is geprijsd als deze Gato.
   Gefeliciteerd met deze Gato, het is in vele opzichten een prachtig toestel.

  2. Ik heb sinds kort deze versterker gekocht. Ik vind dat de DAC die er in zit uitstekend. Wat ik onjuist vind aan jullie recensie is dat de interne DAC van de 250S wordt vergeleken met een Metrum Pavane DAC. De Pavane is alleen al 2x keer zo duur als de 250S inclusief DAC. Dan wint de Pavane altijd natuurlijk.

  Geef een antwoord