Review Focal Utopia hoofdtelefoon

Voordelen

 • Prachtig gemaakt
 • Sublieme weergave
 • Comfort
 • Uniek...

Nadelen

 • Uitrusting mager
 • Prijs is vrij extreem
 • Prijs: € 4000

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Uitrusting
  Prijs
  Focal Utopia

  Utopie?

  We kunnen heel kort zijn: de Focal Utopia is met afstand de fraaiste hoofdtelefoon die we in handen hebben gehad. Zowel op gebied van bouwkwaliteit als op gebied van weergave. We waren even in de ‘angst’ dat de 40mm beryllium driver wat fel en aggressief zou spelen. Immers: beryllium is kneiterhard (wel wat broos trouwens… niet aankomen!). En onze ervaring met de eerste beryllium-tweeters van de Fransen was niet zo positief.

  Deze 40mm unit is echter compleet vrij van stress en aggressiviteit. Sterker nog: de unit komt rustiger over dan de 40mm aluminium variant in de Elear. De stille passages zijn nog stiller. En de dynamiek wordt met nog meer rust en controle gevolgd. Als je denkt dat het niet beter kan… stopt het ooit?

  Wat zien we verder? De unit zit in een open behuizing. Houdt daar wel rekening mee, want wat u hoort, hoort uw omgeving ook. Echter gaan we er vanuit dat gebruikers deze Utopia lekker thuis gebruiken. Verder zien we een frame van (deels) carbon. Een lederen hoofdband, van lammetjes. En wederom lamsleer voor de oorkussens. De kabel is te vervangen en klikt vast met een bajonet-sluiting. De plug is 6,35mm. We zien geen andere kabel meegeleverd. Dat is wel jammer, want de kabel is lang, zwaar en wat onhandig. En voor 4000 euro verwachting wij toch wel twee kabels: een korte en een lange… Het gewicht van de Focal Utopia komt in totaal – zonder kabel – op 490 gram.

   
   

  Winkels met Focal HP

  Hooikade 13
  2627 Delft, Zuid Holland, NL

  3 reacties

   1. Dat vind ik eerlijk gezegd niet heel gek voor een handgemaakte hoofdtelefoon. Al is een grote afwijking niet netjes natuurlijk. Zeker in deze klasse. Punt is dan wel: is het hoorbaar en presteert hij écht slechter?
    Daarbij: we hebben veel luidsprekers gemeten. En ook die wijken af onderling. En sommigen niet zo’n beetje ook. Vandaar dat een degelijk merk ook een paartje matcht in de fabriek.

    Hier heeft innerfidelity de Utopia nog uit tot één van de beste ter wereld: http://www.innerfidelity.com/content/worlds-best-headphone-focal-utopia

  Geef een antwoord