web analytics

Review Focal Stellia Hoofdtelefoon

Voordelen

 • Waanzinnig mooi gemaakt
 • Klinkt opvallend in balans
 • Balanced en unbalanced

Nadelen

 • Utopia meet nog wat beter
 • Prijs: € 2999

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Focal Stellia

  Inleiding

  De lezer zal het niet ontgaan zijn dat we graag gebruik maken van Focal luidsprekers. Zowel de hoofdtelefoons als de luidsprekers vallen hier wel in de smaak. Al staan natuurlijk niet alle modellen in de Top-3. De Utopia echter… beauty. Toen we hoorden dat Focal een gesloten versie van de Utopia ging lanceren, konden we niet wachten. Nu hebben we hem op het hoofd… hoe klinkt hij? Lees verder! 

  Focal maakt veel meer dan alleen maar vloerstaanders en monitors. Het Franse merk maakt tevens (high-end) car audio, studio-monitors en natuurlijk: hoofdtelefoons. En niet geheel onsuccesvol (understatement). De hoofdtelefoonbranche gaat als een speer als we de importeur moeten geloven.

  Cocoonen

  De start van dit succes ligt rond de introductie van de Elear en de Utopia. De Clear schijnt nog veel beter te lopen dan de Elear. En verrassend genoeg loopt de Utopia ook helemaal niet slecht (en dat met een prijskaartje van 4000 euro…). De introductie van de gesloten Stellia is dan ook geen gekke stap. Immers: er zijn genoeg gebruikers die een gesloten, high-end hoofdtelefoon zoeken. Lekker “Cocoonen”. Niemand die last van je heeft.

  Leer en luxe

  Bij een high-end hoofdtelefoon hoort meer dan een superdeluxe weergave. Bij high-end hoort beleving. Een zekere WOW-factor die zelfs de snobbistische ultra-high-ender nog even ‘off guard’ weet te grijpen. Nu lukt dat maar zeer weinig producten. Focal doet echter een zeer goede poging met de verpakking van de Stellia. Podverdorie: wat een doos! Dit is écht een uitpakfeestje. De doos is in een soort leder afgewerkt, in de doos een mooie etuit – gelijk aan de die van de Elegia – en daarnaast een leer-verpakt doosje met daarin weer een etuit met de handleiding. Hier is écht werk van gemaakt. En nee: hier geen Franse slag. Alles klopt, alles past… Petje af.

  Pasvorm

  Hier kunnen we snel doorheen, want de Stellia valt gewoon in de lijn van de andere modellen van Focal. De kussens en hoofdband zijn écht leder, Geen kunststoffen. En zoals we inmiddels gewend zijn is de stevigheid dik in orde. Onze Elear wordt veel gebruikt en is nog steeds in goede staat. Op maat krijgen is een fluitje van een cent… gewoon beetje trekken en alles schuift met fijne klikjes naar de juiste pasvorm.

  Beryllium

  Laten we even kort naar de opbouw van de Stellia kijken. Het hart bestaat uit een unit van Beryllium. Een beetje de signatuur van Focal. Immers: al hun topmodellen hebben een Beryllium tweeter. Ook de hoofdtelefoons krijgen een unit mee van dit bijzondere materiaal. Beryllium is erg licht, heel stijf en geleidt goed warmte. Kortom: het is een bijzonder geschikt materiaal voor units. De unit heeft een doorsnede van 40mm

  Nu is de Stellia een gesloten model, maar hij is niet helemaal dicht. Het is een geventileerde kamer waar de unit in is geplaatst. Dat heeft voordelen voor druk- en energie-afvoer. De afwerking van de cups is met leder en een metalen sier-grid. De kabels zijn afneembaar. Er is zowel een gebalanceerde 4-pins kabel als een model met een mini- en opschroefbare, grote jack.

  Gerelateerde berichten

  Bowers Wilkins 606

  Video nieuwe Bowers & Wilkins 606

  Inleiding InhoudDe 600-serie van Bowers & Wilkins moet ‘hifi’-weergave brengen naar de liefhebber van betere audiospullen. De liefhebber die niet van plan is duizenden en duizenden euro’s te investeren. En met prijzen vanaf zo’n 265 euro per stuk zit het met de nieuwe 600-serie op dat vlak wel goed. Maar hoe zit het met de vernieuwingen ten […]

  Edifier W830BT

  Review Edifier W830BT hoofdtelefoon

  Inleiding InhoudWanneer een hond een Chinees huis binnenloopt wordt dit gezien als een gunstig teken. We zijn nog steeds in het jaar van de hond en dus hebben we voor u, zoals beloofd, een tweede hoofdtelefoon uit de Edifier stal. De vorige review kan je hier vinden. Vandaag bekijken we de Edifier W830BT. Wederom een […]

  Geef een reactie