web analytics

Review Focal Kanta 2

Voordelen

 • Klinkt soepel en gemoedelijk
 • Ruim voldoende detaillering
 • Oogt vriendelijk
 • Diep laag

Nadelen

 • Laag kan iets té worden soms
 • Afwerking ringen mag beter
 • Prijs: € 8000

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Focal Kanta 2

  Inleiding

  Nee… het gaat niet om zo’n mini-autootje die soms de fietspaden onveilig maakt. Wij hebben het hier over een nieuwe Fransoos in de serie nét onder de Sopra. Smart Audio heeft ons een prachtig witte versie van het vloerstaande model toegestuurd. Of we eens goed willen luisteren. Mais bien sur! On commence. 

  Met een hoogte van 1 meter en 12 centimeter is het geen kleine jongen. De bijna 50 centimeter in de diepte maakt dat niet direct beter. Echter oogt de Kanta 2 – in ieder geval in het wit – helemaal niet kolossaal. De 40 kilo’s liegen er echter niet om. Het is een serieus stuk speaker. Mag ook wel voor 8000 euro per paar natuurlijk.

  Vlas

  We hebben de speciale units van vlas al eerder gezien in de Focal Aria-reeks. Destijds hebben ze ons positief verrast. Voor de Kanta zijn de units wat verder ontwikkeld én gecombineerd met een 27mm pure, Beryllium tweeter. Een welbekende bij Focal. Immers: de Sopra en de lijnen erboven (Utopia bijvoorbeeld) maken er ook gebruik van. Weet echter dat ze daar anders zijn afgestemd.

  De Kanta 2 gebruikt twee 16.5 cm woofers van vlas en een 16.5cm unit voor midden (boven de tweeter geplaatst). De woofers en midrange unit zijn voorzien van een TMD ophanging (tuned mass damping) én een NIC (Neutral inductance Circuit). De eerste zorgt voor een – volgens Focal – drastische verlaging van resonanties in de unit. Dit door twee rubber ringen op de surround aan te brengen. Deze verstevigen de surround en houden resonanties tegen. De NIC is een aanpassing op de magneettechnologie. Focals missie was de fluctuaties in het magnetisch veld tegen te gaan. Iets wat lastig is, aangezien er een spoel heen en weer beweegt. Er loopt ook een wisselende stroom… En alles is afhankelijk van de frequentie (muziek). Hun oplossing is een Faraday-ring. Er zijn meer merken die dit soort aanpassingen doen (DALI bijvoorbeeld).

  De units staan in een drieweg-configuratie. De midrange zit bovenin, daaronder de Beryllium tweeter en daaronder twee woofers. Crossovers liggen op 260 en 2700 Hz. Het bereik is ongeveer 35 Hz – 40 kHz +/- 3dB. Netjes. Rendement is 91 dB, wat – uit ons hoofd – 2dB meer is dan de Sopra No1 waar we normaal mee draaien.

  Wat wel opvalt bij ons review-model is dat de sierringen rond de units niet helemaal gelijk zitten. Aan de bovenkant is een grotere ruimte dan onderaan. lijm niet lang genoeg laten drogen? Overigens is het bij alle ringen zo. Wellicht exemplarisch…

  Twee baspoorten

  Opvallend zijn de twee baspoorten. Eentje zit achter, de ander zit voor. Ze zijn natuurlijk af te doppen. En we kunnen ons voorstellen dat mensen dat ook wel gaan doen. Hierover later meer.

  Winkels die Focal verkopen

  [wpsl_map category="focal" height="300"]

  3 reacties

  1. Na het afscheid van de Sopra1 (wou meer laag), veel twijfel en een overstap naar een andere luidspreker, dan toch de stap terug naar Focal met de Kanta2 gemaakt.
   De Sopra2 was geen optie, te duur en mijn woonkamer is te klein.
   Dit is voor mij absoluut geen downgrade maar een upgrade, diep strak laag en een zeer mooi midden en hoog en hij klinkt ook iets warmer t.o.v. de Sopra en uitstekend met de H590.
   Ik heb ze minder dan een halve meter van de achterwand en totaal geen problemen met een teveel aan bassen of poorten die moeten afgedicht worden , dit heeft misschien met de Isoacoustics Gaia2 te maken, die jullie waarschijnlijk bij de test niet gebruikt hebben.

  2. Mooi verhaal, beetje jammer (vind ik) dat jullie deze speaker ook niet even beluisterd hebben met de Naim NAP 250 DR of 300 DR eindversterker. Naim is tenslotte de partner van Focal…..

   HIFI groet, Jurgen

  Geef een antwoord