Review Focal Kanta 2

Voordelen

 • Klinkt soepel en gemoedelijk
 • Ruim voldoende detaillering
 • Oogt vriendelijk
 • Diep laag

Nadelen

 • Laag kan iets té worden soms
 • Afwerking ringen mag beter
 • Focal Kanta 2

  Inleiding

  Nee… het gaat niet om zo’n mini-autootje die soms de fietspaden onveilig maakt. Wij hebben het hier over een nieuwe Fransoos in de serie nét onder de Sopra. Smart Audio heeft ons een prachtig witte versie van het vloerstaande model toegestuurd. Of we eens goed willen luisteren. Mais bien sur! On commence. 

  Met een hoogte van 1 meter en 12 centimeter is het geen kleine jongen. De bijna 50 centimeter in de diepte maakt dat niet direct beter. Echter oogt de Kanta 2 – in ieder geval in het wit – helemaal niet kolossaal. De 40 kilo’s liegen er echter niet om. Het is een serieus stuk speaker. Mag ook wel voor 8000 euro per paar natuurlijk.

  Vlas

  We hebben de speciale units van vlas al eerder gezien in de Focal Aria-reeks. Destijds hebben ze ons positief verrast. Voor de Kanta zijn de units wat verder ontwikkeld én gecombineerd met een 27mm pure, Beryllium tweeter. Een welbekende bij Focal. Immers: de Sopra en de lijnen erboven (Utopia bijvoorbeeld) maken er ook gebruik van. Weet echter dat ze daar anders zijn afgestemd.

  De Kanta 2 gebruikt twee 16.5 cm woofers van vlas en een 16.5cm unit voor midden (boven de tweeter geplaatst). De woofers en midrange unit zijn voorzien van een TMD ophanging (tuned mass damping) én een NIC (Neutral inductance Circuit). De eerste zorgt voor een – volgens Focal – drastische verlaging van resonanties in de unit. Dit door twee rubber ringen op de surround aan te brengen. Deze verstevigen de surround en houden resonanties tegen. De NIC is een aanpassing op de magneettechnologie. Focals missie was de fluctuaties in het magnetisch veld tegen te gaan. Iets wat lastig is, aangezien er een spoel heen en weer beweegt. Er loopt ook een wisselende stroom… En alles is afhankelijk van de frequentie (muziek). Hun oplossing is een Faraday-ring. Er zijn meer merken die dit soort aanpassingen doen (DALI bijvoorbeeld).

  De units staan in een drieweg-configuratie. De midrange zit bovenin, daaronder de Beryllium tweeter en daaronder twee woofers. Crossovers liggen op 260 en 2700 Hz. Het bereik is ongeveer 35 Hz – 40 kHz +/- 3dB. Netjes. Rendement is 91 dB, wat – uit ons hoofd – 2dB meer is dan de Sopra No1 waar we normaal mee draaien.

  Wat wel opvalt bij ons review-model is dat de sierringen rond de units niet helemaal gelijk zitten. Aan de bovenkant is een grotere ruimte dan onderaan. lijm niet lang genoeg laten drogen? Overigens is het bij alle ringen zo. Wellicht exemplarisch…

  Twee baspoorten

  Opvallend zijn de twee baspoorten. Eentje zit achter, de ander zit voor. Ze zijn natuurlijk af te doppen. En we kunnen ons voorstellen dat mensen dat ook wel gaan doen. Hierover later meer.

  Gerelateerde berichten

  Review Polk RTiA5 luidspreker

  Inleiding Inhoud1. Inleiding2. De opstelling3. De Focal Kanta Sound4. Metingen Focal Kanta 25. Afrondend6. Specificaties Focal Kanta 2ReactiesAls we heel diep graven, kunnen we ons wel herinneren dat we ooit iets van Polk in handen hebben gehad. Een jaar of tien terug… Een soundbar. En het was geen slechte. Maar daarna? Nee, geen hifi van […]

  Burson Audio Audio Buffer

  Inleiding InhoudBurson Audio is nog niet zo groot in Nederland. Het Australische bedrijf produceert onder meer custom opamps, versterkers in alle soorten en maten en zelfs een aparte klok om jitter te elimineren. De filosofie van het bedrijf is duidelijk en krachtig: ‘Burson Sounds good, like a solid state should’. Deze nuchtere kijk op audio […]

  2 reacties

  1. Mooi verhaal, beetje jammer (vind ik) dat jullie deze speaker ook niet even beluisterd hebben met de Naim NAP 250 DR of 300 DR eindversterker. Naim is tenslotte de partner van Focal…..

   HIFI groet, Jurgen

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  Impressie Mutec REF 10 klok

  Impressie Mutec REF 10 klok