web analytics

Review Focal Elegia over-ear hoofdtelefoon

Voordelen

 • Mooi gemaakt
 • Zit lekker
 • Detailrijk

Nadelen

 • Klankbalans erg mid-focust
 • Technisch minder dan Elear Prijs t.o.v concurrenten
  • Bouwkwaliteit
   Comfort
   Weergave
   Prijs
   Focal Elegia

   Inleiding

   Focal is goed bezig. De Sopra, Kanta en nieuwe Utopia zijn mooie luidsprekers. En op gebied van hoofdtelefoons… ook geen klagen. De Elear gebruiken we al vrij lang als één van de referentiemodellen. De Utopia was toch wel een stapje te ver voor ons. Nu zien we dat Focal een closed back model in de hogere klasse neerzet. Tijd om deze eens te bekijken. We zetten de Elegia van 899 euro op ons hoofd. De eerste in een lijn van gesloten modellen…

   Een closed back hoofdtelefoon maken is een heel ander spelletje dan een open back. Immers: bij een open model is er in feite geen kast. Bij een gesloten model wel. Daar spelen allerhande reflecties en klankkastwerkingen een rol. Focal kan dus niet zomaar een gesloten behuizing om de Elear maken om een Elegia in de markt te zetten.

   Eigen drivers

   Het hart van de Elegia lijkt gelijk aan die van de Elear: een M-shaped aluminium / magnesium driver van 40mm. Nu zal deze wel een tikkie anders getuned zijn, want we kunnen alvast kort zijn: de Elegia klinkt wezenlijk anders dan de Elear. Deze driver is weer een afgeleide van de Utopia die natuurlijk de Beryllium units bevat.

   De afwerking is verder behoorlijk gelijk aan de Elear: een aluminium frame, heerlijk zachte, goed afsluitende kussens, lederen hoofdband en een vrij laag gewicht: 430 gram. Het enige wat wezenlijk verschilt is de kortere kabel. Is deze bij de Elear iets van 3 meter, bij de Elegia is dezes iets meer dan een meter. Focal gaat er blijkbaar vanuit dat mensen deze meer onderweg gebruiken. Overigens is de kabel te wisselen, dus mocht u een langere wensen… dat kan.

   Gerelateerde berichten

   OPPO HA-1 hoofdtelefoonversterker - dac (4)

   User Review OPPO HA-1 en PM-1

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. De set-up3. De Focal Sound…?4. Metingen5. Voor wie?ReactiesAlpha Audio heeft vier lezers de kans gegeven de OPPO HA-1 en PM-1 te testen. Wilco van Vuure is één van de gelukkigen. Hieronder leest u zijn bevindingen van deze mooie combinatie.  Terug naar: Inleiding

   Geef een reactie