Review Focal Aria 926 luidspreker

Voordelen

 • Mooi afgewerkt
 • Klinkt goed
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Laag kan strakker
 • Prijs: € ? 949 per stuk

  Bouwkwaliteit
  Geluid
  Aanstuurbaarheid
  Prijs
  Focal Aria 925

  Focal heeft de wereld van de middensegment speakers behoorlijk op zijn kop gegooid met de nieuwe Aria-lijn. Tenminste: zo moeten we het geloven. De nieuwe units van vlas moeten heel licht en toch vrij stijf zijn. En aangezien vlas niet zoveel kost, is het ook nog goedkoop in de productie. En dat moet weer in de prijs doorwerken. Kortom: hifi met een gunstige prijs. Is het echt een wonderspeaker? We zoeken het uit. Testonderwerp: de Aria 926 vloerstaander. 

  Vlas… het klinkt zo simpel. Het is een sterk en licht materiaal wat prima te verwerken is. Daarbij is de structuur van het oppervlak na verwerken niet helemaal glad en bij elke unit ook weer net anders. En dat is weer gunstig in geval van een speaker. Want het oppervlak van een unit moet niet helemaal glad zijn om een prettig afstraalgedrag te krijgen en zelfresonantie te voorkomen. Dat hebben we al meerdere keren gehoord van fabrikanten. Om die reden gebruiken fabrikanten allerhande materialen. Denk aan houtvezel, exotische coatings, fibers, et cetera. Toch moet je er maar net op komen om vlas te verwerken in een speaker unit.

  Opmerkelijk!

  Focal Aria 925
  Vlas is het wondermateriaal van deze serie. Licht, sterk en gemakkelijk te verwerken.

  De Aria 926 is een speaker van ongeveer 1900 euro per set. Dat is niet heel veel geld voor een degelijke vloerstaander. En eerlijk gezegd hadden we niet verwacht dat er een strak afgewerkte speaker uit de doos zou komen. Niets is minder waar: de Aria 926 is een opmerkelijk goed afgewerkte speaker met een zeer degelijke voet en leuke details.

  Denk aan het logo dat onderaan in een soort ‘leder’ is weggewerkt. En daarbij zijn de units prachtig weggewerkt in het front. Wij hebben overigens zonder speakergrille gespeeld, omdat het gewoon beter klinkt. Daarbij ogen de units gewoon netjes, dus waarom zou u het niet doen? Even er vanuit gaande dat er geen kleine kinderhandjes in de buurt kunnen komen. Want het is natuurlijk wel zonde als de befaamde Focal inverted dome tweeter een paar centimeter de kast wordt ingeduwd.

  Specificaties

  Even kort de specificaties van de Focal. De opbouw is een 3-weg met basreflex. De top-end komt voor rekening van de inverted dome tweeter. Deze heeft van Focal een nieuwe ophanging gekregen van Poron. Dit is een speciaal micro-urethane materiaal met geheugen. Het materiaal van de dome is overigens magnesium met aluminium.

  Focal Aria 925
  Erg mooie voeten die goed in te stellen zijn.

  De rest van de drie units zijn van vlas. Eén neemt de middentonen voor zijn rekening. De andere twee units zijn voor het laaggebied. De twee basunits hebben twee poorten tot de beschikking om het laag extra druk bij te zetten.

  Het resultaat is een bereik van 37 Hz tot en met 28 kHz. En dat is gewoon netjes voor een vloerstaander met deze afmetigen: 1,03 meter hoog, 29 cm breed en 37 cm diep. Het rendement is opvallend hoog met 91,5 dB / w / 1m. U hoeft dus niet per definitie een dikke krachtpatser aan de Focals te hangen om er wat uit te krijgen.

  Zingen maar

  Focal Aria 925
  De testopstelling. We hebben veel spullen kunnen koppelen aan deze Focals.

  We sluiten de Aria 926 aan op onze test-set in de grote ruimte in Leiden. De voortrap is de bekende Pass Labs X2.5. Een setje Dion Audio SD60’s sturen elk een kant aan. De bron is zowel een macbook op een Weiss Dac 2 als een Bluesound Node analoog uit en optisch via de Weiss. We hebben ook nog een tijdje met de Didit-dac kunnen spelen.

  Wat ons opvalt bij het wisselen tussen de apparatuur, is dat de Focals het zeer goed laten horen. Met name in het midden en hoog komen de verschillen tussen de dacs goed tot uiting. Bijvoorbeeld dat de Weiss-dac net wat strakker focusseert dan de Bluesound Node. En dat de Didit iets droger is dan de Weiss. Toch bijzonder bij een speaker van 1800 euro per set, nietwaar?

  Dan de klank. Die is gul, groots en prima open in het midden en hoog. Zeker voor een speaker in deze klasse is de Aria 926 behoorlijk neutraal te noemen. Toch zit er een vleugje warmte in. En heel soms horen we het laag wat glijden en rommelen. Met name in het diepste gebied.

  Die warmte in de weergave zijn we eigenlijk niet gewend van de Fransen, want in onze herinnering zijn Focals behoorlijk pittig in het hooggebied. En warmte associëren we er daarom niet echt met Focal. Maar goed: deze Aria’s zijn zeker niet scherp of pittig. Eerder ontspannen. En dat zorgt voor een gemoedelijke weergave bij meerdere stijlen.

  We hebben heel wat genres laten passeren. Denk aan Massive Attack, Chris Jones, Everything but the Girl, Natalie Merchant, Nils Lofgren, Atoms for Peace… ga zo maar door. De Aria lust het allemaal.

  High End?

  Focal Aria 925
  Goed bereikbare terminals waar zowel bananen als spades in kunnen.

  Maar is de Focal Aria echt High-end? Dat is wat Focal een beetje beweert… Nou… daar mist het toch wat finesse en detail voor.

  We hebben erna namelijk even met de Enigmacoustic Mythology M1 gespeeld en dat verschil is toch wel heel groot. En de prijs ook, want die speaker kost 15.000 euro. Dus het mag ook wel op een hoger niveau spelen.

  Neemt trouwens niet weg dat we bijzonder veel lol hebben beleefd aan de Focal Aria 926… Het model groeit gewoon op je. Het heeft een zeer aangename sound en speelt op een opmerkelijk niveau voor het geld!

   
   

  Winkels met Focal

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  15 reacties

  1. Hallo Jaap,

   Onlangs heb ik u een email verstuurd met mijn vragen over de geluids installatie die ik heb.

   Ik heb helaas nog geen antwoord van u mogen krijgen. Het kan zijn dat er iets fout is gegaan bij het versturen ervan.

   Even een kort beschrijving van wat ik heb:

   Yamaha rx-2040
   Vocal aria 629
   Bose acoustimas 10 serie 2
   Yamaha subwoofer sn-700

   Alles spelers spelen muziek af.

   Nu is het zo dat deze recieven veel instellingen heeft wat geluid betreft. Ik heb het geluid een beetje kunnen instellen maar krijg nog lang niet wat ik wil hebben.

   Ik kan de vergelijking maken als ik met mij harmannkardon go+play muziek afluistert. Bij de harmannkardon klonkt het geluid echt hoe het hoort te klinken. Maar bij de reciever klinkt het niet zo.
   De bass is niet echt hoe die moet klinken. Dat vind ik dan jammer. Hoe kan ik mijn reciever zo danig instellen??
   Is de equalizers in te stellen voor mijn wensen? En heeft u een paar voorbeelden ervan. vannde grafische gedeelte van de equalizer

   Veel vragen zie ik nu ineens staan.

   Ik hoop dat u mij wat wijzer kan maken

   Mvg Haroen

  2. Hallo Jaap, deze luidsprekers (Aria 926) zijn geschikt voor een home theater, en zo ja, waarmee het associert AV-ontvanger. heel hartelijk bedankt

   1. De Aria kan prima fungeren als Home Theatre speaker. Welke receiver past, is een kwestie van smaak en budget. Kan varieren van een Cambridge tot een NAD of Primare.

  3. Ik heb deze sprekers nu in een 5.1 opstelling staan, als front icm 906 center. Aangesloten op een avr van marantz sr6010. Klinkt al zeer goed. Ik vraag mij af of het veel uitmaakt of hier nog een stereo versterker tussen wordt gezet, bijv pm8005, of kan dat ook met twee losse eindversterkers.

  4. Is dit een goede speaker voor metal? Een speaker die metal lekker laat klinken en niet de vaak slechte opnamekwaliteit goed laat horen. Of anders MA Silver 6 of 8? Heb de Kef R500 gehoord. Klonk slecht met metal.

   1. Dag Richard,

    Rob vroeg iets soortgelijks. Metal domes zijn niet echt vergevingsgezind. Slechte opnames klinken gewoon veelal niet fijn op metal domes. Ik zou dus niet voor de Aria 926 gaan bij metal. Kies iets met een softdome-tweeter. Dan heb je meer kans van slagen.

    1. Dan blijft er voor metal weinig over. Speakers met softdome klinken vaak erg saai. Cerwin vega heeft wel een softdome, maar vind ik meer iets voor party’s.

      1. @ Jaap

       Hallo Jaap, ik heb een paar vragen over de focal aria 926 icm met de Yamaha RX-2040. Kunt u mij een email sturen zodat ik een paar vragen erover kan stellen? Alsvast bedankt. Mvg Haroen.

  Geef een antwoord