web analytics

Review Final model 5 hybrid – transparantie ten top

Voordelen

 • Bijzonder transparant
 • Ultralage vervorming in het mid
 • Mooi gebouwd

Nadelen

 • Plaatsing is kritisch
 • Kleine sweet spot
 • Prijs: € 6500

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Conclusie

  Wat een aparte review na al die dynamische speakers. Elektrostaten gedragen zich totaal anders. En dat maakt het ook een love it or hate it speaker. Zeker een model met een groter panel. Wij snappen elektrostaten wel. Het is ontzettend snel, open en transparant. En dat kan voor sommigen ook wennen zijn.

  Bij de Final vinden we dat hij rechtop beter speelt dan leunend achterover. Ook de modificatie aan het laagsysteem deed veel goed in onze ruimte. Gelukkig neemt Final de feedback serieus en worden deze zaken meegenomen.

  We vinden het mooi dat Final weer terug is op de markt. Nu hopen dat het aanslaat en doorpakt. Ze verdienen het!

  Metingen

  Inhoud

  We hebben de Final Model 5 uiteraard ook gemeten. Nu gaat dat totaal anders met een dipool elektrostaat, omdat het afstraalgedrag wezenlijk anders is. Een panel heeft bijvoorbeeld een natuurlijke afloop richting het hoog. Echter is het energiebehoud veel beter dan bij een dynamische luidspreker. Kortom: de ervaring op de bank is anders dan de metingen suggereren. Houdt daar rekening mee.

  Wij hebben wel een paar metingen gedaan met andere hoeken en ook het panel helemaal recht en naar achteren leunend, zoals ze geleverd worden. Met het panel recht meet significant anders (beter, want meer hoogbehoud) dan met het panel naar achteren leunend. Dat is logisch, gezien de werking op de microfoon (fase) en ook onze oren. Al kunnen onze hersenen heel veel compenseren door links en rechts te combineren.

  Wat primair opvalt aan de metingen is dat er ongelooflijk weinig vervorming is in het midden en hoog. We zien op het beste punt -66 dB (ongeveer 0,05%) en gemiddeld alles onder de -60 dB (0,1%). Dat is indrukwekkend goed. In het (dynamische) laaggebied zit het erboven, maar ook wel gemiddeld onder de 1% wat goed is voor een dynamische woofer.

  Conclusie: wij zouden het panel recht zetten gezien de hoogrespons. En technisch gezien is het een knap staaltje werk, wat de vervormingscijfers goed laten zien.

  8 reacties

  1. Ik geniet nog elke dag van gereviseerde 1000i’s met s220’s. Inderdaad minder geschikt voor pop muziek met strakke bas, maar voor muziek met echte instrumenten heel erg prettig om naar te luisteren.
   Bij veel van de audio shows kost het me moeite te genieten van veelal duurdere ‘normale’ speaker systemen.
   Heb ook naar deze systemen mogen luisteren, en ik was erg onder de indruk. Final, blij dat jullie terug zijn!

  2. Mooie review van deze speakers. Ik heb zelf de Final 15 en ben daar uitermate tevreden mee nadat ik, over een lange periode, verschillende speakers heb mogen bezitten. Deze blijven gegarandeerd hier staan, wanneer je de ruimte hebt is er volgens mij geen muzikaler, eerlijke speaker als een electrostaat.

   Albert

  3. Volgens mij is het enigste nadeel dat de elektrostaat niet vervormd wanneer het aangeboden vermogen te groot is. O ja en niet te vergeten, ongeschikt voor ‘n feestje als het hard moet, koop je voor ‘n paar euries de Yamaha DXR 12 mkII dit volume is voldoende voor het opblazen van de trommelvliezen (blijvend stokdoof). Dat de audiofiel tevreden is met de dynamische luidsprekerboxen begrijp Ik niet, heb DE Quad 57 een keer correct opgesteld gehoord. Het is een vreemde gewaarwording, je ogen begrijpen niet wat je hoort. Het is niet uit te leggen, de elektro- of de magnetostaat kun je het beste vergelijken met het origineel (orkest / stem). Jaap je hebt het goed omschreven. Als je wilt genieten van muziek dan is de Final DE juiste keus.

   1. Onderin de baskast zit een prop die de belasting wat gunstiger maakt voor de versterker. Ook dempt het een beetje het laag wat ook teveel kan zijn, maar niet in onze ruimte. Kortom: die prop kan je erin duwen (dat gaan ze dus aanpassen) om het laag iets meer punch te geven.

    De tweede mod is gewoonweg het panel recht zetten. Dat klinkt – vind ik – beter.

    1. Beste Jaap, ik heb de Final model 5 hybride (passief) ook beluisterd.
     Ik heb dit gedaan in Barneveld bij elektrostaten.com.
     Dat het laag niet helemaal goed was bij de passieve versie was ook onze bevinding. Ik ben het dan ook helemaal met je eens dat actief laag beter is, vooral omdat je dan via de DSP het laag op de akoestiek van je kamer kan aanpassen. Wat de sweetspot betreft denk ik dat met een andere versterker deze beter zal zijn. Momenteel speel ik nu nog via Final 400i elektrostaten in het laag ondersteund met een Velodyne subwoofer met actieve room correction. Muziek via aurender A10 en ARRAY Quartz eindversterker; sweetspot is kamerbreed!
     Wat de stand van het paneel betreft zou het misschien handig zijn als deze in verticale zin verstelbaar zou zijn. Ik denk dat het waarnemen van het hoog in combinatie met de schuine stand afhankelijk is van de afstand tot de luisteraar (s).
     Dit verstellen zou via de “voetjes” mogelijk moeten zijn.

  Geef een antwoord