web analytics

Review Final B1 en B3 in-ear hoofdtelefoons

Prijs: € 699 en 499

Bouwkwaliteit
Comfort
Weergave
Prijs
Final Audio B1 en B3

De testbank

Inhoud

We testen de B1 en B3 op de Mytek Brooklyn Bridge DAC/streamer/ hoofdtelefoonversterker. Afspeelapplicaties: Roon en VOX player voor Mac OSX. De Oppo R11s mobiele telefoon heeft een AKM DAC aan boord en Dirac DSP.

B1

De B1 heeft een balanced armature driver voor het mid/hoog en een dynamische driver voor het laag. Wat opvalt bij het luisteren is de soundstage. Het geluid gaat ongeveer 30-50 cm om ons heen staan. Basweergave is vol en gul en in combinatie met het fraaie mid horen we de muziek alsof we in de control room van de studio zitten met nearfield monitors op 1,5 meter afstand en een subwoofer voor additionele laagdruk. Het is neutraal met punch, gecontroleerd zonder dat het saai wordt en alle details van de opname zijn hoorbaar. We luisteren naar een paar tracks van Steely Dan’s legendarische album Aja. Op Josie zijn twee slaggitaren te horen; nog niet eerder hoorden we dat deze ook ruimtelijk op een andere plek zijn gezet bij het masteren. Nu is het werk van Steely Dan altijd verrassend in zijn gelaagheid van compositie, tekst en arrangement. Mooi dat de final B1’s uit een opname uit 1978 nog zoveel detail kunnen halen!

B3

Ook de Final Audio B3 heeft 2 drivers maar dan twee balanced armature. Het verschil is subtiel maar goed hoorbaar. Als eerste de basrespons; die is een stuk neutraler in vergelijking met de B1. We vinden de soundstage iets minder groot in vergelijking met de B1 maar dat wordt goedgemaakt door een nog verfijnder weergave. Dat is technisch ook goed te verklaren; de dynamische driver in de B1 zorgt voor een forsere basweergave dan de balanced armature drivers in de B3. De dubbele balanced armature drivers in de B3 zorgen voor een nog fraaiere middenweergave. Het geheel (hoog/mid/laag) is uitstekend in balans.

Wat ons een beetje verbaast is het ‘luisteradvies’ van final. De B3 zou het vooral goed doen met electronische muziek (EDM), hip hop. Als we vervolgens gaan luisteren naar Kendrick Lamar, Renaissance Ibiza, deep house e.a., missen we juist de bas die bij dit type muziek hoort. Eigenlijk vinden we dat de B1, met zijn dynamischer bas, hier beter bij past. Maar nogmaals, het gaat hier echt om nuances. We laten de twee finals ook horen aan mensen met muzikale maar minder ‘getrainde’ oren. Zij hoorden weinig tot geen verschil.

Gerelateerde berichten

Final Audio E5000 in-ear

Review Final Audio E5000 in-ear

De testbank InhoudZo tegen het einde van het jaar luisteren we naar een in-ear hoofdtelefoon met een toepasselijke merknaam: het Japanse final. Een bijzonder merk, waarover later meer. Zoekt u een in ear die evengoed als oor-sieraad dienst zou kunnen doen? Of bent u op zoek naar een wearable die nu eens niet plastic fantastic […]

Geef een reactie