Review Final B1 en B3 in-ear hoofdtelefoons

Voordelen

 • Bijzonder design
 • Fraaie afwerking en materiaalgebruik
 • Sublieme klank
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • U moet over de eerste schrik heen
 • (“600 euro voor oortjes!”)
 • Design is nogal excentriek
 • Prijs: € 699 en 499

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Final Audio B1 en B3

  Inleiding

  Inhoud

  De ear candy van het Japanse final hebben we al een aantal keer mogen testen. Bij onze multitest van 12 hoofdtelefoons maakte de final D8000 grote indruk. Deze keer krijgen we twee sets van de nieuwe B-serie op bezoek. In ears met een bijzondere vorm en volgens final gezegend met bijzondere eigenschappen.


  Voor een uitgebreide beschrijving van final’s productenlijn citeren we uit een eerder review:

  We hebben bij demonstraties en shows al een aantal items uit de final-collectie gezien. De in ears vallen op door een minimalistisch ontwerp en het gebruik van metaal: roestvrij staal, koper, goud, titanium. Ook bijzonder is dat sommige in ears niet zijn voorzien van rubberen oordopjes. Het is final’s bedoeling dat u deze headsets zonder hulpmiddel in uw oor lepelt. Final heeft maar liefst 42 in earmodellen in zeven series. De E-, F-en Heaven-serie lijken nog het meest op conventionele in ears. De Heavenserie valt op door zijn ‘dimple’-vormige achterkant. De FI-BA-SS is handgemaakt, heeft gebalanceerde drivers en valt op door zijn torpedo-vorm.

  847 tuning-opties

  De Piano Forte serie vinden wij qua vormgeving het meest bijzonder. Gemaakt van een koper-chroom legering en zonder tussenkomst van siliconen oordopjes heeft dit nog het meest weg van een sieraad. Het is dan ook leverbaar in goud. Dan de LAB-serie, een tweetal ‘earpieces’ die met een titanium-3D printer zijn gefabriceerd. De MAKE-serie is een concept waarmee u zelf uw ideale tuning kunt toepassen door het vervangen van filters. Hiermee kunt u 77 tot 847 configuraties creëren. Tot zover de in ears. Final maakt namelijk ook over ear hoofdtelefoons, de Sonorous-serie en de D8000. Met name dit laatste planar magnetische topmodel scoort goed; in de Wisseloord studio’s wil men inmiddels niet meer anders, zo fluistert men. De beprijzing begint bij final verrassend laag; vanaf ongeveer 50 euro tot € 1.800 voor een verguld exemplaar in-ears. De over-ears van final beginnen bij € 279 voor de Sonorous II tot € 3.500 voor de D8000.

  De B-serie

  Final brengt drie modellen uit in de B-serie: B1, B2 en B3. Het bijzondere is dat deze typenummers verwijzen naar de volgorde van productie en ontwikkeling. Het is dus niet zo, dat B3 het topmodel is en B1 het basismodel. Met de B-serie heeft final in-ears op de markt gebracht die per model een bepaalde specialiteit hebben. De modellen zijn qua klankeigenschappen gegroepeerd langs twee assen: de verticale as gaat over het dynamisch bereik. Dat kan heel breed zijn of juist een smallere bandbreedte hebben. Op de horizontale as gaat het om ruimtelijkheid versus helderheid/duidelijkheid (clarity). Om met het laatste te beginnen; bij het luisteren naar klassieke muziek en akoestische jazz is de ruimtelijke afbeelding een relevant element in de muziekbeleving. Bij rock-en popmuziek is de plaatsing minder belangrijk, en wilt u de vocals goed horen, de teksten verstaan. Bij EDM is het dynamisch bereik van de verschillende muzikale lagen min of meer gelijk. In ieder geval heel anders dan bij een klassiek symfonisch werk of bij filmmuziek. Zoals u kunt zien op het schema, zijn de B1 t/m B3 links van het midden gepositioneerd. De B1 is zo getuned dat u de soundstage precies zo ervaart als het is bedoeld en het dynamisch bereik is wat afgevlakt. De B3 scoort weer hoger op dynamisch bereik en iets meer op helderheid.

  The looks

  De finals zijn opvallend vormgegeven; elk model uit de B-serie is van een andere kleur roestvrij staal gemaakt. De B1 is goudkleurig, de B3 mat zilver uitgevoerd. De vorm waar de in ears zijn gegoten is eigenzinnig, to say the least. Waar in ears meestal rond en organisch zijn, zijn final’s B-modellen hoekig en vierkant. Bij de eerste kennismaking vragen we ons af hoe deze in ons oor passen. Welnu, daar heeft final over nagedacht. De vorm van de in ears is zo gekozen, dat deze op drie punten steun vindt in uw oorschelp, een beetje zoals een statief.

  Wanneer we de afneembare kabel vastmaken en een passende eartip hebben gekozen draaien we de B1 in ons oor. Geloof het of niet, maar de 35 gram wegende in ears glijden zo ons oor in. Ze zitten buitengewoon comfortabel, we voelen ze nauwelijks en sluiten de gehoorgang goed af. Zeker met de goudkleurige B1’s doet het, in combinatie met de zilverkleurige gevlochten kabel, meer denken aan een sieraad dan aan een audio-accessoire.

  Balanced Armature

  De drie modellen van de B-serie hebben elk een andere combinatie van soorten drivers: conventionele dynamische en balanced armature. Dit laatste type driver is min of meer te vergelijken met een moving coil element in een platenspeler. Een bewegende magneet draait binnen een vaste magneet, en de beweging zorgt voor een golfbewegingen. De term balanced verwijst naar de positie van het armatuur, dat balanceert tussen de vaste magneet.
  Dit type driver is erg klein en kan in gesloten behuizingen worden toegepast. Ze zijn dan ook populair in in ear-systemen met meerdere drivers die een bepaald frequentiegebied bedienen. Een nadeel is de geringe laagdruk de relatief hoge kosten in vergelijking met dynamische drivers.

  Geef een antwoord