Home Review Final Audio Pandora Hope VI

Review Final Audio Pandora Hope VI

2

Voordelen

  • Open weergave

    Zeer detailrijk

  • Mooi gemaakt

Nadelen

  • Blijft veel geld
  • Tikkie analytisch

Prijs: € ?649

Bouwkwaliteit
Geluid
Prijs
Final Audio Design Pandora Hope VI (2)

Er is altijd baas boven baas. Dacht u dat u met een hoofdtelefoon van ?400 de man was? Think again. Niet alleen heeft Sennheiser modellen van meer dan ?1000, Final Audio – nog niet echt bekend in Nederland – gaat ver boven de ?1000. Wij testen de Pandora Hope VI. Een model van ongeveer ?650. Moet u verder sparen? 

Het uitpakken van de Final Audio Design Pandora Hope VI (wat een mond vol zeg), is al een belevenis. Dat moet ook eigenlijk wel in deze klasse. Zeker gezien de concurrentie die in deze klasse ook een stukje ‘belevenis’ verkoopt. We kunnen nu grapjes maken over het niet moeten openen van deze ‘Pandora-doos’, maar die besparen we u even. U krijgt bij de hoofdtelefoon een lekker grote doos, met zacht pluizig spul erin en een mooi klapmechanisme. De koptelefoon ligt keurig in deze mooie doos. Uiteraard onbeschadigd.

Final Audio?

Final Audio Hope VI
Prachtig afgewerkt. Mag ook wel voor ?649.

Onze link met Final Audio is direct naar de Nederlandse elektrostatenfabrikant. Maar dat is het dus niet. Final Audio Design – zoals het officieel heet – is een Japanse fabrikant van onder meer hoofdtelefoons. Ze zijn ooit begonnen met cartridges van platenspelers, speakers en accessoires. En nog komen er nog wel accessoires uit de fabriek, maar de focus – als we Final Audio moeten geloven – ligt meer op hoofdtelefoons. Daar is het bedrijf rond 2007 mee begonnen. Inmiddels is de range groot. Met zowel in-ears als over-ear modellen.

De Pandora Hope VI is het hoogste model over-ear van Final Audio. Het bedrijf heeft in Japan andere modellen met onder meer 24 karaat goud, diamant-inleg en nog veel meer ‘ongein’ waar we in Nederland niet graag voor betalen. Het laat echter wel zien dat het bedrijf zijn zaken serieus aanpakt.en ook naar de markt kijkt. In Nederland is een 24 karaat vergulde hoofdtelefoon niet zinnig. In Rusland en Azië wel.

Twee drivers

De Final Audio Pandora Hope VI beschikt over twee drivers: een 50 mm driver en een balanced armature driver voor het hooggebied. Hoe deze gefilderd zijn durven we niet te zeggen: we hebben het niet in de whitepapers kunnen vinden. Aan de metingen te zien, moet er wel een filter aanwezig zijn, want we zien een soort overnamepunt. Door de ‘tweeter’ te richten, weet Final Audio het ‘in je hoofd stereobeeld’ voor een heel groot deel weg te nemen. Er ontstaat echt een soort stereobeeld voor u. Dat luistert prettiger dan een beeld in het hoofd.

Final Audio Design Pandora Hope VI (2)
U ziet de armature driver goed zitten: het kleine grijze ‘puistje’. Deze ondersteunt in het hooggebied.

Verder is de afwerking zonder meer op hoog niveau. De kussens zijn lekker zacht, de hoofdbeugel is van prachtig leder met aluminium en de kabel is geheel los te maken. Ook opvallend is dat alle kunststoffen hoogwaardig voelen. Geen plastic fantastic bij deze Pandora dus! En gelukkig heeft Final Audio voor een draaimechanisme gekozen om de kabel te vergrendelen. Zo vallen ze niet zomaar eruit. Het enige punt is wel dat als u ergens achter blijft hangen, de kabel niet mee gaat geven. Opletten dus.

Aan de speler!

We hangen de Final Audio Pandora Hope VI aan een Astell & Kern AK100 die vol staat met flac-rips in zowel SD als high-res. Onder meer de nieuwe Pink Floyd HD Tracks download (The Division Bell) in 24 / 96. Deze is iets harder opgenomen (2 dB gok ik), maar staat verder wel bijzonder netjes op het ‘plaatje’. Geen gekke afmixing op clipping point, maar gewoon netjes tot -1 dB en alle dynamiek intact. Maar voordat we uitweiden over opnames…

Final Audio Hope VI (2)
Helemaal neutraal? Nee… dat is de Pandora Hope VI niet. Lekker klinkt het wel.

De AK100 weet wel raad met de Final Audio. Het rendement van deze hoofdtelefoon – niet vermeld – moet wel hoog zijn. De impedantie is 8 Ohm, wat zeer ongewoon is. Toch heeft de AK 100 er geen moeite mee. Het resultaat: zeer losse weergave met een overvloed aan dynamiek, detail en enthousiasme. Rustig willen we het niet noemen. Daarvoor is het mid en hoog te prominent. Het laag is rustig, aanwezig (pakt echt op vanaf ongeveer 40 Hz), maar niet overheersend. Dat laten de zeer degelijke vervormingsmetingen ook zien: hooguit 2,8 procent bij 40 Hz.

We hebben natuurlijk diverse genres voorbij laten komen: rock, house, pop, singer songwriter, etc. De Final heeft niet echt een voorkeur. Met subtiel werk gaat de Pandora VI heerlijk detailrijk te werk. Met rauwer werk toont hij zijn dynamische krachten en met middle of the road kabbelt het lekker voorbij. De enige voorwaarde is dat de bron gewoon goed is. Op een smartphone gaat het toch wel snel mis. Met de AK100 is de match uitstekend. Met een mooie hoofdtelefoonversterker moet het nog beter gaan.

2 REACTIES

  1. Goede koptelefoon waar je werkelijk alles kunt ontleden en ontdekken. Prachtig ontwerp en afwerking. Uiteindelijk ben ik toch niet helemaal blij met de Final.
    De Final heeft naar mijn smaak te weinig bas en te veel geprononceerd hoog. Helaas wil het in het hele hoge ook nog wel eens vervormen/sissen.
    Tenslotte lieten de oorschelpen al na twee manden los; ik kreeg keurig twee nieuwe opgestuurd, maar hier betrof het wel een ontwerpfout.

  2. Erg mooie hoofdtelefoon! Heb hem gehoord op High End (net als jullie). Ziet er geweldig uit en klinkt ook prachtig. Comfort kan beter naar mijn mening. Hij is behoorlijk zwaar en ik voel de roosters op de oren drukken. Niet heel erg, maar kan dus wel beter.