Review FiiO X1 II portable music player

Voordelen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  iPod look & feel met hi-res audio
  Gebruiksgemak

Nadelen

 • Bluetooth verbinding zwak
  geen aptX
  Indexeren kan lang duren als muziek niet goed is getagd
  Resolutie kleurendisplay
 • Prijs: € 139

  Bouwkwaliteit
  Featureset
  Weergave
  Prijs
  Fiio X1 portable player

  Conclusie

  Met de Fiio X1 II krijgen we het vertrouwde iPod-gevoel weer helemaal terug. Qua bedieningsgemak en functionaliteit is het gewoon een fijn apparaatje om bij de hand te hebben. Daarbij kan de X1 II hi-res audio aan in alle gangbare formaten behalve DSD. U moet wel even zelf een sd-kaartje toevoegen. Deze kunnen tot 256 GB groot zijn. Een vergelijkbare iPod kostte – toen deze nog verkrijgbaar was – 500 euro, en dan had u niet de mogelijkheid tot het afspelen van hi-res audio.

  Vergeleken met aparte DAC’s als de Audioquest Dragonfly komt de muziekspeler iets tekort in focussering en headroom, maar daar is de prijs ook naar. Wilt u meer high end muziekbeleving, dan biedt Fiio een uitgebreide productlijn waar u uit kunt kiezen. Deze X1 II is een zeer voordelige keus als u een muziekspeler zoekt die uitmuntend presteert qua gebruiksgemak en geluidskwaliteit in relatie tot de bescheiden adviesprijs.

  Specificaties Fii0 X1 II

  Inhoud

  Hoofdtelefoon weerstand 16 – 100 Ohm
  Uitgangsweerstand 1 Ohm (32 Ohm belast)
  Frequentierespons 5 Hz – 60 kHz (-3 dB)
  SNR 113 dB
  THD < 0.003% bij 1 kHz
  Lossless formats 192kHz/32bit (WAV and Aiff),
  192kHz/24bit (APE fast, FLAC, Aif, Apple Lossless),
  96kHz/24bit (APE normal, APE high),
  48kHz/24bit (WMA Lossless)
  Lossy formats MP3, AAC, WMA, OGG
  Prijs 139 euro

  9 reacties

   1. Hi Emiel, heb de Meze classic gehoord in combinatie met de X1….no problem!

    Ben zekf niet zo gecharmeerd van de Meze, maar dat kan de pret niet drukken!

    Ik weet ik sta bijna alleen in dit, iedereen is dol enthousiast ovder deze koptelefoon!

     1. Die Meze 99 is een prachtig ding m.i.
      Maar een player of wat voor apparaat dan ook dat niet gapless speelt, vind ik een doodzonde. Als de x1 niet gapless afspeelt, dan hoef ik ‘m sowieso niet.

      1. De X1 II heeft in het menu een gapless optie. Die wordt volgens Fiio bij een volgende software-update volledig functioneel. Nu kunt u alleen kiezen tussen fade in/uit.

       En in de review kunt u lezen dat we hem ook hebben getest met de Meze 99 Classics. Hoewel de Meze, net als de X1 II, licht warmer klinkt levert dat geen ‘overkill’ op.

       1. Even afwachten dus… zodra die gapless functie werkt is de X1 II een serieuze kandidaat voor mij.
        Dat ie wat warm klinkt i.c.m. de Meze vind ik prima, daar hou ik van mits niet te. Bedankt voor deze aanvulling en hopelijk wordt het hier gedeeld zodra de X1 II u.i. deze update heeft gehad.

     2. Het is zeker een mooie koptelefoon, echter ik ben niet zo weg van het geluid….en daar ben ik bijna de enige in….ik zou zeggen: kopen dat ding!

  1. Beste Fasteddie,

   Ik vond het scrollwheel prima functioneren, reageerde lekker snel. En het is alleen nodig voor de selectie van tracks of menu; voor volume zijn er aan de zijkant knoppen.

   Met de B&W 7 bedoelt u de P7 wireless, neem ik aan. Gezien de impendantie en de hoge gevoeligheid van de P7 zal dit geen probleem zijn op de X1 II. De Philips Fidelio X2 heeft collega Jaap getest: http://alpha-audio.nl/2015/02/review-philips-fidelio-x2-hoofdtelefoon/, en hij was daar erg enthousiast over. Ook deze zal prima matchen met de X1 II.

   Op zichzelf is het versterkergedeelte van de X1 II niet aangepast, maar met een andere chipset, een nieuwe DSP is de klank ten opzichte van het vorige model sterk verbeterd. Het eerste model was nogal fors afgesteld in de lage frequenties waardoor de balans een beetje zoek was. De X1 II klinkt een stuk neutraler, met een lichte nadruk op de middenfrequenties. Met neutrale hoofdtelefoons als de P7 of de Fidelio X2 kan dat heel goed combineren. Wij raden overigens altijd aan eerst zelf te luisteren en niet alleen op reviews af te gaan 😉

  2. Dank voor de review.
   Lees in andere review dat men niet zo tevreden was over de scrollwiel…niet precies genoeg. Blijkbaar een andere ervaring?
   Is dit type een verbetering t.o.v. het vorige model?
   Is de uitgang sterker dan het vorige model dit ivm aanschaf van een nieuwe koptelefoon…dacht zelf aan een B&W 7 of de Philips Fidelio X2

   Fasteddie

  Geef een antwoord