Review FiiO X1 II portable music player

Voordelen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
  iPod look & feel met hi-res audio
  Gebruiksgemak

Nadelen

 • Bluetooth verbinding zwak
  geen aptX
  Indexeren kan lang duren als muziek niet goed is getagd
  Resolutie kleurendisplay
 • Prijs: € 139

  Bouwkwaliteit
  Featureset
  Weergave
  Prijs
  Fiio X1 portable player

  De klank

  De Fiio X1 II hebben we getest met een aantal hoofdtelefoons; de Oppo PM-3, de Meze 99 Classics in het hogere segment en op standaard Apple oordopjes plus de Sennheiser HD 219 on ear. Ook hebben we de X1 II vergeleken met andere muziekspelers en portable DAC’s; een iPad mini, Oppo HA-2, Audioquest Dragonfly Red. En omdat we tijdens de reviewperiode ook met de band een paar optredens hadden, hebben we de X1 II aangesloten op een aantal mengtafels om de ‘pauzemuziek’ mee af te spelen. Het is vooral op professionele ‘Front Of House’-systemen waar de beperkingen van lossy muziekbestanden, een magere voorversterker en andere audio-narigheid genadeloos naar voren komen.

  Vuurproef

  Allereerst de vergelijking met de standaard hoofdtelefoonuitgang van een iPad of iPhone. We kiezen The Ice Hotel van zangeres Stacey Kent (een potentiële jazz-standard, vreemd dat dit nog steeds een onbekend nummer is in de jazz-scene); vocals, gitaar, piano, contrabas, sax en drums. Opgenomen met veel aandacht voor de details; de plaatsing van de instrumenten en het ‘sizzlen’ van de bekkens is goed hoorbaar mits de afspeelapparatuur het goed doet.

  Het verschil met de lossy versie (op bijvoorbeeld Spotify en de hi-res uitvoering is zeer goed hoorbaar. Op de standaard hoofdtelefoonuitgang van de iPad en iPhone klinkt het allemaal erg centraal, bijna mono. Sluiten we de Fiio X1 II aan, dat wordt het stereobeeld onmiddellijk groter; de soundstage wordt voor het gevoel een paar meter breder en we horen de instrumenten beter geplaatst in de ruimte.

  Ronder

  Aangesloten op de mengtafel spelen we Sharpness van Jamie Woon en vergelijken het met de hoofdtelefoonuitgang van de Macbook Pro. Meteen valt op dat de bas veel geprononceerder de zaal in rolt met de X1 II; vanuit de Macbook is het geluid minder gedefinieerd en minder gelaagd. Vooral in de tweede helft van deze track komt een zware synthesizer bas erin. Met de X1 II blijft het laag beheerst uit de subwoofers komen.

  Vergelijken we de prestaties van de Fiio muziekspeler met de Audioquest Dragonfly dan klinkt de laatste nog een stukje verfijnder en gedetailleerder. Dat mag ook wel, want deze kost € 200 en dan hebt u alleen een DAC/hoofdtelefoonversterker. Ook de Oppo HA-2 presteert als DAC/hoofdtelefoonversterker beter in transparantie en focussering. Wat ons in de klankkleur van de X1 II aanspreekt, is dat de bas niet te zwaar is aangezet; de muziekspeler klinkt prettig neutraal, aan de warme kant met het middenregister wellicht iets te veel naar voren. Daardoor verliest het klankbeeld aan ruimtelijkheid en headroom.

  Over het versterkergedeelte zijn we tevreden, al neemt de ‘headroom’ wel af naarmate u het volume opschroeft. Bij de meeste hoofdtelefoons zult u de volumeregeling (schaal 0-100) niet verder hoeven te openen dan 50%. Voor hoofdtelefoons die lastig zijn aan te sturen zal deze versterker iets tekortkomen aan vermogen, maar we verwachten niet dat dit de doelgroep is van de X1 II.

   
   

  9 reacties

   1. Hi Emiel, heb de Meze classic gehoord in combinatie met de X1….no problem!

    Ben zekf niet zo gecharmeerd van de Meze, maar dat kan de pret niet drukken!

    Ik weet ik sta bijna alleen in dit, iedereen is dol enthousiast ovder deze koptelefoon!

     1. Die Meze 99 is een prachtig ding m.i.
      Maar een player of wat voor apparaat dan ook dat niet gapless speelt, vind ik een doodzonde. Als de x1 niet gapless afspeelt, dan hoef ik ‘m sowieso niet.

      1. De X1 II heeft in het menu een gapless optie. Die wordt volgens Fiio bij een volgende software-update volledig functioneel. Nu kunt u alleen kiezen tussen fade in/uit.

       En in de review kunt u lezen dat we hem ook hebben getest met de Meze 99 Classics. Hoewel de Meze, net als de X1 II, licht warmer klinkt levert dat geen ‘overkill’ op.

       1. Even afwachten dus… zodra die gapless functie werkt is de X1 II een serieuze kandidaat voor mij.
        Dat ie wat warm klinkt i.c.m. de Meze vind ik prima, daar hou ik van mits niet te. Bedankt voor deze aanvulling en hopelijk wordt het hier gedeeld zodra de X1 II u.i. deze update heeft gehad.

     2. Het is zeker een mooie koptelefoon, echter ik ben niet zo weg van het geluid….en daar ben ik bijna de enige in….ik zou zeggen: kopen dat ding!

  1. Beste Fasteddie,

   Ik vond het scrollwheel prima functioneren, reageerde lekker snel. En het is alleen nodig voor de selectie van tracks of menu; voor volume zijn er aan de zijkant knoppen.

   Met de B&W 7 bedoelt u de P7 wireless, neem ik aan. Gezien de impendantie en de hoge gevoeligheid van de P7 zal dit geen probleem zijn op de X1 II. De Philips Fidelio X2 heeft collega Jaap getest: http://alpha-audio.nl/2015/02/review-philips-fidelio-x2-hoofdtelefoon/, en hij was daar erg enthousiast over. Ook deze zal prima matchen met de X1 II.

   Op zichzelf is het versterkergedeelte van de X1 II niet aangepast, maar met een andere chipset, een nieuwe DSP is de klank ten opzichte van het vorige model sterk verbeterd. Het eerste model was nogal fors afgesteld in de lage frequenties waardoor de balans een beetje zoek was. De X1 II klinkt een stuk neutraler, met een lichte nadruk op de middenfrequenties. Met neutrale hoofdtelefoons als de P7 of de Fidelio X2 kan dat heel goed combineren. Wij raden overigens altijd aan eerst zelf te luisteren en niet alleen op reviews af te gaan 😉

  2. Dank voor de review.
   Lees in andere review dat men niet zo tevreden was over de scrollwiel…niet precies genoeg. Blijkbaar een andere ervaring?
   Is dit type een verbetering t.o.v. het vorige model?
   Is de uitgang sterker dan het vorige model dit ivm aanschaf van een nieuwe koptelefoon…dacht zelf aan een B&W 7 of de Philips Fidelio X2

   Fasteddie

  Geef een antwoord